Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-13 19:30:00

Valós információkról blogol a szakszervezet

Államosítják-e a BKV-t?

A BKV-val kapcsolatban megjelent híreket értelmezi a KEKSZ szakszervezet, szerintük rendkívül sok felesleges negatív információ jelenik meg, melyek mögöttes tartalmát szeretnék megvilágítani. A főpolgármester állítja, nem államosítják a BKV-t.

Nemes Gábor a KEKSZ alelnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, a BKV valódi problémáit belső, dolgozói szemmel kívánják a közvélemény, valamint az utazóközönség elé tárni, és a közlekedési vállalat dolgozóinak is segítséget szeretnének nyújtani, hiszen annyi hír jelenik meg a BKV-val kapcsolatban, hogy nehéz tisztán látni.

A szakszervezeti vezető szerint a frissen létrehozott blogon arról is írni fognak, hogy noha ismert a BKV helyzete, de nem lehet olyan döntéseket hozni a költségek lefaragásának érdekében, amelyek adott esetben szabályokba ütköznek. Példaként említette a végállomások takarításának, valamint fűtésének korlátozását is, ami – mint mondta – nem megoldás, hiszen ezeken a munkaterületeken emberek élnek és dolgoznak, akiknek az egészségét nem lenne szabad kockáztatni.

A racionalizálással kapcsolatban Nemes Gábor elmondta: korábban a BKV biztosította az utazóközönséget, aminek egy hozzávetőlegesen 50 millió forintos költsége volt, ez nem egy komoly összeg a BKV költségvetését tekintve, azonban annál fontosabb, vagyis ennek megszüntetésével, ezzel a racionalizálással nagyobb a veszteség, mint amennyit nyert a vállalat.
 

A XIV. kerületi Füredi utca egyik megállójában egy BKV-buszt ért baleset. A 244-es járat ablakát egy csapágygolyó darabja törte be. Egy üvegszilánk az egyik utas szemébe fúródott, a nőt kórházba szállították. Korábban a rendőrség azt feltételezte, hogy a busz ablaka lövés miatt tört be. A baleset idén januárban történt. Ekkor már nem volt biztosítása a vállalatnak. 


Tarlós szerint nem államosítják a BKV-t


A főpolgármester szerint számos olyan lépést meghoztak, amivel konszolidálták a BKV működését, de a finanszírozás hosszú távú problémáit egyedül nem tudja megoldani a főváros. A fővárosi önkormányzatnál nincs eldugott pénz – állítja Tarlós István. A főpolgármester az m1 Az Este című műsorában elmondta: nehéz helyzetben van az ország, a miniszterelnök pedig „nemzetmentő tevékenységgel kísérletezik”, ő azonban bízik abban, hogy sikerül a BKV ügyét rendezni. Ennek ellenére jelenleg nincs olyan felesleg, amelyet át lehetne csoportosítani, hogy elkerüljék a BKV csődjét – mondta.

Tarlós István szerint hiba azt feltételezni, hogy a fővárosnak van olyan „dugipénze”, amit kevésbé fontos dolgokra költenek. Nincsenek tartalékok, és a legutóbbi minisztériumi javaslat sem alkalmas arra, hogy megoldja a problémákat – tette hozzá. A főpolgármester hangsúlyozta: az elmúlt egy év javaslataiból egy olyan programot állítanak össze, ami reményei szerint meggyőzi majd a miniszterelnököt.

Kevesen tudják, hogy – bár Budapest az ország leggazdagabb régiója – a fővárosnak 2012-től nincs bevétele a befizetett szja-ból – mondta Tarlós István. Hozzáfűzte: így hiába magas a formális GDP, a város emiatt bizonyos uniós pénzekre sem pályázhat.

A főpolgármester úgy véli: nem fogják államosítani a BKV-t. 2010-ben ez egy teljesen tönkre tett vállalat volt olyan járműparkkal, amelynek nagy részét már 15 éve le kellett volna cserélni. Annak érdekében, hogy elkerüljék a csődöt, megszüntették a kifogásolható szerződéskötési gyakorlatot, valamint csökkentették a fizetéseket és az egyéb juttatásokat is – tette hozzá Tarlós István.

Ha sikerül megállapodni a miniszterelnökkel, akkor a főváros mintegy 9 milliárd forintot tud felszabadítani, amelyből az aktuális hitel-visszafizetési kötelezettség még teljesíthető – jelentette ki a főpolgármester. Ehhez azonban január 27-ig megoldást kell találni a BKV finanszírozására.

 

-mindennapi-
(fotó: origo)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.