Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-31 20:00:00

Kósa: az állam megtapasztalhatja a buktatókat

Tizenkétmilliárdból készülhet el a Debrecen új stadionja

Hosszú hónapok tétlensége után megalakult az a projektcég, amelyet az állami pénzből épülő új, debreceni stadion rekonstrukciójának megvalósítására hoztak létre. Az építkezés eddig a megegyezés hiánya miatt csúszott.

A mindennapi.hu korábban két cikkben is foglalkozott a debreceni stadion ügyével (itt és itt). Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen garantálta, hogy a korábbi magyar bajnok labdarúgó-csapat új stadionjának építésében az állam is szerepet vállal. Az építkezést vezénylő projektcég megalakulását hivatalosan is szentesítő ünnepségen Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója, Vígh László kormánybiztos, valamint Tauber Zoltán, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) vezérigazgatója látta el kézjegyével a megállapodást.

Az egyik látványterv szerint ilyen lesz belülről

„Magyarországon jelen pillanatban nincs olyan stadion, ahol maradéktalanul le lehet játszani egy európai kupameccset. A XXI. században el kéne érni azt, hogy a fővárosban és máshol is legyen egy-egy ilyen létesítmény” – fogalmazott az MTI-nek Kósa Lajos. A polgármester hozzátette: természetesen továbbra is a Puskás Ferenc-stadion tekinthető az első számú létesítménynek Magyarországon, ám a debreceni projekt kiváló tapasztalatszerzést is jelenthet annak átépítése előtt. „Ez egy nagyjából húszezres stadion lesz majd, amely hozzávetőlegesen 12 milliárd forintból készülhet el. Az állam így majd egy sokkal nagyobb beruházás előtt megtapasztalhatja a buktatókat, a Puskás Ferenc-stadion ugyanis alsó hangon 60 milliárdba kerül majd” – mondta Kósa Lajos, aki hozzátette: a tervezői programmal már elkészültek, így a munkálatokat a legrövidebb időn belül elkezdhetik. Debrecen polgármestere szerint a magyar labdarúgás számára az jelentené a következő lépcsőfokot, ha a bajnokságban meghatározó szerepet betöltő négy-öt-hat csapat mindegyikének európai szintű stadionja lenne.

A projektcéggel kapcsolatban Vígh László kormánybiztos elmondta: az egymillió forintos alaptőkével létrehozott cég 51 százalékban az MNV Zrt., 39 százalékban a BMSK Zrt., 10 százalékban pedig a debreceni önkormányzat tulajdona.

 

– Mi, MTI –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.