Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-04 19:30:00

Egyik csodatétel a másik után, az APOEL Nicosia felülírta a Bajnokok Ligáját

Ötmilliárdot fociztak össze Ciprus hősei

Az APOEL Nicosia futballistái még nem untak rá a csodatételre, a héten a Portót verték a BL-ben. Eddig négymilliárd forintot kerestek.

Az Európa-liga-győztes Porto, a Zenit Szentpétervár és a Sahtar Donyeck képviselői is mosolyogva fogadták a BL-csoportkör sorsolásakor, hogy negyedikként a ciprusi bajnok került csoportjukba. Úgy vélték, megvan a homokzsák, amelyet oda-vissza könnyedén vernek, s majd egymás közt elintézik a továbbjutás kérdését. A ciprusi homokzsák azonban bekeményített, s visszaütött. Egyszer, kétszer, háromszor és negyedszer is! Négy forduló után az APOEL áll az élen a G-csoportban.


Otthon sorra vernek mindenkit

A nicosiai együttes hazai pályán legyőzte az orosz bajnok Zenitet és a Portót, míg Portugáliában és a Sahtar otthonában döntetlent játszott, azaz veretlenül menetel, s a hátralévő két fordulóban már csak egy apró lépés hiányzik a nyolcaddöntőbe jutáshoz. Sőt, optimális esetben két vereséggel is továbbléphet. De miért is kapna ki?


Röpködnek a százezer eurók

Az APOEL sikere a dicsőség mellett rengeteg pénzt is hozott a klub konyhájára. A ciprusiak 3,9 millió eurót kaptak a főtáblára kerülésért, ehhez jön a meccsenkénti 550 ezer euró (összesen 3,3 millió). A győzelem 800 ezer eurót ér a BL-csoportban, ebből eddig kettő jött össze (1,6 millió), míg a döntetlenért 400 ezer euró jár, ebből szintén kettő van (vagyis 800 ezer). Ráadásul a ciprusi kiscsapat nagyon közel áll a továbbjutáshoz, hiszen 8 ponttal vezeti a csoportot a 7 pontos Zenit, a 4 pontos Porto és az eddig 2 pontot gyűjtött Sahtar előtt. A nyolcaddöntő pedig újabb 3 millió eurót ér! Ez összesen 12,6 millió a közös európai fizetőeszközből, napi árfolyamon átszámolva 3 milliárd 855 millió forint!


Döbbenetes, de minden meccsen telt ház, 22 ezer néző őrjöng az APOEL-ért.
Fotó: apoelfc.com.cy

154 ezer eladott jegy…

S ehhez jönnek még az egyéb bevételek. A selejtező három meccs, aztán újabb három hazai parti a BL-csoportkörben, majd a vélelmezett nyolcaddöntő (két meccsen egy pont kell ehhez), vagyis összesen hét telt házas este a GSP-stadionban. Ez 22 ezer nézővel számolva 154 ezer eladott jegy, újabb mintegy hárommillió eurós bevétel. Az UEFA-tól besöpört meccspénzzel együtt ez nagyjából 15,6 millió euró, azaz: 4,8 milliárd forint. A BL-menetelés miatt természetesen megnő a mezek, sálak egyéb ereklyék forgalma, de ez tényleg aprópénz a nicosiai Kánaánban: csak arra kell, hogy a csapat átlépje az ötmilliárd forintos bevételi álomhatárt. Augusztustól november közepéig… Ciprusnak tehát sikerült kitörnie a futballgettóból: Magyarország erre miért is esélytelen?

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.