Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-01 20:00:00

Kényes téma lesz a válogatottban az egészségtelen hierachia megbontása

Mibe bukhat bele a norvég kézikapitány?

Karl Erik Böhn személyében először választottak külföldi szakembert a magyar női kézilabda-válogatott élére. Nem lesz könnyű dolga az utóbbi időszakban több súlyos kudarcot megélt csapattal.

Sokak szerint kódolt az északról érkezett edző bukása, hiszen nem ismeri a nyelvet, a helyi viszonyokat, nyugodtan kijelenthető, hogy fejest ugrott az ismeretlenbe. Az alábbiakban azt próbáltuk meg elemezni, hogy mire kell vigyáznia Karl Erik Böhn-nek, hogy elkerülje vesztét.


Véletlenül került hozzánk, és keveset kap

Tulajdonképpen a véletlennek köszönhető, hogy egyáltalán itt van. Barátnőjét, a világklasszis beállós Heidi Lökét idén januárban szerződtette a magyar bajnok Győr. Böhn Norvégiában a hölgy edzője volt a Larvik együttesénél, s a klub vezetői nehezményezték, hogy a szakember nem akadályozta meg (sőt: szerintük segítette) Löke győri szerződését, így kitették állásából. Szakmai kifogások nem vetődhettek fel vele szemben, hiszen a Larvikkal 2005-ös kinevezése óta minden évben megnyerte a norvég bajnokságot, 2008-ban pedig KEK-et is besöpörte. A sors fintora, hogy a Böhn által összerakott Larvik néhány hónappal távozása után feljutott a csúcsra, első helyen végzett a Bajnokok Ligájában. Karl Erik Böhn ezek után munkanéküli edzőként, a „kézilabdás férj” státuszában érkezett Magyarországra, igaz, nem sokáig nem maradt állás nélkül, hiszen augusztus 30-án kinevezték a magyar női válogatott élére.


Vetési Iván elnök (jobbra) favorizálta kinevezését, kezet is adtak egymásnak
Fotó: MTI/Ilyés Tibor

Mandátuma 2016-ig szól, s éppen ez lehet az első buktató. Löke győri szerződése ugyanis a jelzett időpontnál jóval hamarabb, már 2013-ban lejár, s kérdés, hogy az ETO-nak szüksége lesz-e még akkor a norvég beállósra. Noha Böhn kinevezésekor határozottan kijelentette, hogy élettársa karrierjétől függetlenül marad Magyarországon, csakhogy Löke esetleges távozása merőben új helyzetet teremthet. Az MKSZ vezetői szerint ugyanis a norvég kapitány nem keres többet, mintha magyar szakembert neveztek volna ki a válogatott élére. Jelen helyzetben nem sokat számít, hogy Böhn mennyit kap a kapitánykodásért, ez úgyis „talált pénz” a családi kasszában, hiszen Lökének sztárgázsit folyósít a győri klub, a többi ajándék, s legalább együtt van a pár. Ám egészen más lesz a helyzet, ha a játékos távozik, nehéz elhinni, hogy a norvég szinten „segélynek” számító magyar kapitányi fizetésért Böhn egyedül is maradna.


Más kézilabda-kultúrából érkezett

Persze ez most csak feltételezés, az azonban már tény, hogy az új kapitánynak a számára megszokottól teljesen eltérő kézilabda-kultúrában kell érvényesülnie. A sportág északi nagyhatalmainál ugyanis totálisan más felfogás érvényesül, mint nálunk. Idehaza a játékosok egészen fiatal koruktól szigorú rendszer szerint játszanak, ráadásul 10-11 évesen már roppant eredménycentrikusak a klubok. Nem véletlen, hogy ebben a korosztályban (de még a 14-15 éveseknél is) bármilyen nemzetközi tornán simán verik a magyar csapatok a norvégokat, vagy a dánokat. Az északiaknál úgy tartják, hogy a kicsikkel meg kell szerettetni a játékot, az eredmény sokadlagos. Olyasmi eszébe sem jut egy ottani edzőnek, hogy minden támadásnál előre begyakorolt figurákat követeljen tanítványaitól. Hagyják érvényesülni az egyéniségeket, így azokból, akik felnőtt korukra profi játékosok lesznek, nem ölik ki az intuitív készséget.

Északon szintén alapkövetelmény, hogy aki a pályára kerül, az élvezze a játékot. Éppen a norvég edző által a válogatott másodedzőjének felkért Siti Bea mesélte, hogy dániai légióskodása idején, amikor csapata az Ikast egy hosszú vereségsorozat kellős közepén volt, magyar szemmel furcsa dolog miatt tartottak válságértekezletet a vezetők. Azt mondták a játékosoknak, hogy a közönség egy dolgot nem tud elviselni, hogy a góloknál nem örülnek felhőtlenül…


Nehéz lesz eligazodnia a helyi viszonyok között

Átlátja-e a csapaton belüli hierarchiát?

Szintén kényes téma lehet Böhn számára a magyar mezőnyben kialakult roppant egészségtelen hierachia megbontása. Mivel nem ismeri a nyelvet, nem fog elejtett megjegyzésekből rájönni, hogy ki, kire haragszik, s talán emiatt nem ad neki labdát. Ráadásul külön fejtörést okozhat az új kapitány számára, hogy a válogatottban esetleg élettársa győri csapattársait kell helyreraknia, ha éppenséggel visszaélnek a hierarchiában elfoglalt helyükkel. Persze mindezek ellenére Karl Erik Böhn sikeres kapitány lehet. Norvégként pontosan tudja, hogy a kiélezett helyzetekben mi kell a sikerhez, csak az a kérdés, hogy ezt meg tudja-e értetni a magyar kézilabdázókkal?

 

Zs. P.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.