Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-21 12:35:00

Répássy szerint a polgármester hátráltatja a munkát

Áll a bál Esztergomban

Az igazságügyi államtitkár szerint Esztergom független polgármesterének a mulasztása miatt áll csaknem két tucat büntetőeljárás a városi bíróságon.

Tétényi Éva ugyanis nem hívja össze a képviselő-testületet, és nem tűzi napirendre a hiányzó népi ülnökök megválasztását.- mondta Répássy Róbert az MTI-nek.


Nem egyszerű

Az igazságügyi államtitkár felidézte, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) június 7-i ülésén volt téma a bírósági ülnökök ügye, így például az, hogy Esztergomban nem választottak népi ülnököket. Az OIT ezért felkérte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), hogy jogszabály-módosítással orvosolja a helyzetet. Az igazságügyért felelős államtitkár azonban rámutatott, ez „nem olyan egyszerű”, nem lehet ugyanis jogszabály-módosítással pótolni egy - minden jel szerint alkotmányellenesen - elmaradt képviselő-testületi döntést, egy választást. Ezt csak a testület tudná megtenni. Mint mondta, hosszabb távon a KIM gondolkodik egy megoldási javaslaton, amellyel elkerülhetőek lennének az ilyen helyzetek. A törvény kimondhatná azt, hogy a népi ülnök mandátuma mindaddig nem jár le, ameddig az utódját nem választják meg. Esztergom esetében azonban már így sem lenne megoldható a helyzet, mert lejártak az ülnöki mandátumok - hívta fel a figyelmet.

Répássy Róbert kifejtette: azzal, hogy a független polgármester nem hívja össze a képviselőket, nem készíti elő és nem tűzi a testület napirendjére az ülnökválasztást, akadályozza mintegy két tucat büntetőeljárás befejezését, ugyanis azokban az ügyekben, amelyekben fiatalkorúak ellen folyik az eljárás, kötelező a népi ülnök részvétele a bírósági tanácsokban. Hiányukban e tanácsok nem tudnak működni, a csaknem két tucat érintett ügy pedig áll az Esztergomi Városi Bíróságon. Az államtitkár arra is rámutatott, hogy akár el is évülhetnek ezek az ügyek. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: egy jogállamban nem engedhető meg, hogy a bírósági íróasztalok fiókjában elévüljön egy büntetőügy.

 


Dacol az elemekkel a független polgármester

 

– A polgármester ezzel a magatartásával nyilván azt akarja alátámasztani, hogy a képviselő-testület alkotmányellenesen működik, a valóság azonban az, hogy ő nem hívja össze a testületet, és ő nem tűzi napirendre az ülnökválasztást– mondta Répássy Róbert. Kiemelte: a polgármesternek a kötelessége az, hogy a testület törvényes működését biztosítsa, az önkormányzat ne mulasszon el törvényes határidőket. Tétényi Éva azzal, hogy nem készíti elő az üléseket, fegyelmi felelősséggel is tartozik - tette hozzá. Az igazságügyi államtitkár közölte azt is, hogy a megyei kormányhivatal írásban tájékoztatást kért a polgármestertől, miért mulasztották el ezt a döntést –más döntésekhez hasonlóan–, azonban a hivatal még nem kapott választ a levelére.

Az elmúlt hét hónapban Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben, a tagok kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester nem tudott együttműködni. Tétényi Éva –arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárást. 

Július harmadikán üzemzáráskor leállítja a helyi közösségi közlekedést Esztergomban a Vértes Volán, amely utána helyközi buszokkal biztosítja a városon belüli közlekedést - közölte a vállalat kedden az MTI-vel. Németh Tamás vezérigazgató elmondta: kétszáz helyi járat nem indul el, az alapellátást - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen kidolgozott megoldással alapján - a csaknem ötszáz távolsági, helyközi és elővárosi járattal biztosítják. A Vértes Volán április 4-én mondta fel a közszolgáltatói szerződést az esztergomi önkormányzattal, a vállalat akkor közölte, hogy város három éve nem fizet a szolgáltatásért; a tartozás eléri a 112 millió forintot.

 

Kapcsolódó írásaink:
Alkotmányt sértett az esztergomi képviselő- testület

 

–mti–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Esztergom
  • Esztergom: csak a népszavazás segíthet?
  • Tétényi Éva: nem vagyok szokványos politikus
  • Önkormányzati botrány Esztergomban: a nyomozás furcsa vége
  • Esztergom: közpénzből perlik az újságírókat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.