Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-21 20:00:00

Egyre brutálisabb utcai összecsapások kísérik a magyar csúcsrangadót

Miért gyűlöli egymást a Fradi- és az Újpest-drukker?

Szombaton délután újra ostromlott város lesz Budapest, hiszen 15 órakor, az Üllői úton kezdődik az Újpest–Fradi derbi, s az ezzel járó „utcai harcosok fesztiválja”. De miért gyűlölik egymást?

Bármennyire furcsán hangzik is, de a Ferencváros–Újpest ellentét mélyén a Budapest--vidék szembenállás a mozgató rugó. Persze a mai acsarkodók erről semmit sem tudnak, de a kezdetekben a fővárosi zöldek ki nem állhatták a vidéki lilákat, s az ellenszenv persze fordított irányban is működött. Újpest ugyanis csak 1950-ben lett Budapest része, azaz az önálló város futballcsapata is vidéki klubnak számított. Nem véletlen tehát, hogy az „örökrangadó” titulust a két fővárosi nagycsapat, a Fradi és az MTK vetélkedése kapta meg. Érdekes, hogy a magyar labdarúgással foglalkozó statisztikák nem veszik figyelembe a tényt, amely szerint az Újpest 1950-ig nem fővárosi csapat volt, hiszen a Nagyváradi AC-t tekintik az első vidéki bajnoknak (1944), holott az újpestiek öt aranyérmet is szereztek 1944 előtt, még vidékiként.


Belügy kontra ellenállás

Az igazi ellentét a Rákosi-korszakban alakult ki. Az élklubokat ágazati felügyelet alá vonták, a Fradi az Élelmezésipari Dologozók Országos Szövetsége (ÉDOSZ) égisze alá került, míg az Újpest az akkortájt a megszokottnál is jobban gyűlölt Belügyminisztérium csapata lett. A klubok nevét is megváltoztatták, az FTC előbb ÉDOSZ SE, majd Bp. Kinizsi néven szerepelt, míg az ÚTE-ból Budapesti Dózsa lett, ezt változtatták Újpesti Dózsára. A ferencvárosiak már 1956 őszén visszakapták csapatuk nevét, az lila-fehérek csak a rendszerváltozás után szerepelhettek újra Újpesti TE néven. Az elmúlt század második felében a belügyeseket okkal utálta a köznép, a Fradi ellenben még ÉDOSZ és Kinizsi néven is az ellenállás jelképe volt. Az ÉDOSZ (Kinizsi)-érában valóban bátor tettenek számított egy Hajrá Fradi! kiáltás is, más kérdés, hogy a rendszerváltás után szinte mindegyik közéleti személyiségnek akadt egy Fradi-szurkolóként átélt meghurcolós története… Azoknak is, akik a futballpályák környékén sem jártak.


Lila majmok, zöld tapírok

Az 1970-es, 80-as évek kettős rangadóin rendre 60-80 ezer néző előtt találkozott a két csapat a Népstadionban, s ilyenkor az a Dózsával szembeni tiltakozás jegyében a Vasas és a Honvéd hívei is a Fradinak (pontosabban az Újpest ellen) drukkoltak. A Fradi tábor rendre „lila majmok” kórussal fogadta a pályára lépő újpesti labdarúgókat, amire rendszerint egy sokkal halkabb „zöld tapírok” volt a válasz. Ám hiába a tömegek, akkor még nem voltak komolyabb balhék a két csapat meccsein.


A demokráciában elkezdték ütni egymást

A rendszerváltás által meghozott demokratikus változások aztán a futballstadionokban is éreztették hatásukat, de sajnos nem úgy, ahogy igazi demokráciákban szokás. Innentől rendszeressé (és egyre brutálisabbá) váltak a Fradi–Újpest meccseket kísérő verekedések. Volt már példa késelésre, stadionbontásra, s lassan a budapesti derbi velejárója lett az ostromállapot. Az elmúlt tíz évben azért akadt két alkalom, amikor ha rövid időre is, de egymásra találtak az ősi ellenségek. Az őszödi beszéd utáni tüntetések során, 2006 őszén a Magyar Televízió székházát karöltve ostromolták a zöld és lila keménylegények. Két évvel később az emékezetes dunaszerdahelyi botrány még jobban összekovácsolta a magyar ultratársadalmat – igaz, csak nagyon rövid időre. Ekkor néhány hétig viszonylagos békében éltek egymás mellett az utálkozók.


Emlékezetes verések a pályán

A zöld--lila rangadó több mint százéves történelmében akadtak nagy különbségű győzelmek, most néhány emkékezetes K.O.-t elevenítünk fel. A második világháború előtt élő Fradi-drukkerek sokáig emlegették a két csapat 1933-as meccsét, amikor az FTC 11-1-re verte az Újpestet, némi vígasz volt a lia-fehéreknek, hogy néhány nappal később így is megszerezték a bajnoki címet. Fordítva 1976 tavaszán ismétlődött meg az eset, ekkor az Újpest verte 8-3-ra a Fradit, mégis a vesztes lett az aranyérmes. A 8-3-as fiaskóért egy 7-1-es győzelemmel vágtak vissza a fradisták 1979-ben. A lila-fehérek számára a tavaly őszi emlék is szép, ekkor 6-0-ra verték a Megyeri úton a Ferencvárost!

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.