Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-02 06:00:00

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a doppingvétséget elkövetőkre

Mostantól Borkai osztja a MOB milliárdjait

Alapvető változás áll be mától a sportéletben: a Magyar Olimpiai Bizottság minden téren átvette az irányító szerepet, s mostantól kizárólag ez a szervezet osztja el az állami támogatást.

A sporttörvény módosítását december 5-én fogadta el a parlament. A leglényegesebb változás, hogy hétfőtől megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége. Feladataikat a MOB veszi át úgy, hogy az eddig önálló szövetségek által irányított területek a MOB szakmai tagozataiként tovább működhetnek, vezetőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek. Kizárólag a Borkai Zsolt vezette MOB kompetenciája lesz az állami támogatás elosztása. A változtatástól a korábbi párhuzamosságok megszüntetését, gazdaságosabb működést, a pénz hatékonyabb felhasználását remélik.


Örökös eltiltás járhat doppingolásért

A doppingolás megítélése terén is jelentős változásokat hoz az új év: a doppingvétség miatti szankció akár örökös eltiltás is lehet. De a felelősségre vonás alól mentesülhet a sportoló, ha be tudja bizonyítani, hogy a vétség elkövetésében még gondatlanság sem terheli, és hitelt érdemlően igazolja, hogy miként került tiltott szer a szervezetébe. Egyúttal a doppingolók büntetése szigorodik: az eddig legfeljebb ötéves időtartamú eltiltás akár végleges is lehet, és ez nemcsak a versenyekre, hanem az edzéseken való részvételre is kiterjedhet. De változik az olimpiai járadékot érdemtelenség miatt megvonható szabály is: erre kizárólag akkor nyílik mód, ha az olimpiai érmes sportoló szándékos bűncselekményt követett el, és csak addig, amíg a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól nem mentesül.
 

– mi –
Fotó:
MTI/Illyés Tibor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.