Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-12-21 16:16:00

Botrányos pólóvita

Nem kell a katolikusok pénze

Sok tízezer euró szponzorációs pénzről mondott le a Cercle Brugge belga focicsapat. A támogatást egy katolikus lap ajánlotta fel, ám a belga klub ezt "cikinek" érezte, ezért nemet mondott.

Nem akartunk nevetségessé válni azzal, hogy elfogadjuk egy katolikus újság szponzorációs pénzét – nyilatkozta a Cercle Brugge belga fociklub, miután kiderült, sok tízezer euróról mondtak le önként és dalolva. A támogatást a Kerk&Leven (Egyház és Élet) című vezető római katolikus hetilap ajánlotta fel még májusban. A nagyjából egymillió flamand olvasótáborral büszkélkedő újság a bőkezű támogatásért cserébe azt kérte, hogy a focisták nadrágján vagy pólóján jelenjen meg a nevük.

Csakhogy – mint nemrégiben kiderült – nem éppen a legjobbkor. Az ajánlat előtt egy hónappal mondott le ugyanis Roger Vangheluwe bruges-i katolikus püspök, aki maga is elismerte, hogy pap korában, s később kezdő főpásztorként is erőszakoskodott egy fiatal fiúval, történetesen az unokaöccsével. Vangheluwe negyedszázadon át volt püspök, s a 73 éves főpap lemondása sokkolta a belga közvéleményt.

E tekintetben érthető, ha Marc Tanghe, a Cercle Brugge kereskedelmi igazgatója és a focicsapat menedzsmentjének többi tagja végül arra az elhatározásra jutottak, nem kívánják klubjukat a számos botránytól sújtott katolikus egyházzal szponzorációs összefüggésbe hozni. A kereskedelmi igazgató szerint egyébként sem szerencsés, ha egy fociklubot egy bizonyos világnézettel azonosítanak az emberek. Már csak azért sem, mert a csapat vezetéséből többen ugyan boldogan elfogadták volna a katolikus újság pénzét, de – mint hangsúlyozta Tanghe – elég nagy a klub más vallású szurkolótábora, akiknek bizonyára nehézséget okozott volna a pólókra nyomtatott szöveggel azonosulni.

Bizonyos szempontból a pénzügyileg nyilván fájdalmas döntéssel egy másik problémát előztek meg. A belga futballszövetség ugyanis feketén-fehéren tiltja a vallási és politikai jellegű hirdetéseket a játékosok ruháján. Annak ellenére, hogy több, mint hétmillió katolikus él Belgiumban, igaz, közülük csak alig több, mint félmilliónyi jár rendszeresen misére.

Sz. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.