Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-27 06:00:00

Szabó Bence személyi változásokat szorgalmaz a világbajnoki kudarc után

Nekiment a MOB-igazgató a vívóvezetésnek

Mindössze egy ezüstöt, de azt sem olimpiai számban és csak öt olimpiai pontot szerzett a vívó világbajnokságon a magyar csapat. Szabó Bence szerint ezután nem lehet mellébeszélni, váltani kell!

Amit a vívószövetség a világbajnokság óta eltelt két hétben nem tett meg, azt a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója igen: értékelte a cataniai világbajnokságon történteket. A magyar válogatott a férfi párbajtőrcsapat második helye révén csak a kilencedikként végzett az éremtáblázaton. Lemaradt a negyeddöntőről, és tizedeik helyével messze került az olimpiától a női párbajtőrcsapat, a férfi tőrválogatott pedig a 15. lett.


„Hiányzik a szakmai vezető”

„Nem etethetjük azzal a közvéleményt, hogy ez jó szereplés volt: egy ezüstérmet nyertünk, de azt sem olimpiai számban, és az öt szerzett olimpiai pont is nagyon vékony” – jelentette ki Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a Sport Tv Mai helyzet című műsorában. A korábbi olimpiai bajnok vívó szerint itt az ideje a szakmai elemzésnek, mert eddig csak olyanokat hallott, hogy „kevesen vívnak Magyarországon”, és a körülmények sem a legjobbak, mert „az öltözőkben leesik a csempe a falról”.
 


Szabó Bence szerint a fiatal és motivált edzők nehezen jutnak feladathoz a mai magyar vívásban

Kifejtette, ebben a helyzetben csakis az őszinte tényfeltárás és helyzetelemzés segíthet, amit részéről el is kezdene: „A nemzetközi trendeket figyelve leszögezhető: ilyen struktúra, mint ami nálunk felállt a vívósportban, sehol nincs a világon. A két vívónagyhatalom egyikénél sincs még csak hasonló sem. Olaszországban szakmai elnököt választottak, aki minden világversenyen az első pillanattól az utolsóig jelen van. A franciáknál egy kapitányt alkalmaznak, akit hat fegyvernemi edző segít: a versenyzők mind a hatnál dolgoznak, vagyis központosított munka folyik. Nálunk ilyesmi nincs, és hiányzik a szakmai vezető is.”

Kik indulhatnak az olimpián?

A londoni kvalifikáció tavasszal zárul le, a jelenlegi állás szerint az látszik, hogy a női tőrözők ott lesznek az olimpián, a férfi kardozóknak már a jó eredmények sem elegendőek, sorsuk mások kezében van. A női párbajtőrözők és a férfi tőrözők már elszálltak. Férfi párbajtőrben és női kardban nem rendeznek csapatversenyt Londonban, így csak egyéniben van lehetőség indulásra. A legjobban Imre Géza áll, de Boczkó Gábornak és Benkó Rékának is összejöhet a kvóta.


Volna több fiatal és motivált edző

Szabó szerint a sportág a kéznél lévő értékeit sem becsüli meg igazán, és itt volna az idő a fiatalításra. Ismeretei szerint a vezető vívónemzeteknél nagy becsben tartják a korábbi bajnokokat, és nem félnek a nemrégiben kiöregedett versenyzőket a mély vízbe dobni. „Itthon ebben is más a helyzet, nálunk azt mondják, hogy előbb bizonyítson, aztán kaphat majd lehetőséget. Pedig volna több fiatal és nagyon motivált edzőnk. De a vezetés is elöregedett, át kellene adniuk a helyet a fiataloknak. Az idősebbek helyét meg kell találni a sportágban, nem vagyok ellenük” – mondta.


A vezetés személyi összetételén változtatni kell

A MOB-igazgató felemás érzéseiről is beszámolt, amit akkor érzett, amikor egy korosabb tréner munkamódszerét látta: „Nevetséges, ha egy idősödő tréner diktatórikus módszerekkel próbál fegyelmet, rendet tartani. Neki már simogatni kellene, tanácsokat adni, nem pedig egy felkészülést vezetni. Például ott lenne Kovács Iván, aki fiatal, megvan a legmagasabb edzői képesítése, de mégsem tud odaérni.”

Szabó Bence elmondta, hogy a világbajnokságon komoly szakmai hibákat észlelt, több versenyző is túledzetten érkezett Cataniába, teljesítményük ezért maradt el a várakozástól. „Mellébeszélés, ha azt mondjuk, hogy Kínában egy szakosztályban többen vívnak, mint nálunk az egész országban, meg ha azzal takarózunk, hogy az öltözőkben leesik a csempe a falról. Valóban így van, de ez nem fedheti el a hibákat: London itt van a nyakunkon: remélem, hogy ez, és a vb-szereplés arra kényszeríti a sportágat, hogy változtasson a vezetés személyi összetételén és a sportág strukturális felépítésén.”

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.