Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-12 16:00:00

A feltételek közül egyelőre több is ismeretlen

Árfolyamrögzítés: mézesmadzag kukacos gyümölccsel?

A kormány az árfolyamrögzítésben látja a devizahitelesek mentését, számos szakértő szerint azonban az intézkedés sántít, legfeljebb csak elodázza a problémát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felhívása értelmében akár szeptembertől csökkenhet a hitelesek törlesztőrészlete, ha minél hamarabb igénybe veszik az árfolyamrögzítés lehetőségét. Az adósok a mai naptól igényelhetik a bankoknál a rögzítést. A frank árfolyamát 180, az euróét 250, a japán jenét 2 forinton rögzítik, ami átmenetileg jelentősen csökkenti a hitelesek terheit az eddigi 250, 275 és 2,5 forintos árfolyammal szemben.


Ismeretlen feltételek mellett kellene dönteni

Az árfolyamrögzítés feltételei közül egyelőre több is ismeretlen, de így is elmondható, hogy ez a megoldás sem segít érdemben az adósokon. Nem ismert például a szerződésmódosítás anyagi vonzata, amihez közjegyzői hitelesítés szükséges. A kormány rendeletben kívánja szabályozni a díjakat, de elképzelései ismeretlenek, a kamara 15 ezer forintos közjegyzői díjat javasolt.

A kormány még nem hozott rendeletet a lejárat utáni időszak kérdését illetően sem. Az rögzített árfolyam három évre szól, utána azonban a különbözetet is vissza kell fizetni. Ez több dolgot is jelent. Egyrészt, ha tartósan ilyen magasan marad a frank árfolyama a hitelesek 36 hónap múlva újra a magasabb részletekkel találják szembe magukat. Másrészt a rögzített árfolyam mellett felhalmozódott különbséget is ki kell fizetnie az adósnak, így a részlete annak az összegével is emelkedik.


A nehéz helyzetben lévő hiteles újabb hitele

A bank az árfolyamkülönöbözetet egy forintban vezetett gyűjtőszámlán gyűjti, amit az adós a három év után kezd törleszteni. Ez tulajdonképpen egy újabb hitel, amire a mostani kormányrendelet értelmében az intézetek nem számolhatnak extra kamatokat.

Az NGM ígérete szerint a hirtelen többletköltség ügyében is rendeletet hoznak és legfeljebb 15 százalékos emelést engednek majd a törlesztésben a lejárat után. Ezzel azonban olyan mértékben meghosszabbíthatják a hitelek futamidejét, hogy még az adósok unokái is azt fizethetik. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy ezzel a lehetőséggel nem segítenek a devizahiteleseken, mert az átmeneti részletcsökkentést hosszabb távon többszörösen megfizetik az adósok.


A rögzített árfolyam nem jelent változatlan részleteket

A fenti kockázatok mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy a rögzített árfolyamon történő törlesztés sem jelenti azt, hogy a fizetendő összeg nem változik három évig. A hitel kamata változhat pozitív és negatív irányba is, ha a frank után járó nemzetközi kamatszint változik, amit alapvetően a svájci központi bank alapkamata határoz meg.

Az origo értesülései szerint eddig nem sokan érdeklődtek a bankoknál az új konstrukcióról, a Bankszövetség elnökével pedig nem egyeztettek a gyűjtőszámlát érintő kérdésben. Az ellenzék nem ért egyet a rendelettel, további segítséget várnak a kormánytól a nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére.

 

K.M.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.