Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-17 07:00:00

Keserű magyar tapasztalat: rossz ómen az aranyérmes mester menesztése

Mezey kirúgása után kódolt a Vidi bukása

Mezey György történelmet írt a Videotonnal, megszerezte a klub első NB I-es aranyérmét. A Sóstói Stadionban még el sem takarították a pezsgőzés nyomait, amikor bejelentették: a következő szezonban nem a sikeredző irányítja a Vidit.

Noha kétségkívül voltak olyan jelek, amelyek az egykori szövetségi kapitány és a klubvezetés közötti feszült viszonyra utaltak, ám amikor a Kaposvár elleni hazai győzelem után hivatalosan is bajnok lett a székesfehérvári együttes, mindenki biztos volt abban: a historikus siker után az érintettek közösen képzelik el a jövőt.


Sousa edzőként eddig keveset mutatott

Ehhez képest a hétvégén kiderült, hogy a közelmúlt portugál sztárja, Paulo Sousa dirigálja majd az új szezonban a magyar bajnokot. A történet cseppnyi szépséghibája, hogy az egykori klasszis labdarúgóedzőként eddig mindenhol megbukott, ráadásul akadtak kifejezetten látványos kudarcai is. Az angol második vonalban előbb a Queens Park Rangers, majd a Swensea City együttesétől kellett idő előtt eljönnie, legutóbbi állomáshelyén, a Leicester Citynél pedig egy kilencmeccses mélyrepülés-sorozat végén köszönték meg a ténykedését. Ettől persze még lehet jó edző a Videotonnal hároméves kontraktust kötő portugál, ám őszintén csodálkoznánk, ha a szerződésben jelzett 2015. júniusi időpontban még a Sousa lenne a fehérvári együttes trénere.

A Leicester Citynél nem váltotta meg a világot, a Vidinél megteheti

Mezey György – bár a levegőben volt a váltás lehetősége – hivatalos közleményében azt írta, készült a folytatásra, de mindhiába. Az biztos, hogy Paulo Sousának nem lesz könnyű dolga, hiszen Magyarországon több külföldi tréner esete is bizonyította, hogy a nyelvtudás és a helyi közeg ismeretének hiánya komoly problémát okozhat. (A Miért buknak meg nálunk a külföldi fociedzők? című cikkünkben már korábban taglaltuk az okokat)


Nem szerencsés kirúgni az aranyérmes mestert

Ráadásul a klubtörténeti diadal miatt Fehérváron meglehetősen magasra került a léc, ennél nagyobbat csak egy BL- vagy Európa-liga-csoportkörbe jutással lehet dobni, ez pedig nem egyszerű feladat. Ráadásul biztos, hogy a Mezey Györgyöt korábban sokszor bíráló, ám az aranyéremnek köszönhetően mostanában megenyhülő szurkolók már az első botlás után élesen kritizálni fogják a külföldi szakembert. Persze a döntés joga a Videoton menedzsmentjéé, ám a magyar labdarúgás utóbbi évtizedeinek hasonló példái azt mutatják, hogy nem szerencsés megválni az aranyérmes vezetőedzőtől. Íme, hogy miért!


Varga, Egervári és Pintér után is rosszabb eredmények jöttek

Újpesten 1990-ben döntöttek úgy, hogy a csapatot bravúros hajrával a dobogó legmagasabb fokáig vezető Varga István helyett Kovács Ferenc lesz az edző. Vargának azt rótták fel, hogy hiába sikeres a csapat, nem elég látványos a játéka. Nos, a következő két évben már eredményes sem volt az UTE: következett egy 9. helyezés, majd 1992-ben csak a jó nevű Hatvan elleni osztályozón menekültek meg a lila-fehérek a kieséstől.

Egervárit elküldte az MTK, egy évvel később 16 pontot vert korábbi csapatára a Dunaújvárossal

Kísértetiesen hasonlított a jelenlegi fehérvári helyzethez, ami 1999 nyarán az MTK-nál történt. A kor legtehetősebb csapata, a Fotex-birodalom zászlóshajójának számító MTK lett a bajnok, ám a remélt nemzetközi kiugrásra hivatkozva elküldték Egervári Sándort: érkezett helyette a holland Henk ten Cate. Egervári szép csöndben Dunaújvárosba szerződött, hogy aztán a következő bajnokságban bizonyítson volt kenyéradójának. A Dunaferr hatalmas fölénnyel, 16 ponttal előzte meg az MTK-t, és a sors igazságszolgáltatásaként Egervári Sándor új csapata éppen a Hungária körúton lett hivatalosan is bajnok…

Néhány évvel később, 2004 nyarán a Ferencváros játékosai fúrták ki a csapattal éppen bajnoki címet nyerő Pintér Attilát. Az egykori Fradi középhátvéd helyét elfoglaló László Attilával nem sikerült a címvédés, igaz, ekkor még második lett az FTC. Egy évvel később már a hatodik helyig süllyedt a csapat, majd a klublicenc hiánya miatt kizárták a csapatot az első osztályból, s az erkölcsi mélyponton lévő társaság csak harmadik nekifutásra tudott visszajutni az NB II Keleti csoportjából: egyszer a Nyíregyháza, egyszer a Kecskemét előzte meg a zöld-fehéreket! Aranyérmes edző elküldése tehát mindenképpen rossz előjel, Fehérváron azonban, úgy látszik, nem babonásak, és vakon bíznak az edzőként eddig nem túl sikeres portugálban.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.