Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-15 17:00:00

Matolcsy cigarettából és nyugdíjból foltozza a költségvetést

48 milliárdot vesznek el a megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagoktól

Továbbra is az állam szedi be a magánnyugdíjpénztárak befizetéseit, a cigaretta adójának növeléséből pedig fiskális szigort teremt a kormány.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogyan kívánja a kormány betömni a költségvetésben lévő 320 milliárd forintos lyukat. A jövő évre várt gazdasági növekedést az eddigi másfél százalékról fél százalékra módosították. A költségvetést pedig az eddigi 268 forintos euró helyett a sokkal reálisabb 299 forinton számolták ki. A vártnál lassabb növekedés, a forint gyengülése és a költségvetésben tátongó űr miatt a kormány szerdán Sopronban döntött az újabb kiigazításról.

Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár korábban a 100-150 milliárdosra saccolta az államkassza hiányát. Ez azonban a bejelentés után erős jóindulattal is konzervatív becslésnek tűnik, hiszen a költségvetés módosítása miatt várhatóan ennek több mint kétszeresét szedi majd be a kormány.

A kormány végre megállapodott a Bankszövetséggel is a devizahitelesek megmentéséről. Matolcsy szerint egy hosszú és nehéz tárgyalás végére tehetnek ezzel pontot, de megérte, mert körülbelül egymillió devizahitelesnek mutatnak menekülési útvonalat a „labirintusból”. A miniszter úgy írta le a megállapodást, mint egy háromszereplős tervet: 180 forintos árfolyamig az adós vállalja a terhet, onnantól fölfele azonban egyharmad-kétharmad arányban megoszlik a kormány és a bankok között.

Az üzleti vállalkozásokra és önkormányzatokra nem terjed ki a megállapodás, viszont azok a magánszemélyek, akik belépnek, 30-35 százalékot spórolhatnak a jelenlegi törlesztőrészleteikből. Matolcsy szerint a devizahitelesek megsegítése nem rak majd pluszterheket a költségvetésre, mert a kedvezményesen törlesztő adósok többet fogyasztanak majd, ezzel pedig fellendítik a gazdaságot.

Azoknak, akik 90 napon túl vannak elmaradva a törlesztéssel, és korábban nem kérték a forintosítást, a kormány most nemcsak forintra váltja teljes tartozását, de a negyedét el is engedi. Ennek feltétele az, hogy a törlesztőrészlet érje el a minimálbér értékét, a hitel megkötésekor fedezetként használt ingatlan forgalmi értéke pedig – ha Budapesten van – ne haladja meg a húszmillió forintot (vidéken a határ 15 millió forint). Emellett a Nemzeti Eszközkezelőt is bővítik, amely 2014 végéig huszonötezer lakást vesz majd meg azoktól, akiken más opció már nem segít.
 

Cigaretta és nyugdíj

Giró-Szász András a tájékoztatón tagadta, hogy a kormány elvenné a jegybank függetlenségét. Egy szerdán benyújtott törvénytervezet ugyanis összevonná a Magyar Nemzeti Bankot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, miközben kiköti, hogy az új intézmény vezetője biztosan nem Simor András, a jelenlegi jegybankelnök lesz. A kritikusok szerint ez nemcsak nyílt támadás a kormánnyal erőteljesen szemben álló Simor András ellen, de ütközik az uniós joggal is.

Matolcsy elmondta, hogy Magyarország sérülékeny, és az európai válságnak mi is ki vagyunk téve, ezért folytatnunk kell az eddigi gazdaságpolitikát. A miniszter szerint nagyon fontos, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányt három százalék alatt tartsuk. Ehhez pedig az kell, hogy a kormány valamivel betömje a 320 milliárdos lyukat a költségvetésben. Ezt több helyről tervezik pótolni.

Egyrészt hozzányúlnak a magánnyugdíjpénztárak megmaradt tagjainak vagyonához. Matolcsy szerint 48 milliárd forintos bevétele lesz az államnak abból, hogy a magánnyugdíj-pénztári befizetések továbbra is az államkasszába érkeznek majd be, annak ellenére, hogy korábban úgy volt, ez ideiglenes állapotként csak idén decemberig lesz így. A következő határidő most a homályosan megfogalmazott 2012, amikor visszaáll majd a „normális állapot”.

200 milliárdot az országvédelmi alapból, 52 milliárdot pedig fejezeti tartalékokból nyernek. A cigaretta jövedéki adójának növelése 20 milliárdot hoz az állam konyhájára. A miniszter befejezésként hírlapi kacsának nevezte, hogy a kormány ismét visszaállítaná a pénzügyminisztériumot, élére pedig Varga Mihályt nevezné ki.

 –mi–

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.