Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-21 15:27:00

A Videoton márciusi 12 pontja: a klub alighanem megnyeri a bajnokságot

Mezítlábas őrjöngés mentette meg Mezey György lelkét

Gyakorlatilag a futballbajnokság kétharmadánál, vagyis tíz fordulóval a zárás előtt eldőlt: a magyar labdarúgás történetében először a Videoton lesz a bajnok. Előnye 12 pont, a riválisoknak esélyük sincs a csapat befogására.

A Mezey György vezetőedző dirigálta Videoton minden idők legnagyobb költségvetésű magyar alakulataként könyvelheti el sikerét. A korábbi állapotokhoz képest Kánaánnal felérő lehetőségek a Fehérváron feltűnt szponzoroknak köszönhetők. A legnagyobb magyar cégek felsorakozása az 1984-85-ös UEFA-kupa-menetelést leszámítva jelentéktelen eredményeket felmutató klub mellett legalábbis váratlan volt. A gigacégek gigatámogatását egyesek a klub kormányfővel ápolt kapcsolatának tudták be, mások a források ésszerű koncentrálásának vélték. Ami biztos: a magyar szinten tetemes támogatást nem élték fel Fehérváron, és Budai Gyulának sincs elszámolnivalója a Videotonnal, míg például a Ferencváros esetében ilyesmi nem mondható el…


Mezey doktor a díványon: naplójában lapozgattunk

A klub első – egyelőre vélelmezett, de szinte biztos – bajnoki aranyában kulcsszerepet játszik dr. Mezey György, aki anno nem is akarta elvállalni a posztot. A kispadot a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányának, Lothar Matthäusnak szánták, ám nem tudtak megegyezni a német világsztárral.

„Nagyjából 25 éve nem voltam szabadságon"

Mezey vette át a csapat szakmai vezetését, és ma már nyugodtan pezsgőzhetne, ha éppenséggel inna. Az ilyen mondatoktól általában kiveri a víz, de nem számít: a Videoton tíz fordulóval a zárás előtt tucatnyi ponttal vezet, egytől egyig legyőzte üldözőit, akiknek már csak matematikai esélyük maradt. De a Videoton nem fog botlani. Annyit legalábbis biztosan nem, hogy elveszítse a bajnokságot. A sajtót és az elektronikus médiát sem kedvelő Mezey – a sportnapilap néhány mondatos nyilatkozatait leszámítva – a klub honlapján vezetett blogjában kommunikált a szezonban a világgal. Ezek segítségével követtük nyomon hangulatváltozásait:

Augusztus 27.: „A szó igazi értelmében nagyjából 25 éve nem voltam szabadságon. Mindezeknek persze megvannak az élettani következményei, amelyek rám úgy hatnak, hogy ha két napig semmit nem kell csinálnom, nem tudok megmaradni egy helyben, s aludni sem tudok jól.”

Szeptember 2.: „Ha az öltözőbe lépve egy gyűrött arcú tréner érkezik, nem szabad tovább csinálnia ezt a szakmát.”

„A fizetés 14 ezer dollár havonta, de ebből 4 ezret vissza kell adni"

Szeptember 9.: „Nagyon elfajult a magyar futballedzők megítélése. A honi közvélemény csodát lát a külföldi trénerekben, ezért is szorgalmaztam annak idején, Lothar Matthäus Fehérvárra hozatalát. Nálunk régebben egyenesen divat volt az edzőbe rúgni: minél szellemesebben tudott szidni minket valaki, annál nagyobb terjedelmű megjelenésre számíthatott a médiában. Mindemellett ott vannak a menedzserek, akik nyomják az embert. Persze csak abban az esetben, ha leteszed a megfelelő összeget. Amikor Kuvaitban voltam szövetségi kapitány, felhívott egy belga menedzser, hogy lehetőségem lenne egy jól menő görög csapatnál edzősködni. A fizetés 14 ezer dollár havonta, de abból 4 ezret vissza kell adni… Nyilván van olyan, aki ezt bevállalja, én nem tettem, sem akkor, sem máskor.”

Szeptember 23.: „A szövetségi kapitány ne hunyászkodjon, és ne hátráljon meg, sem szakmailag, sem erkölcsileg, sem máshogy. Ha ezt Egervári Sándorék meg tudják csinálni, akkor nyernek, ha nem, akkor elődeikhez hasonlóan kudarcra vannak ítélve.”

Október 7.: „Az is szomorú, hogy a bírók a nyilvánvaló tévedések után sem ismerik be a hibájukat. Emberibb és a sportággal szemben is tisztességesebb lenne egyszer azt mondani: igen, rossz döntést hoztunk.”

