Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-23 06:00:00

Kamerák, beléptetőkapuk, vezetési pontok és egységes kártyarendszer

Újabb állami milliárdokat ölnek a magyar fociba

A stadionbiztonsági projekt örve alatt már idén is 960 millió forintnyi közpénzt kapott a magyar futball, amit jövőre is megfejelnek ugyanennyivel. A majdnem kétmilliárdot stadionok biztonsági fejlesztéseire fordítják.

Nagyjából egy éve indította el az MLSZ a stadionbiztonsági projektet, amelynek célja, hogy a hazai arénákban se kelljen tartani a megvadult szurkolói hordák atrocitásaitól. A szövetség egységes rendszert kíván bevezetni, ennek fő csapásiránya, hogy jövő év közepétől már csak névre és helyre szóló jegyeket lehessen értékesíteni.


Hiába tiltakoznak a „rabosítás” ellen

A már törvényben is rögzített előírás szerint júliustól életbe lép a klubkártyarendszer is: noha a nagyobb szurkolótáború klubok közönsége már tiltakozott az általuk csak „rabosításnak” minősített terv ellen, mondván ők nem bűnözők, hogy adataikat rögzítsék, az MLSZ e téren maximálisan eltökélt. Magyarul nem enged a szurkolói nyomásnak. Pláne, hogy a drukkerek azonosítása mellett a beléptető-rendszert is megreformálják.


Embermagasságú beléptetőkapu, kamerarendszer

A bejáratokat megerősítik, és jegyolvasóval felszerelt, embermagasságú kapukat telepítenek mindenhova, így a remények szerint már a bejáratnál képesek lesznek kiszűrni a jegy nélkül, vagy korábbi viselkedésük miatt eleve nemkívánatos személyeknek minősített drukkereket. Emellett a nézőteret pásztázó, akár négyzetcentiméteres felbontásra is képes, korszerű kamerarendszer is épül valamennyi NB I-es stadionba. Az arénákba telepített vezetési pontokon a főrendezők és a biztosítást vezető parancsnokok azonnali intézkedésekre lesznek képesek, ha a nézőtéren rendbontást észlelnek. A kamerák éles képe akár a későbbi bírósági szakaszban is felhasználható lesz a rendbontók perében. Úgy tudjuk, a stadionokon belüli kerítések lebontása jövőre még nincs napirenden, ezt egyelőre nem meri megkockáztatni az MLSZ. A szabályok bevezetésétől a nézők összetételének megváltozását reméli a szövetség: a huligánok kitiltásával a vezetés szerint újra visszatérnek a gyerekeket, nők és családok a lelátókra.


Majdnem kétmilliárd közpénzből

A költségeket az MLSZ állta eddig is, és ezután is. Egy kormányhatározat szerint idén 960 milliót, jövőre ugyanennyi közpénzt fordítanak a projektre. A majdnem kétmilliárdnyi adóforint elköltését az MLSZ koordinálja. A fejlesztések (beléptetőkapuk, kamerák) a szövetség tulajdonába kerülnek, de a rendszert a kluboknak kell majd üzemeltetniük. A szurkolók regisztrálása révén korábban elképzelhetetlen adatbázis jön létre, az MLSZ napra pontos képet tud majd alkotni arról, hogy ki és mit csinált a stadionokban. Elsőként a Videoton fehérvári arénáját szerelik fel az új technikával.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.