Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-31 18:00:00

Elég rossz felé sétálnia, és részese lehet az agressziónak

Pénteki Fradi−Újpest: botrány és tömegverekedés várható

Péntek délután ismét felbolydul a magyar főváros, aznap lesz a zöldek és a lilák derbije az Üllői úton − útelzárásokkal, kordonokkal, hadseregnyi rendőrrel…

Az utóbbi évek botránykrónikájában „egyszerű” kerítésbontástól, tömegverekedésen át késelésig minden szerepelt a fővárosi derbik szurkolói étlapján. Az már senkit nem lep meg, hogy ilyenkor a stadion jelentős része biztonsági zóna, a kiadható helyek jelentős része pedig üresen marad. S hiába szeretné a megújult Magyar Labdarúgó Szövetség „családbaráttá” tenni a lelátókat, jó érzésű férj és apuka már csak a verbális inzultus miatt sem viszi a csatatérre feleségét, gyermekét, s akkor még nem beszéltünk a valós fizikai veszélyről. Sőt, nem is kell kimenni a mérkőzésre, elég rossz felé sétálni, rossz időben metróra várni ahhoz, hogy valaki részesévé váljon a két gyűlölködő tábor agressziójának.

A látvány önmagáért beszél
Forrás: youtube
 

A rend fenntartása ilyenkor a lehetetlen küldetés kategóriába tartozik, egyenruhások és biztonságiak százai próbálják meg távol tartani egymástól az erős fiúkat. A Ferencváros−Újpest rangadó természetesen kiemelt biztonsági kockázatú, így a rendőrség a stadionon belül is jelen van, s ezért a klubnak nem kell fizetnie. Az egyesületeknek egyébként sokkal kellemetlenebb a „csak” fokozott biztonsági kockázatúnak ítélt meccs, mert olyankor az egyenruhások kerítésen kívül maradnak (hacsak nem fizetnek nekik), és előírás a biztonsági szolgálat létszámának megemelése.
Ezúttal speciális helyzetről van szó, mindkét fél biztonsági szolgálata jelen lesz, az újpestieket saját embereik kísérik, ferencvárosi részről pedig a szezon messze legkomolyabb felkészülése mellett a legnagyobb létszámú rendfenntartó vesz részt a meccsen. Kalkulációnk szerint a zöld-fehérek ezen a pénteken minimum 2-3 millió forintot költenek a biztonságiak kifizetésére, de az UTE költségei is közelítenek a millióhoz. (Ehhez jön még a kordonok bérleti díja, ami szintén nem csekélység: több száz ezer forintról van szó.)


A zöld–lila csata ára átlépi a tízmilliót

Ennél azonban jóval többe kerül a rendőrök jelenléte, amit a kiemelt kockázati minősítés miatt közpénzből finanszíroznak. Az Üllői úti stadionon, illetve a kerítésen kívül 400-500 rendőr lesz a felvezetéssel és az utómunkával együtt hat órán át szolgálatban, s ez tízmilliós nagyságrendű költséget jelent. Az útelzárások is sokba kerülnek, egész utcákat kell lezárni, több helyen kell átmeneti parkolási tilalmat bevezetni; a táblák kihelyezése és begyűjtése szintén milliókat elvisz.
A zöld−lila csata biztonsági költsége tehát jóval átlépi a tízmilliós „álomhatárt”, ám a rendőrök, biztonságiak minden előkészülete és igyekezete kevés a balhé elkerüléséhez, ha néhány száz fiatal szórakozásra vágyik…

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.