Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-02 06:00:00

Nem állt meg a távozási hullám, széteshet a nagy múltú DVSC

Megszűnhet a debreceni női kézilabda

Idén májusban még bajnoki döntőt játszott a DVSC női kézilabda csapata, a 2011/12-es szezon végén viszont a bent maradás lesz a Loki célja. Utána pedig a fennmaradás.

Bajnoki cím, még 1987-ből, két EHF-kupasiker (1995,‛96), szép emlékek. De a közelmúlt is derűs volt a DVSC-nél, hiszen válogatott játékosok sora játszott az együttesben, amely a legendás sikeredző, Köstner Vilmos irányításával a legutóbbi két bajnokságon egyaránt döntőt játszott, s szerepelt a Bajnokok Ligája főtábláján is. Most viszon nagyon úgy fest, hogy az életben maradás a tét Debrecenben.


Érzelmi alapon állt a csapat mellé

Korábban is akadtak anyagi gondok, ám 2009-ben úgy tűnt, stabilizálódik a helyzet. Gellén András személyében egy a sportág és a csapat iránt száz százalékig elkötelezett üzletember lett a többségi tulajdonos, aki pontosan tudta, hogy a női kézilanbdából Magyarországon lehetelen pénzt kivenni, éppen ezért egyértelmű volt, hogy érzelmi alapon állt a csapat mellé. A szurkolóból lett tulajdonos nem sajnálta a pénzt – a saját pénzét (!) – a csapatra, több válogatott kerettag is a hajdúsági megyeszékhelyre szerződött. Gellén a fiatalokra is figyelt, az ifjúsági és serdülőkorú játákosok is saját névre szóló mezeket kaptak, sőt a szűkös létesítményhelyzet javítására saját csarnokot építtetett az utánpótlásnak.Közben azért akadtak „ügyek” a csapat körül, de ezek betudhatók Gellén András néha feleslegesnek tetsző őszinteségének, szókimondásának. A tulajdonos főleg a klub honlapján eleresztett blogbejegyzéseivel ütötte ki a biztosítékot a gyengébb idegzetűeknél, de mindez apróságnak tűnt több százmilliós áldozatvállalása mellett.


Aki akar, mehet!

A holtszezonban jó néhány kulcsjátákos igazolt el a Lokiból, de Kiss Éva, Juhász Gabrilella, Bulath Anita, Bognár Barbara, Mörtel Renáta és Borbás Rita távozása ellenére sem tűnt rossznak a helyzet. Érkezett két minőségi átlövő Szűcs Gabriella és Léránt Vivien személyében, s a DVSC szerződtette Kudor Kittit és Király Annamáriát is. Ezzel a kerettel még mindig reális célnak tűnt a dobogó. Aztán néhány héttel a felkészülés kezdete után robbant a bomba, a tulajdonos bejelentette, hogy átmeneti anyagi problémái miatt egy ideig csak a fizetések egy részét tudja folyósítani, ám amint rendeződik a helyzet, mindenki megkapja összes járandóságát.

Szűcs Gabi is visszatért korábbi csapatához
Fotó: dvsckezilabda.hu

Gellén András ennek ellenére azt is kijelentette: aki ilyen feltételek mellett nem akar maradni, szabadon távozhat. A lehetőséggel ketten is éltek, méghozzá két újabb válogatott sportoló: Bogdanovics Annamária Siófokra igazolt, Szabó Valéria pedig az orosz Zveniyigorodhoz szerződött. Tegyük mindjárt hozzá, a debreceni tulaj nagyvonalú gesztust gyakorolt, hiszen egyik játékossal szemben sem követett el szerződésszegést a klub. Ebben a helyzetben már kicsit lejjebb került a léc, az 5–8. hely lett a Loki célja, de még ez is simán elérhető lett volna.


A kiesés megpecsételheti a csapat sorsát

Néhány hete azonban robbant az újabb bomba, a DVSC saját nevelésű 19 éves klasszisa, a magyar kézilabda legnagyobb ígéretének tartott Hornyák Dóra kérte szerződése felbontását (azóta a Veszprémbe igazolt), ám a Köstner-csapat tartását jelzi, hogy ilyen körülmények között, három nappal Hornyák szerződésbontása után is végig kiélezett meccset játszott a KEK-győztes Fradi otthonában. Úgy tudjuk, ekkor határozott ígéret hangzott el tulajdonostól: megállítja az elvándorlást. Köstner Vilmos tovább dolgozott a megfogyatkozott kerettel, amikor jött az újabb övön aluli ütés: Sopronyi Anett jelentette be, hogy a BL-döntős spanyol Itxakóhoz szerződik. A balkezes átlövővel már a negyedik meghatározó emberétől vált meg a klub  – mindenféle anyagi ellenszolgáltás nélkül. A sornak pedig nincs vége, hiszen információink szerint azok is elgondolkoztak a debreceni folytatáson, akik eddig kitartottak. Triffa Ágnest Németországból keresik, s Szűcs Gabriellának, Kazai Anitának, Csáki Viktóriának és Léránt Viviennek is akad kérője, hiszen ingyen semmi sem drága a riválisoknak. Triffa távozása gyakorlatilag ki is végezné a Lokit, hiszen nem maradna minőségi kapusa a csapatnak, nélküle a pontszerzés is bravúr lenne a csapattól a folyatásban. S akkor még nem beszéltünk a többiekről. Az esetleges kiesés pedig a debreceni női kézilabda végét is jelentené, a másodosztályra ugyanis roppant nehéz pénzt szerezni.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.