Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-28 08:00:00

A szigorú számokban is szakadék mutatkozott a holland–magyaron

Tiszta statisztika: hatalmas magyar siker!

Az NBA-ben érdekelt Houston Rocketstől az olasz kosárszövetségig tucatnyian alkalmazzák a két magyar sportinformatikus statisztikai fejlesztését.

Thúróczy Gábor és Dunai Ede forradalmasította a sportstatisztikát, azaz pontosabb, ha úgy fogalmazunk: újraértelmezte az eddigi ismereteket, és megalkotta az eddigi legpontosabb és legátfogóbb statisztikai rendszert, ami új dimenzióba helyezi egy játékos pályán nyújtott teljesítményének értékelését. A lényeg az aprólékosságon van: a pályán lévő szereplők mindegyikét egy-egy statisztikus figyeli, és összes megmozdulását rögzíti, az így kialakult adathalmazt pedig rendszerbe foglalják, ezáltal az edző sokkal pontosabb képet kaphat arról, hogy játékosa mennyire volt hasznos a csapatnak, a közösségnek.


Az olasz meló hozta az áttörést

Thúróczyék tíz éve magyar kosárlabdával kezdték: a rengeteg meccs után egyre nehezebb volt kezelni a brutálisan hosszú listát, ezért az eredményeket digitalizálták. Itthon egyre több csapat vette át a technológiát, majd Olaszországban is elterjedt a szoftver, ami neves nemzetközi eseményen először egy Euroliga fináléjában debütált. A hatalmas adatbázisra aztán felfigyelt az NBA-ben érdekelt Houston Rockets vezérkara, és megnézte, mit tud hozzátenni a szoftver az addigi életükhöz. Kiderült, sokat.

A Houston sztárjairól azt is kimutatják, amiről még a kosarasok sem tudnak

A program minden meccs közbeni eseményt rögzít, rendszerez, és az így kialakult adathalmaz értékes információ lehet: például megmutatja, hogy egy játékos hány lepattanót szedett le, milyen sorrendben. Tudniillik nagyon nem mindegy, hogy valaki egy agyonvert ellenfél ellen brillírozik vagy egy végletekig kiélezett meccs utolsó három másodpercében… A szoftver olaszországi sikere egyértelműsítette: a fejlesztés sikerre van ítélve. Például az olasz kosárszövetség szervere is emiatt került Budapestre a maga ötven-hatvanezer napi látogatójával. A szoftver elterjedése a kosárlabdában nagyhatalomnak számító Olaszországban jó referencia volt az amerikaiaknak is: ami itthonról reménytelen lett volna, Itáliából elérhető lett. Az NBA-s Houston maga jelentkezett a magyar fejlesztőknél! Ők pedig öt, hat nevet ajánlottak nekik, akik a statisztikák alapján beférhetnek a Houston játékrendszerébe.


Egervári Sándort is segítik

A fejlesztések iránya azonban nem állt meg a kosárlabdánál, a legnépszerűbb sport, a labdarúgás volt a következő állomás. A magyar válogatott teszteli a programot, a hollandok elleni két összecsapás elemzését már Thúróczyék statisztikái is segítik. De mit tudhat meg Egervári kapitány Komanékról, amit eddig nem tudott? Például a statisztikai szoftver segítségével is kiderült, miért nyert kétszer a vb-döntős ellenünk (itthon 4-0-ra, Amszterdamban 5-3-ra): a narancsosok 700 jó passza 88 százalékos pontosságot eredményezett, ezzel szemben a magyar válogatott 250 passza csak 72 százalékot. Beszédes számok ezek, a két érték között szakadék van, ebben az esetben nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy lássuk a különbséget.

A hollandok a lehajtott fejű magyarok mellett ünnepelnek a Puskás Stadionban: a statisztika nem hazudik

A sportinformatikusok persze nem azt mutatják meg, hogy miben kell másképp cselekednie Egervári Sándor szövetségi kapitánynak, ez szakedzői feladat, de fel tudják hívni a figyelmet a kiugró értékekre. Arra, hogy ki milyen sebességgel passzol, totojázik, vagy egyből passzol, hány érintésből játssza meg a labdát, mennyit és mekkora intenzitással fut.


Az információ hatalom

A profi sportban óriási szerepe lett a felkészülésnek, hiszen az emberi teljesítőképesség jelenleg ismert határait feszegetik. A sikeres felkészüléshez pedig hozzátartozik a teljes és átfogó elemzés: Angliában például már egy alsóbb osztályú játékos is minden meccs előtt részletes leírást kap magáról, ellenféléről, és a kezdő sípszó előtt pontosan tudja, hogy a rivális csapat baloldalról 22, jobbról 47 percenként kap gólt. Aztán ezzel az információval úgy él, ahogyan tud.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.