Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-02 06:00:00

Eddig ismeretlen szempontok alapján keressük a szovjetek elleni 0-6 okát

Még mindig fáj: ma 25 éves a mexikói futballbukás

Irapuato, 1986. június 2., a magyar futball Mohácsa. Negyedszázad távlatából próbáljuk meg feltárni a Szovjetunió elleni 6-0-s vereség eddig ismeretlen okait.

Klasszikus futball-lázban égett az ország 1986 kora nyarán, a háziasszonyok is a szovjetek elleni vb-rajtról beszélgettek, és szinte mindenki biztosra vette, hogy Mezey György tanítványai sikerrel veszik az első mexikói akadályt, s meg sem állnak az elődöntőig. Mai szemmel mindez álmodozásnak tűnhet, akkoriban viszont volt realitása az esetleges sikernek. Válogatottunk az 1985-ös esztendőt világranglista-vezetőként (!) zárta, legyőzte a világ szinte valamennyi jelentős csapatát, s az eufóriát csak fokozta az 1986. március 16-i, Brazília elleni meccs, amikor a Népstadionban 3-0-ra vertük a dél-amerikai együttest. Nem csoda tehát, hogy június 2-át mindenki optimistán várta.


 Détárival így verte a válogatott Brazíliát: Mexikóban már rá sem lehetett ismerni erre a csapatra...

„Irapuatóban folytatódhat a magyar válogatott kétéves sikersorozat” – hirdette a Népsport aznapi száma, este mindenki sietett a televízió elé, nehogy lemaradjon a nagy meccsről. A KAPCSOLÁS felirat alatt a Záray−Vámosi művészházaspár Ria-ria Hungária című, lelkesítő száma szólt a készülékekből, aztán az olasz Luigi Agnolin sípjelére elkezdődött a meccs. Minden idők talán legnyomasztóbb kilencven perce. A negyedik percben Jakovenko és Alejnyikov góljaival már 2-0-ra vezettek a szovjetek, és 6-0 lett a vége. Ezek után hiába vertük meg küszködve Kanadát, a franciák elleni vereséggel búcsúztunk a világbajnokságtól, s a magyar csapat azóta sem jutott el a sportág legrangosabb eseményére.


Negyedszázad távlatából is nagyon fáj, fáj, fáj, minden gól...
 

Sokan próbálták az utóbbi 25 évben analizálni, mi is történt a fiúkkal Mexikóban, de igazából még maguk az érintettek sem tudják a választ. Végh Antal könyvet írt a kudarcról, riportok, újságcikkek százai jelentek meg a témában. Itt és most néhány új szempont alapján próbálunk meg rávilágítani, mi miért is következett be napra pontosan negyed századdal ezelőtt.

A tésztatémát mindjárt a hazaérkezés után minden oldalról elemezték az illetékesek, s bár a megváltoztatott étkezésnek valóban lehetett szerepe a kudarcban, azt kár lenne feledni, hogy például az argentinok is tésztát ettek a vb idején, s ők lettek az aranyérmesek. Keringtek pletykák rosszul sikerült vérdoppingról, amivel azonban méltatlan lenne foglalkozni, bizonyítani úgysem lehet. Más úton indultunk el.

TÚLMISZTIFIKÁLT MAGASLAT ÉS HŐSÉG: amint kiderült, hogy a mieink kijutottak a vb-re, szinte mindennap elhangzott egy fejtegetés a magaslati körülmények veszélyeiről. Tény, hogy a torna szinte minden meccsét majd 2000 méterrel a tengerszint felett rendezték, s hogy ott ritkább a levegő, másként pattan a labda, s akkor még nem beszéltünk a hatalmas hőségről. Csakhogy csoportellenfeleinkkel szemben kár volt mindennek ilyen nagy feneket keríteni, hiszen a két európai csapatnak (Szovjetunió, Franciaország) ugyanolyan problémát jelentett a magaslat és a hőség, mint nekünk, Kanadát pedig az akkori magyar csapatnak az Antarktiszon vagy a Himaláján egyaránt le kellett győznie. E két tényezőnek tehát túlzott jelentőséget tulajdonítottunk, s a játékosok tudatalattijába beleépült az ezerszer hallott, olvasott féltés: a nagy hőségben, a magaslaton hamar elfogy az erő… A játékosok ettől leblokkoltak.

EGY FELMÉRÉS TÉVES KÖVETKEZTETÉSEI: a vb előtt természetesen a szokottnál jóval hamarabb véget ért a hazai bajnokság, a játékosok kaptak négy nap pihenőt, ezután Mezey György felmérést tartott az MTK-pályán. A szünet idején a fiúk elengedték magukat, a többség fáradtan, elgyötörten vágott neki a fizikai tesztnek, s ez meg is látszott az eredményeken. A szakmai stáb pedig megijedt, téves következtetést vont le a rossz produkciókból. Innen ausztriai, magaslati edzőtáborba utazott a csapat, ahol elég lett volna másfél-két nap plusz pihenőt adni a regenerálódásra. A gyenge eredmények miatt azonban a felkészítő stáb az eredeti programot megváltoztatva a focisták kőkemény erőnléti alapozásába kezdett.

A MEZEY–NYILASI AFFÉR: Nyilasi Tibor a magyar válogatott talán legnagyobb sztárja volt Mexikó előtt, s bár csak sérülten tudott volna elutazni az edzőtáborba, a kapitány inkább itthon hagyta. Pedig azt mindenki azóta is egyértelműen vallja, hogy Nyilasira – mind emberileg, mind játékosként – szüksége lett volna a csapatnak, az affér azonban sokat rontott a hangulaton, a legjobb magyar focista pedig a tévé képernyője előtt ülve nézhette végig a mexikói vergődést.

ELSZIGETELTSÉG: amíg a többi csapat a világ szeme előtt, jó hangulatban várta a vb rajtját, addig a mieink a külvilágtól elzárva készülődtek. Fegyveres őrök ügyeltek arra, hogy senki még csak be se leshessen a magyar csapat edzéseire, s a helyiek szép lassan megutálták a bezárkózott magyarokat.

ROSSZUL FELMÉRT LEHETŐSÉGEK:
az 1986-os vb-re megváltoztatták a versenyrendet, hiszen négy évvel korábban Spanyolországban a 24-es mezőnyből, csak 12 csapat, a hat csoport első két helyezettje folytathatta a középdöntőben, Mexikóban viszont a négy legjobb csoportharmadik is továbbjutott. A magyar stáb az 1982-es eredményeket vette figyelembe, s úgy vélte, legalább három pont szükséges a továbblépést érő harmadik hely megszerzéséhez (akkoriban a győzelemért kettő, a döntetlenért egy pont járt). Csakhogy Mexikóban két pont és egy viszonylag tisztességes gólkülönbség is elég lehetett volna a nyolcaddöntőhöz, azaz, ha csak 4-0-ra kapunk ki a szovjetektől, továbbjuthattunk volna.

A hibák halmozódtak, s noha egyenként semelyik nem okozott volna katasztrófát, együttes hatásuk miatt kezelhetetlenné vált a magyar válogatott utolsó vb-fellépése.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.