Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-09-27 22:30:00

A kormányzó hamvai hazahozatalának 18. évfordulójára emlékeztek

Pilótaülésben Horthy István 93 éves özvegye

Horthy Miklós kormányzó hamvai hazahozatalának 18. évfordulójára Magyarországra érkezett Horthy Istvánné, a kormányzó hősi halált halt fiának felesége.

„Isten hozta Kenderesen vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója szülővárosában!” Az átutazó erről a tábláról értesülhet arról, hogy a Szolnok megyei településen a huszadik század első felének magyar államfője mindmáig népszerű. A szimpátia legfőbb oka: Horthy Miklósnak 1944-ben nem volt több vagyona, mint amennyi 1919-ben, amikor politikai pályája elkezdődött. Pozícióját tehát nem használta fel arra, hogy „megtollasodjon”, és ezért nemcsak Kenderesen kedvelik Horthy Miklóst, hanem másutt is.


Sharif is hálás

A néhány éve várossá minősített Kenderes polgármesteri szobájában is a kormányzó néz ránk a falról, a polgármesterasszony hangsúlyozza, hogy Horthy Miklós valóban rendkívül sokat tett szülőhelyéért. Pádár Lászlóné elmondta, hogy Kenderes közműveinek 70 százalékát akkor létesítették, amikor Horthy Miklós kormányozta az országot. A Horthy-család egyébként főként a nyarakat töltötte itt, az év többi részében a budai várban és Gödöllőn laktak. Horthy Miklós idejében épült a városháza és a ma ismét az ő nevét viselő park, a Horthy-liget is. A kormányzó újratemetésének idén 18. évfordulójára a helyiek Horthy Miklós menye, Ilona asszony kérésére az idén egy héttel későbbre halasztották a megemlékezést, amiért nemcsak Ilona asszony, hanem fia, a külföldön Sharifként ismert Horthy István, Horthy Miklós unokája is hálás volt, hiszen máskülönben nem tudtak volna részt venni rajta.

Horthy István-Sharif édesanyját, Horthy István kormányzó-helyettes feleségét Magyarországon, hetven éve főméltóságú asszonynak szólították. Ilona asszony, a két világháború közötti magyar elit legmagasabb rangú, ma is élő képviselője, történelmünk egyik legérdekesebb tanúja. A család Magyarországon semmit vissza nem kapott, Horthy Istvánné pesti belvárosi lakását életrajzi regényének magyar- és angliai bevételéből vásárolta.


Cimborával vitorlázni

Ilona asszony aktív életet él: Magyarországra Indonéziából Anglia érintésével érkezett. A mostani látogatás programja egy nem várt különlegességgel bővült, amelynek szervezése már korábban elkezdődött. Révy László repülőgép-építő kérésére Punka György repüléstörténész a felújított Cimbora típusú vitorlázógép megtekintésére és egy esetleges repülésre hívta meg a budaörsi repülőtérre. A Goldtimer Alapítvány tulajdonában lévő vitorlázógép farkán korhűen virít a felirat: „Horthy Miklós Nemzeti Repülőalap”, ugyanis a két világháború között a kiképző vitorlázó repülőgépek többsége ennek az alapnak a tulajdonában volt. A szervezők kérésének engedve Horthy Istvánné átszervezte programját és szerdán a TV-híradóban láthatta az egész ország, hogyan emelkedett a levegőbe Ilona asszony Budaörsön egy olyan gépen, amelyet korábban vezetett is.

Horthy Istvánné egyébként nemcsak a Cimbora, vagyis e vitorlázórepülő vezetésére szerzett több mint hetven évvel ezelőtt jogosítványt, hanem más repülőgéptípusokra is. Ezt a repülés iránti vonzalmát használták fel a magyar repülés hagyományát és a kormányzó emlékét ápoló szervezetek, amelyeknek sikerült elérniük, hogy a Magyar Honvédség helikoptert bocsásson rendelkezésükre. Így Horthy Istvánné szeptember 16-án a Magyar Honvédség szovjet gyártmányú MI-17-es szállító helikopterén Budaörsről a Somogy megyei Böhönyére látogathatott.


Pumák és Dongók tisztelete

Böhönyén Ilona asszony megkoszorúzta az 1942. augusztus 20-án hősi halált halt férje és a két világháborúban 800 magyar katonai repülő emlékére idén július elején emelt fekete márványtáblát. Horthy Istvánnét köszöntötte Bartha Attila református lelkész. A táblaállítás kezdeményezője, Szabó Sándor méltatta a magyar „Puma” és „Dongó” vadászszázadok pilótáinak a második világháború alatti teljesítményét. Kenderesen találkoztam Szentgyörgyi Dezső nyugdíjas forgalmi pilótával, akinek édesapja máig a legeredményesebb magyar vadászpilóta, ezért nevezték el róla a kecskeméti repülőbázist és repülőezredet.

Ilona asszonyt Böhönyén sikerült rábeszélni, hogy látogasson el a szomszédos Segesdre, ahol a „leglovagiasabb pilóták oszlopánál” virágot helyezett el és gyertyát gyújtott. A ma még élő, Michna György ászpilóta neve is ott van az oszlopon. (Ahhoz, hogy valaki „ász” legyen, legalább öt „igazolt” légi győzelmet kellett a magáénak tudnia és Magyarországon a kilencven esztendős Michna György az utolsó, aki közülük még életben van.) 75 éves korában még ejtőernyőzött, most is szerette volna fogadni Horthy Istvánnét, de egészségi állapota ezt nem tette lehetővé.


Leginkább a nászútjára emlékeztette

Ezzel szemben Ilona asszony kilencvenhárom esztendősen visszafelé is kitűnően bírta az utat, és mint mondta - bár helikopteren még életében nem ült -, az utazás leginkább a nászútjára emlékeztette. Nem akartuk elhinni, hogy Horthy Istvánné 93 évesen beszáll a vitorlázó repülőgépbe, és valószínűtlennek tűnt a helikopterút is. De szerencsénk volt, ráadásul sikerült kamerát is szereznünk. Hátha film is lehet belőle!

 

Gecse Géza

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.