Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-06 14:48:00

A harmadik bóvlit is megkaptuk

A Fitch is leminősítette Magyarországot

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings. Ezzel mindhárom minősítőnél bóvli lett a magyar állampapír.

A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

A Fitch pénteken közölte, hogy a hosszú futamidejű magyar állami devizaadósság besorolását egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra módosítja. A hosszú lejáratú szuverén forintadósság osztályzatát a cég ugyancsak egy fokozattal, "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta; ez az osztályzat továbbra is a befektetési ajánlású sávban van.

A hosszú futamú besorolások kilátása további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.
Matteo Napolitano, a hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős londoni igazgatója szerint a pénteki leminősítés a magyar költségvetési és külső finanszírozási környezet, valamint a növekedési kilátások romlását tükrözi. Napolitano szerint ezt részben "a további nem szokványos gazdaságpolitikai lépések" okozták, amelyek aláássák a befektetői bizalmat, és "bonyolulttá teszik" egy új IMF/EU-megállapodás elérését.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.