Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-06 05:30:00

Henk ten Cate, Matthäus, Koeman: egyikük sem húzta sokáig

Miért buknak meg nálunk a külföldi fociedzők?

A magyar futballban semmi sem az, aminek látszik, ezért külföldiként munkát vállalni reménytelen nálunk: szinte lehetetlen beilleszkedni, az idegenek ahogy jönnek, mennek is. Matthäus, Koeman már megbukott, a többiek meg követik őket. Miért?

Az utóbbi két évtizedben mindössze két külföldi edző tudott bajnoki címet nyerni magyar csapatával, 1993-ban a finn Marti Kuusela a Honvéddal, és 2007-ben a cseh Miroslav Beránek a DVSC-vel végzett az élen. A többiek nem tudtak maradandó nyomot hagyni a magyar futballban. A finn mester még ma is kedvelt arc Kispesten (azóta nem volt aranyérmes a csapat), ráadásul utódját, a szerb Dimitrije Davidovicsot soha nem fogadták el a szurkolók. Azóta a román Ion Patrescunak akadt egy hétmeccses kalandja a piros-feketéknél, s két olasz, Aldo Dolcetti, illetve Massimo Morales is irányította a gárdát – különösebb eredmény nélkül.
 

Scasny a Loki élén most barátkozik az itteni viszonyokkal. Mennyi ideje lesz?
Fotó: dvsc.hu

Debrecenben is jó szívvel emlékeznek Beránekre (ő számított először stabil kezdőjátékosként Dzsudzsák Balázsra) igaz, a szurkolók nem szerették a cseh mester által erőltetett ívelgetős focit. Honfitársa, Zdenek Scasny januárban vette át a Loki irányítását, s eddig nem sok sikernek örvendezhetett. Mérlege szerény, noha igyekezete látszódik: megpróbál a körülményekhez alkalmazkodni.


Davisonból csak a rövidnadrágja maradt meg

A Fradinál az angol befektető érkezése után kopogtattak a szigetországi edzők. Az elsőként érkező Bobby Davisonról elég, ha annyit írunk: ellentmondásos személyiségű edző volt. Öltözködése (rövidnadrágban foglalt helyet a kispadon) és allűrjei emelték ki a szürkeségből, a másodosztályban azonban nem sikerült első helyig vezetnie a zöld-fehéreket. Utódja, az abszolút úriember Craig Short vezette vissza a csapatot az NB I-be, ám ott már ő sem tudott eredményt felmutatni. Az őt követő Prukner László sokkal többet hoz ki a fiúkból. Újpesten sem vált be a brit vonal; a skót Willie McStay idő előtt távozott.

A nyelvtudás sem elég
Határon túli magyar edzők is próbálkoztak idehaza, eredménytelenül, pedig nekik nem voltak nyelvi problémáik. A Steaua Bukaresttel BEK-et nyert, a román válogatottal vb-n szereplő Jenei Imre sem tudott csodát tenni a válogatottal (illetve az akkor Parmalat néven futó Videotonnal), és László Csaba sem volt sikeres itthon a Fradi edzőjeként. Pedig a nyelvet ismerték. Csak a viszonyokat nem.


 

 

 

 

 

 

Kínos éve volt a holland Henk ten Catének a Hungária körúton. Bajnokcsapatot vett át, elődjét, Egervári Sándort elküldték. Várszegi Gábor akkori klubtulajdonos azzal indokolta a váltást, hogy a holland iskolát kívánja meghonosítani, de abba Henk ten Cate bizony belebukott: noha méregdrágán megerősítette a keretet, az Egervári által vezényelt Dunaferr lett a bajnok, utcahossznyi előnnyel. A holland amúgy később a Barcelona edzői stábjának tagja, majd az Ajax vezetőedzője, illetve a Chelsea másodedzője lett. Ja, és katalánokkal BL-t is nyert.


Se Matthäus, se Koeman nem volt jó

Megváltóként várták Győrben a szerb Dragoljub Baklevacot, de irányításával sem lett jobb az ETO, mint ahogyan az olasz Giovanni Dellacasa sem jutott ötről a hatra a Vasassal, sőt a Komjáti Andrással azóta verhetetlen csapatot a kiesés szélére sodorta. Igaz, Dellacasa érkezése is érdekes volt, hiszen azért küldték el Mészöly Gézát, mert a pénzt ígérő befektető ragaszkodott a talján trénerhez.

Matthäus után Koeman kapitánnyal sem sikerült kijutni egy világversenyre a válogatottnak
Fotó: mlsz.hu

A magyar válogatott irányításával két egykori világklasszis játékos is próbálkozott, de semelyik nem járt sikerrel. Pedig Lothar Matthäus arról álmodozott, hogy kivezeti a mieinket a 2006-os németországi világbajnokságra, ám erre esélye sem volt a csapatnak. Mint ahogyan Erwin Koemannal sem jutott ki a válogatott a 2010-es dél-afrikai vb-re, sorsdöntő meccseit mind elveszítette.


Sebők Vili posztja nem létezett

Ezek után joggal vetődik fel a kérdést: miért vannak bukásra ítélve Magyarországon a külföldi edzők? Persze a fent felsoroltak között akad néhány „kókler”, ám többségük jól felkészült, máshol már bizonyító szakember. Csakhogy a magyar futball valóban speciális közeg, amiben többnyire bukásra van ítélve az, aki nem ismeri a helyi viszonyokat, s megpróbálja ráerőltetni az itteniekre az elitben sikeres módszereket, játékrendszereket. Itt mindent kicsit lassabban kell csinálni. És rosszabbul. Tudniillik a hazai közegnek akkor jó.

Érzékletes példa erre a 90-es évekből származó történet: egy spanyol menedzser vizslatta a Megyeri úton az Újpest játékosait, és a meccs után a lila-fehér elöljárók egyike Sebők Vilmos játékáról kérdezte a neves szakembert. „Nem tudom, milyen játékos – felelte a spanyol. – Olyan poszt, amit ez a fiú betölt, nincs a mai futballban.”

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.