Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-16 07:00:00

Szerény klubok is simán legyőzik a magyar kirakatcsapatot

Miért elégedett Sousa a tönkrevert Videotonnal?

Mindhárom idegenbeli tétmeccsét elvesztette a szezonban a Videoton, Paulo Sousa mégis elégedett. A portugál edző vagy valamit félreértett, vagy éppenséggel máris átvette a hazai edzői kar attitűdjét.

A Sturm Graz elleni, ausztriai BL-selejtezőn és a kaposvári bajnokin 2-0-ra, vasárnap a DVSC otthonában 2-1-re kapott ki a magyar kirakatcsapatnak számító Videoton, azaz a fehérváriak három idegenbeli fellépésükön még pontot sem szereztek. A sztárgázsiért szerződtetett – egy jól fizetett magyar trénernél négyszer többet kereső – portugál edző, Paulo Sousa mégis elégedetten állt a debreceni öltöző előtt rögtönzött sajtótájékoztatón az őt faggató zsurnaliszták elé.


Elégedett a vereséggel

Büszkeségre persze lehet oka, hiszen hazánkban jelenleg ő az egyetlen, aki játékosként Bajnokok Ligáját nyert, a maradék tízmillió a finálé közelébe sem jutott, csakhogy az egykori zseniális labdarúgó nem az 1996-ban a Juventusszal vagy az egy évvel később a Dortmunddal nyert BL-döntőről mesélt, hanem jelenlegi csapata, a Videoton újabb idegenbeli zakójáról. Ehhez képest…
„Különleges helyzetben vagyok, ugyanazt tudom önöknek mondani, amit a játékosaimnak az öltözőben. Egy csapat volt a pályán, amelyik győzelemre játszott, mégis a másik szerezte a gólokat, ennek ellenére elégedett vagyok velük. Ez nem olyan vereség volt, mint a kaposvári. Játékosaim végrehajtották, amit kértem tőlük, ám a futball ilyen. A DVSC kapusa többször is nagyot védett, s ellenfelünknek szerencséje is volt. Megdicsértem a csapatot a játékért” – mondta az összesereglett sajtómunkások legnagyobb elképedésére.


Ennyi pénzért igenis elvárható az eredményt

Sousa tehát büszke övéire. A fehérváriak hazai szinten kimagaslóan jó anyagi helyzetben sportolhatnak, a Vidinél nincsenek pénzügyi gondok, Sousa hetvenmillió forintos éves gázsija is bizonyíték erre. Sorra jönnek a dél-amerikai, spanyol, portugál légiósok, így teljességgel érthetetlen a Videoton büdzséjének a töredékéből gazdálkodó Kaposvár és a féltucatnyi saját nevelésű játékossal felálló DVSC elleni vereség. Úgy tűnik, Sousa nem érti, hogy ennyi pénzért igenis csodát kell(ene) tennie! Nincs türelem, kivételezett helyzete miatt igenis eredményeket kell szállítania, ellenkező esetben megbukik a fehérvári focikísérlet! Elfogadhatatlan, hogy a bajnokcsapat kilencedik – ha megnyeri az augusztus 17-re halasztott Siófok elleni bajnokit, akkor is csak a hatodik – ebben a vérszegény magyar NB I-ben.


Meg sem érkezett, máris vagdalkozott

A portugál belépője meglehetősen markánsra sikeredett, már az első edzés előtt kitette a keretből a korábbi csapatkapitányt, Farkas Balázst, a bizonyítás esélyét sem adva meg a fehérváriaknál fontos szerepet betöltő labdarúgónak. Hozzáállása, a „majd én megmondom a frankót” stílusa bántó, főként annak tükrében, hogy edzőként korántsem mutatott fel olyan sikereket, mint játékosként: pontosan fogalmazva eddig valamennyi állomáshelyén villámgyorsan megbukott. A Videotonnál nagy célokat fogalmaztak meg, s ehhez meg is van a háttér, hiszen idehaza még egyetlen klub sem dolgozhatott ilyen körülmények között. Paulo Sousának csak egy állomás a fehérvári, ha megbukik, legfeljebb felveszi a neki járó summát, és továbbáll, viszont itt hagyja nekünk a megcáfolhatatlan tényt: a magyar futballban nem a pénztelenség a legnagyobb baj. Fehéren-feketén kiderül: már nagy pénzért sem megy.

 

Zs. P.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.