Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-28 18:30:00

Minden, amit a wimbledoni meglepetésemberről tudni érdemes

Tenisz: ausztrál csodagyerek veri a menőket

Bernard Tomic Wimbledonban végleg kilépett a „nagy tehetség” kategóriából: a 18 éves ausztrál csodagyerek bizonyította, hogy a világ legjobb teniszezői között a helye.

A wimbledoni viadal legnagyobb meglepetését egyértelműen az ausztrál fiatalember okozta, hiszen a selejtezőből indulva jutott el a negyeddöntőig, a legutóbbi körben a világranglistán ötödik helyen jegyzett svéd Robin Söderlinget búcsúztatta. A négy közé jutásért a rangsorban második szerb Novak Djokovics vár rá, s a szakma nem tartja őt esélytelennek…


Sorra döntögeti a rekordokat

Tomic család 1992-ben éppen Németországban élt, így Bernard Stuttgartban született, horvát származású apuka és bosnyák gyökerekkel rendelkező anyuka gyermekeként. A família 1996-ban visszatért Ausztráliába, hősünk ott kezdett el teniszezni hétéves korában. Rendkívüli adottságaira hamar felfigyeltek, sorra nyerte a korosztályos versenyeket, az Orange Bowl-on például több korosztályban is a legjobbnak bizonyult. Akadnak egyéb rekordjai is, hiszen 2007-ben ő lett minden idők legmagasabban rangsorolt 15 éven aluli versenyzője a felnőttek között, s nála fiatalabban senki nem nyerte meg az Australian Open juniorversenyét.


Könnyed menetelés, imponáló játék

Erre az évre várták tőle a nagy kiugrást, s ő mindjárt januárban villant is, a hazai Grand Slam-viadalon a harmadik fordulóig jutott, ott a világelső Rafael Nadaltól kapott ki. A salak nem az ő terepe, ez Párizsban is kiderült, hiszen a Roland Garroson már az első körben kiverte őt a kvalifikációból érkezett indiai Rohan Boppana. Nem bosszankodott sokáig, inkább elkezdett Wimbledonra készülni, ahol könnyedén menetelt a selejtezőben, majd a főtáblán is imponálóan teniszezve jutott a nyolc közé, ahol Djokovics vár rá.


Már most a százba került

Mondhatnánk, hogy az esélytelenek nyugalmával készül, ám bármennyire is furcsa, de a szerb klasszissal szemben pozitív a mérlege, hiszen 2009-ben, egy melbourne-i bemutatómeccsen legyőzte Djokovicsot. A Söderlig elleni diadal alkalmával is kiderült, hogy Tomic nem ijedős fajta. Pedig ha csak a ranglistahelyezéseket vennénk alapul, senki ellen nem lenne reális esélye. Igaz, ez már nem sokáig lesz így, hiszen a Wimbledon előtt elfoglalt 158. helye a múlté. A negyeddöntőbe jutással már biztosan az első százba kerül, valószínűleg a 70. hely körül jegyzik a jövő héten, már ha kikap Djokovicstól. A négy közé jutással ugyanis újabb nagy lépést tenne, így a 40−50. hely között állna, a fináléba kerüléssel pedig a 20. helyig repülne.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.