Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-10 06:00:00

Oberhausenben és Sopronban dől el a női válogatott sorsa

Sosem látott terhelést kapnak a kosaras lányok

Néha a legszebb álomnál is szebb a valóság: a női kosárlabda-válogatott megnyerte selejtezős csoportját, és már csak egy lépésre van az Európa-bajnokságtól. Labdajátékban ilyen hajrára évek óta nem volt példa!

Hibátlan mérleggel, négyből négy győzelemmel nyerte a soproni női kosárlabda Európa-bajnoki pótselejtező-csoportot a magyar válogatott, így a másik csoport élén végző Németországgal játszhat ki-ki meccset az Eb-szereplésért. Az európai szövetség bizarr versenynaptári beosztása miatt azonban sosem látott terhelést kapnak a lányok: a két pótselejtezős csoportgyőztes a lengyelországi Eb rajtja előtti órákban dönti el egymás között, hogy melyik válogatott csípi el a még kiadó, utolsó helyet. Június 12-én, vasárnap Oberhausenben lesz az első meccs, a visszavágó 15-én, jövő szerdán Sopronban esedékes. A győztes pedig másnap reggel indul Katowicébe, az Eb szombati rajtjára…


Hősies hozzáállás, példaértékű közösség

„Nagyon sok boldogságot okoz nekem ez a csapat” – összegezte érzéseit az oberhauseni indulás előtt Székely Norbert. A szövetségi kapitány elmondta, kivételes pillanatokat élhetett meg, hiszen egy edző pályafutásában ritka, hogy minden pontosan úgy is történjen, ahogyan azt megálmodta.


Horti birkózik a palánk alatt. A kosárlabda ma már nem kisasszonysport...
Fotó: FIBA Europe/Kovács Anikó

A női válogatott Sopronban beváltotta a hozzá fűzött reményeket: nemcsak nyert, hanem csapatként is nagyszerű, önfeláldozó közösséget alkotott, a játékosok egymás hibáit önszántukból javították, ha kellett, idegen poszton is besegítettek társuknak. Az eredmény egyértelmű: négy európai csapatot győzött le a gárda, Hollandia (68-39), Finnország (65-51), Ukrajna (68-56) és Bulgária (71-57) egyaránt kapitulált a Székely-csapat előtt.


„Jó, szép és egységes csapatom van”

„Különösképp nem szeretnék senkit kiemelni, hiszen mindegyik játékosom száztíz százalékot hozott. Közösen értük el a sikert, bárkit küldtem be, tevékenyen részt vállalt a meccsből, szóval jó, szép és egységes csapatom van” – elemezte a sikert a kapitány. Kifejtette, hogy noha a közvélekedés olasz győzelmet várt a másik pótselejtezős csoportban, a németek nem érdemtelenül borították fel a papírformát. „Kifejezetten jó szerkezetű, kemény együttes” – értékelte az ellenfelet Székely Norbert.


A németek erősek, de nem erősebbek

A soproni négy győzelem mindazonáltal bebizonyította: a magyar válogatottnak nincs félnivalója, a női sajátosságokból fakadóan szinte bárkit le tud győzni, ahogy szinte bárkitől ki is tud kapni. „Tulajdonképpen három olyan válogatott van, amelyik ellen nem lenne sok sanszunk: a spanyol, az orosz és a francia. A többieket képesek vagyunk legyőzni, de ha rossz napot fogunk ki, bárkitől ki is kaphatunk” – összegezte a kapitány a csapatra váró nehézségeket.


Honti Kata bokája megsérült, reméljük, nem súlyosan
Fotó: FIBA Europe/Kovács Anikó

Mint mondta, ugyanez az érvelés vonatkozik a németek elleni, sorsdöntő két meccsre is: „Ellenfelünk erős, de egyáltalán nem erősebb nálunk!” Ha sikerrel vennék az utolsó akadályt, akkor a női kosárlabda-válogatott tagjai elmondhatnák magukról: ilyen parádés hajrával évek óta egyetlen magyar gárda sem verekedte ki magát egy világversenyre!

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.