Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-22 07:00:00

A Pécs–Sopron női bajnoki döntő már rég nem a játékról szól

Nagypénteki kosárlabda-háború

Péntek este 6-kor Pécsett ötödször is egymásnak feszül a női kosárlabda-bajnoki döntő két résztvevője, a Pécs és a Sopron. A tét az aranyérem, a harc viszont már jóval túllépett a sport határain.

Több szempontból is furcsa a helyzet a magyar női kosárlabdában. A bajnokság jelentős része tökéletesen érdektelen, már a rajt előtt pontosan lehet tudni, hogy a végén a Pécs és a Sopron játssza a bajnoki döntőt, ez a két együttes csatázik az aranyéremért. A többiek megközelíteni sem tudják az Euroligában is érdekelt két alakulatot, ebben a szezonban sem tudta senki legyőzni a favoritokat. A felállás szerint tehát legrosszabb esetben is ezüstérmes a csapat, ilyen szituációban azonban a második hely egyértelműen kudarcot jelent.


Ez a felfogás nevetségessé tesz minket

A lélektani hadviselés egész évben zajlik a két klub között, néha virágnyelven, máskor egészen konkrétan üzengetnek egymásnak, ez azonban könnyed lányiskolai mulatság a döntőt körüllengő feszültéséghez képest. A játékosok úgy ismerik egymást, mint a tenyerüket, sok újat egyik edző sem tud kitalálni, meglepetést csak az egyre szigorúbb védekezéssel lehet okozni. Zseljko Djokics, a pécsiek szerb mestere is ezzel a fegyverrel operált a finálé első két összecsapásán, nyert is a Pécs, duzzogtak a másik oldalon.

Székely munka közben: kényes a helyzete, mert a Sopron mellett a válogatott főnöke is
Fotók: www.wb-sopron.com

„Minden erőmmel azon leszek, hogy megváltoztassam ezt a játékvezetői felfogást, ami árt a kosárlabdának, nevetségessé tesz minket” – fakadt ki Székely Norbert, a soproniak vezetőedzője. Mindezt akár egy vereség után feldúlt szakember kritikai megjegyzéseként is felfoghatnánk, ám akad egy cseppnyi probléma. Székely Norbert ugyanis másodállásban a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, azaz a szövetségtől (is) kap fizetést, s a játékvezetők is a szövetségtől függenek.


Nem kosárlabda, hanem pankráció

Ebben a megközelítésben viszont már etikai oldalról jócskán találunk kivetnivalót a soproni mester szavaiban, még akkor is, ha a lényeget illetően rengeteg igazság van abban, hogy a hazai bírók felfogása miatt a verseny helyenként jobban hasonlít a pankrációhoz, mint az egyik legnépszerűbb labdajáték látványos mérkőzéséhez.
Ráadásul úgy tűnik, a sípmesterek „értettek a szóból”, hiszen a finálé következő etapjában az alapvetően megváltozott játékvezetői felfogásnak is köszönhetően már a Sopron dominált: egyenlített, így várják a felek a mindent eldöntő ötödik összecsapást, amire nagypénteken kerül sor. Most a baranyai oldal siránkozik erősen a bírókra panaszkodva, ha már egyszer Székely Norbertnek sikerült hatni a dirigensekre, hátha ők is elérnek valamit. A tét óriási, hiszen a győztes igazolni tudja egész éves munkáját, a vesztes pedig mindent elbukik.


A hisztéria árt a sportágnak

A legnagyobb vesztes azonban a kosárlabda, hiszen az áprilisi időjárásnál is változékonyabb játékvezetői felfogásból fakadó, folyamatos hisztire a néző, a szurkoló nem kíváncsi, hiszen így a versenyben a sportág egyetlen apró szépségét sem lehet felfedezni.
Ráadásul akad még egy érdekes kérdés a háttérben: a magyar női válogatott hamarosan Székely Norbert irányításával kezdi meg közös felkészülését. A keretben soproni és pécsi játékosokkal…

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.