Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-12 06:00:00

Csak azért derült ki, mert elszólta magát az elnök, de miért titkolják?

Százmilliós állami tőkeinjekció a Fradinak

Egy Facebook-bejegyzés után derült csak ki, hogy az ország legnyereségesebb állami vállalata 100 milliós tőkeinjekcióval segítette ki az anyagi összeomlás elől menekülő Ferencvárost. Ha nem volt mutyizás, miért titkolták?

A Facebook közösségi portálon feltűnő aktivitást mutató Kubatov Gábor az előző héten egy mondattal válaszolt az egyik szurkoló kérdésére. A drukker a Fradi elnökének véleményére volt kíváncsi azután, hogy a Kecskemét hivatalos honlapján közölte: a Szerencsejáték Rt. lett a csapat főszponzora. A magyar futballban felettébb szokatlan lépés kommentálása helyett azonban Kubatov csak ennyit írt válaszában: „Mi is kaptunk 100 milliót!”


Közpénzből milliós fizetések

A bejelentés módja és az abban foglalt tartalom azóta is élénken foglalkoztatja a közvéleményt. Tudniillik ennél konkrétabb hírt azóta sem tett közzé sem az FTC, sem a legnyereségesebb állami vállalat, az SZRT. A mindennapi.hu korábban is foglalkozott az FTC zavaros pénzügyeivel, lapunk elsőként, már június 21-én ezt írta: „Ha valóban minden tisztán, átláthatóan működne az Üllői úton, akkor a megmentő nem titkolná, hanem büszkén hirdetné magát, hiszen az ország kedvenc csapatát, a nemzeti öntudatba mélyen beépült Ferencvárost óvta meg a beszántástól. Egyetlen főszponzor titkolózása lenne érthető: a magyar államé.” Nagyjából három hónappal ezelőtt csak sejtettük, amit ma Kubatov elnök már felvállal: nevezetesen azt, hogy a Fradi csak állami pénzből, más szóval közpénzből, praktikusan az adófizetők pénzéből akar megújulni.

Őszintén írjuk: egyáltalán nem tesz bennünket boldoggá, hogy a sportsajtóban elsőként és egyedüliként mutattunk érdeklődést a téma iránt. Sokkal inkább elkeserít. A Fradinak és a magyar futballközegnek nem a közpénzek után kellene áhítoznia, hanem meg kellene próbálnia üzleti alapon működnie. Ilyen szándék azonban nem érzékelhető a klubvezetőknél. A radikális költségcsökkentés ismeretlen fogalom, a Fradi-vezetés például rettenetesen büszke, hogy 1,2 milliárdra redukálta a csapat költségvetését. Csakhogy a gárda ennyi pénzből a 15. a tabellán… A Paks tavaly 250 millióból lett ezüstérmes, a kettő közti feltűnő aránytalanság nem a Fradi dicsősége, hanem a Paks ésszerű gazdálkodásának igazolása. A kiesőjelölt Fradiban nem egy, de nem is két játékos keresete éri el a havi 1,5 milliót. Közpénzből, persze.


Négy meccs, 12 ezer néző…

Pedig néhány nappal korábban még Kubatov Gábor is más hangot ütött meg, szintén a közösségi oldalon írta: „Ha azt várja, hogy majd ismét a politika fogja állami pénzekkel feltölteni a Fradit, akkor csalódni fog. Ez volt mindig a csapat veszte. Kérem, bízzon bennem, meg fogjuk oldani piaci alapon… Hajrá Fradi!” Nehéz azt állítani, hogy az SZRT. jelentené a piaci körülményeket. De a legnyereségesebb állami cég kecskeméti szerepvállalása legalább olyan érthetetlen, mint a hivatalos kommünikében megfogalmazott indoklás: „A vállalat bízik abban, hogy az immár 100 éves múltra visszatekintő egyesületben folyó szakmai munka további sikerekre viszi a csapatot az elkötelezett magyar futballszurkolók örömére.” A hivatkozott szurkolókról annyit: a Kecskemét eddigi négy hazai bajnokiját az autentikusnak tekinthető Nemzeti Sport tudósítása szerint 2500, 4000, 2500 és 3000 néző látta. Ennél jobb marketingfelületet nyilván keresve sem lehetett volna találni az országban.


Nekem is van egy betéti társaságom!

Nehezen védhető az SZRT. szponzorációs technikája, hiszen az nagyon nem életszerű, ha egy állami cég titokban, fű alatt folyósít 100 milliót egy FTC nevű magánvállalkozásnak, meg még valamennyit egy KTE nevű csapatnak. Speciel nekem is van egy betéti társaságom. És ezt a cikket is fogják annyian olvasni, ahányan a Kecskemétet látták eddig.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.