Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-24 12:30:00

Hónapok óta keresnek befektetőt, a havi veszteség százmillió

Miért nem kell senkinek a Fradi?

Részben vagy egészben értékesíteni kívánom a ferencvárosi labdarúgásban lévő érdekeltségeimet, jelentette be Kevin McCabe, angol tulajdonos tavaly november 9-én. Azóta nem akadt komoly érdeklődő.

Bombaként robbant a hír november 9-én: Kevin McCabe, a Ferencváros tulajdonosa a klub hivatalos oldalán közölte, hogy három év után megválna a Fraditól. „Habár sajnálattal teszem, de elérkezett az idő, hogy – részben vagy egészben – értékesítsem érdekeltségemet a Fradiban. Remélem, hogy megjelenik egy magyar vagy erős magyar gyökerekkel rendelkező üzletember, esetleg cégcsoport, és felelősséget vállal a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. irányításában.”
A kommüniké fájdalmas üzenete, hogy a magyar futballban még a Ferencváros sem üzemeltethető nyereségesen. Ezzel nyilván érkezésekor is tisztában volt az angol, azzal viszont nem: az itteni futballviszonyok közepette nem csak most, de a jövőben is fennáll a folyamatos veszteségtermelés.

Információink szerint a klub havonta nagyjából 100 millió forintba kerül McCabe-nek. Az ingatlanmágnást ekkora veszteség korántsem rengeti meg, ám a gazdasági válság és az Üllői úti stadionépítési projekt megakadása befektetései újrafogalmazására ösztökélték. Sajtóhírek szerint a tulajdonában lévő többi csapat esetében is költségracionalizálást hajtott végre, így a kínai Csengdu Blades, az angol Sheffield United, és az ausztráliai Central Coast Mariners is hasonló (futball)cipőben jár. A csapatok fenntartására költ, megerősítésükre már nem.


Orosz lapban hirdette az FTC-t

McCabe leszögezte, hogy a Ferencváros esetében hozzá hasonló gondolkodású befektetőt keres, olyat, akit méltónak tart a klub történelméhez és örökségéhez. Tán ezért okozott általános meglepetést itthon, hogy december 10-én Vezető magyar futballklub finanszírozó partnert keres címmel az orosz üzleti napilap, a Vedomosztyi utolsó előtti oldalán, egy malombővítési lehetőséget kínáló hirdetés mellett árulta a Ferencvárost. A hirdetésben minimum egymilliárd rubelnyi (25 milliónyi eurónyi) összeget vár az angol üzletember. A szövegben Közép- és Kelet-Európa legpatinásabb csapatának nevezi a Ferencvárost, egyúttal utalt az új, 22 ezres aréna elfogadott építési terveire.

„Vezető magyar futballklub finanszírozó partnert keres" – a Vedomosztyi utolsó előtti oldalán

A magyar sportnapilap ezek után cikksorozatot szentelt az állítólag érdeklődő orosz befektetőnek, a Lukoil nevű energiaipari óriásnak. A világ olajtermelésének 2,3 százaléka fölött diszponáló orosz cég nyeresége annyi, amit leírni se mer az ember, de ha mégis: az orosz üzleti csoport 107 milliárd dolláros éves árbevétele mellett nettó 9,1 milliárd dollár nyereséget realizált 2008-ban. Ekkora pénzmonstrum érkezése a magyar futballba persze teljesen irreális feltételezés, ha volt is érdeklődés, gyorsan elhalt. Hat nappal később a tekintélyes Financial Times oldalain jelent meg hasonló hirdetés.


McCabe-t átvágták

A képet azóta tovább árnyalták a gazdasági szakemberek, egyikük, Muszbek Mihály sportközgazdász például egy televíziós interjúban szó szerint ezt mondta: „Bár az angol tulajdonos magát rutinos üzletembernek tartja, mégis kellő piacismeret nélkül vágott a feladatba, s a neki súgók hamis képet festettek a Ferencváros valódi állapotáról és kilátásairól.”
Szavait egyébként személyes életútja hitelesíti, tudniillik a Demján-érában ligaelnöki posztot betöltő szakember volt az egyetlen, aki megvett egy kilátástalan anyagi helyzetben lévő klubot, az Újpestet, majd gazdaságilag rendbe rakta, és saját szavaival élve „igen tisztes haszonért” értékesítette (mellékszál, de az Újpest ma megint a csőd szélén áll…).

A Fradi jelen állapotában Muszbek szerint ma kevesebbet ér, mint két és fél éve, mert a másodosztályt követő feljutás után „legalább volt értéke”. Ha most bárki 7 milliárd forintot hajlandó adni a szerinte „rendezetlen állapotú” klubért, akkor két év múlva ismét lehet vevő után nézni.
„Az ingatlant és a beépítési lehetőségeket túlértékelték, és bedumálták, hogy olcsón bekerülhet a Bajnokok Ligájába. McCabe-bel elhitették, hogy ami a Sheffield Unitednél nem sikerült, azt itt fillérekért megszerezheti. Mindezt tetézi, hogy az angol tulajdonos semmit nem értett meg a Fradi hagyományaiból és a körülötte létező érzelmi töltetről, arról, hogy kinek kellene bejárnia a klubházba és kiknek nem volna szabad.”

Információink szerint a bejelentés és az azóta eltelt majdnem három hónap alatt egyetlen komolynak tekinthető befektetőt nem sikerült felhajtania a klubvezetésnek.
Érdekes, de a gazdasági problémák közepette a Ferencváros szakmai téren nagyjából rendben van. Prukner László az NB I negyedik helyére kormányozta a zöldeket, a másodikkal szemben is csupán egyetlen pont a hátrányuk, ami ezzel a játékosállománnyal egyáltalán nem rossz.
Az más kérdés, hogy mindez mennyit ér nemzetközi szinten.

Simon V. Attila
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.