Október 17.: „Sokat köszönhetek szakmai szempontból a nemzetközi futballnak, amely annyiban hasonlít a magyarhoz, hogy itt is és ott is lábbal, illetve labdával játsszák.”

Október 28.: „Rengeteget beszéltek, cikkeztek arról, mennyi pénzt költöttünk az új futballistákra. Nos, hogy tulajdonosunk, Garancsi István mekkora összeget szánt egy-egy játékosra, ez az ő magánügye.”

November 11.: „Kaposváron, meggyőző fölénnyel nyertünk. Ezt mindenki elismerte, kivéve azt, aki a tv-stúdióban értékelte a találkozót. Ami ebből a hozzáállásból kitűnik, nem más, mint mérhetetlen rosszindulat. Ami engem illet, rólam lepörög, de a Videoton nevében egyszer, s mindenkorra visszautasítom az ilyen jellegű megnyilvánulásokat.”

„Rakétaként ível felfelé csapatunk, ám mintha furcsa bizalmatlanság venne minket körül”

November 15.: „A munkánkat interpretálók már őszi elsőségről, sőt aranyéremről beszélnek. De velük párhuzamosan rosszindulatú hangokat is hallani. Túl sokat várnak tőlünk, s már egy döntetlen esetén is világvége hangulat alakul ki.”

November 26.: „Rakétaként ível felfelé a csapatunk, a mostani az utóbbi idők legerősebb együttese. Sajnos, a hazai nézőszám nem nőtt ilyen ütemben, pedig a klub minden megtesz, hogy kényeztesse, kicsalogassa a nézőket. Ám mintha furcsa bizalmatlanság venne minket körül. Minden bizonnyal létezik ötvenezer ember, aki úgy gondolja, jobban összerakná a Videotont, mint én. De hát én ülök a kispadon…”

December 2.: „A Barcelona 5-0-s győzelme a Real Madrid felett nem reális, ekkora különbség nincs a két csapat között. Ennek ellenére tartom a véleményem: Mourinho fölötte áll Guardiolának. Mourinho, a madridiak igen profi mestere ezt a mérkőzést elrontotta, úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Fenntartom a másik véleményemet is, mely szerint Ronaldo nincs egy súlycsoportban Messivel.”

December 16.: „Magánéletemet mindig is olyan területnek tartottam, amiről nem szívesen beszéltem a nyilvánosság előtt, de karácsony kapcsán elmondható, katolikus, keresztény családomban egészen a XIX. század végéig majdnem harminc kántor volt. Ennél fogva a hit átszőtte a mindennapjainkat, így a Karácsony, illetve az azt megelőző időszak mindig méltósággal teli, komoly és szép része volt az évnek az életemben és ez mind a mai napig így van.”

December 20.: „Nem engedem, hogy családom jobban belesodródjon ebbe a szép, de kegyetlen világba, mert szeretném megóvni őket a csalódásoktól és attól a szennytől, amit nap nap után az emberre kennek a magyar futballban. Az én életemben azonban nem volt más, csak a futball. Gyerekkorban nagy szegénységben éltünk, az egyetlen szórakozási lehetőség az volt, hogy kimentünk az utcára focizni. Később a kluböltöző jellegzetes illata örökre belém ivódott és meghatározta az életemet. Ma sok fiatal nem is érti, milyen az, amikor iskola után otthon csak azt eheti az ember, ami jut, s hogy a nyomorúság és a csonka család – hat éves koromban vesztettem el édesanyámat – elől a felhőtlen játék örömébe menekül. Ezek az utcai, mezítlábas őrjöngések mentették meg a lelkem. Hálás vagyok ezért a futballnak.”

„A játékosok megértették a lényeget, döntő mérkőzéseken vagyunk sikeresen túl"                                   Fotók: vidi.hu

Március 18.: „Óriási mérkőzés volt, nagy téttel. Ám az, hogy a Debrecen megcélozza az első helyet, az csak egy szólam lehetett a mérkőzés előtt, hiszen józan ésszel végiggondolva erre semmi esélye sem volt. Három pontért kellett játszaniuk, azért a három pontért, amelynek megszerzésével újabb hatalmas lépést tehetünk a célunk felé.”

Március 21.: „Minden jel arra mutat, hogy a játékosok megértették a lényeget az elmúlt időszakban, hiszen döntő mérkőzések során vagyunk sikeresen túl.”


- Mi -

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.