Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-26 19:30:00

Csak három bajnokcsapat vezet saját hazájában: Porto, Zenit és FC Koppenhága

Nem egyedi a Videoton alázása

Nem megy a bajnokcsapatoknak, Európa húsz bajnoksága közül csak háromban áll az élen a címvédő. A Videoton kínos vesszőfutása tehát korántsem egyedülálló!

Akadnak zuhanórepülést elővezető aranyérmesek, s van olyan csapat, amelyiknél csak átmeneti a visszaesés. Persze a legtöbb csapatnál a BL-szerepléssel járó megterheléssel magyarázzák a vereségeket, mondván, csupán ezt nem bírja az előző szezon királya.
 

Akik brutálisan nagyot buktak

Még ilyen összevetésben is feltűnő a Videoton bukdácsolása, Európa említésre méltó húsz bajnokságát vizsgálva kiderült: a magyar bajnok „barkácsolta össze” magának a legnagyobb, 13 pontos hátrányt a jelenlegi listavezető, DVSC-vel szemben. Mi több, a fehérváriak a kupaszerepléssel járó extra megterhelésre sem hivatkozhatnak, hiszen a Sturm Graz elleni két BL-selejtezővel letudták a 2011/12-es szezon kupacsatáit. Ráadásul a Vidit búcsúztató Sturm sem túl acélos az új bajnokságban, az osztrák címvédő eddig 17 pontot gyűjtött, ezzel hatodik hazája bajnokságában, nyolc egységnyivel jár előrébb a jelenlegi első Admira.


A grazi csapat játékosa előbb érte el a labdát, a Vidi pedig végül a rövidebbet húzta
Fotó: MTI

A két magyart is foglalkoztató Genk sem áll túl fényesen a belga élvonalban, hiszen tízpontos hátrányból, a nyolcadik helyről követi az Anderlechtet. Csakhogy Tőzsér Dániel és Köteles László csapata ott van a BL-csoportkörében, s ez alaposan kihat bajnoki szereplésére. Ugyancsak a Bajnokok Ligája-szereplés állhat a román címvédő, Otelul Galati hazai vergődésének hátterében, a galaciak 15 ponttal a kilencedikek, 11 pontnyi távolságból követik az első Dinamo Bukarestet. Csehországban ugyan harmadik az ugyancsak BL-szereplő Viktoria Plzen, ám a címvédéshez iparkodnia kell, hiszen a Sparta Praha kilenc ponttal vezet. Meglepő, de a veretes múltú Ajax is botladozik, a holland bajnok csak a hatodik helyen áll 17 ponttal, ennél nyolccal szerzett többet a listavezető AZ Alkmar. Svédországban tavaszi–őszi rendszerű a bajnokság, s már eldőlt, hogy a Malmö nem védi meg címét: negyedik lett, míg ezúttal a Helsingborg ünneplehetett. Egy másik északi országban, Norvégiában sem lesz ismétlés, a Rosenborg ugyanis csak negyedik 43 ponttal, a Molde vezet 54-gyel, s már csak három kör van hátra. A legérthetetlenebb talán a Milan eddigi betlije, az olasz bajnok a 16 ponttal éllovas Juventustól ötegységnyi hátrányban a hetedik, de ha a hét végén nem fordít 0-3-ról Leccében, akkor a piros-fekete csapat csak a 15. helyen szerénykedne.


Ahol még jöhet fordulat

Angliában vasárnap szaladt bele egy kitartott ökölbe a címvédő Manchester United, Sir Alex Ferguson brigádja 6-1-re kapott ki a városi rivális Citytől, amely vezeti is a tabellát (25), míg a MU 20 ponttal második. Franciaországban is állja a sarat az aranyérmes Lille, pillanatnyilag azonban csak harmadik (22), vezet a PSG (26). A német Bundesligában kapaszkodik a Dortmund, s jelenleg második (19) a remek szezon futó Bayern (22) mögött. Görögországban csak harmadik a bajnok Olympiakosz, ám ugyanannyi (13) pontot gyűjtött, mint a jelenleg első Panathinaikosz.

Szlovákiában
jelenleg negyedik a címvédő Slovan (22), vezet a 27 pontos Spartak Trnava. Svájcban még szorosabb az élmezőny, melyben pillanatnyilag harmadik a bajnok Basel (22), de bőven látótávolságon belül van az első helyezett Luzern (24). Ukrajnában egy győzelemnyi a különbség az aranyérmes, s jelenleg harmadik Sahtar Donyeck (33) és az éllovas Dinamo Kijev (36) között. Spanyolországban ugyan jelenleg vezet a bajnok és BL-győztes Barcelona, ám a katalánok egy meccsel többet játszottak, így a vesztett pontok tekintetében jobban áll náluk a meglepetéscsapat Levante és a trónkövetelő Real Madrid is.

S akkor jöjjenek azok a csapatok, amelyek őrzik a helyüket. A húsz vizsgált bajnokságból mindössze háromban vezet a legutóbbi bajnok: Portugáliában a Porto, Oroszországban a Zenit Szentpétervár és Dániában az FC Koppenhága tekint vissza bajnokként, vezető pozícióból a mezőnyre.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.