Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-20 06:00:00

Sokba került a kapitányok tévedése, oda az olimpia és az Európa-bajnokság

Mátéfitól Dzunicsig: kapitányok elbaltázott döntései

Hiába volt esélyes az Európa-bajnoki pótselejtezőn a férfi kosárlabda-válogatott, a csapat elbukott, pontosan úgy, mint néhány hónappal korábban a vb-selejtezőn a női kézisek gárdája. A két vezető ugyanazt a típushibát követte el…

Férfi kosarasainknak a finn−magyar−portugál trióból kellett volna megszerezniük az első két hely valamelyikét az Eb-szerepléshez, s ez nem tűnt lehetetlen célnak, még akkor sem, ha az északiak jóval erősebbek voltak, mint amire számíthattunk. Három meccs, három vereség a mieink mérlege, így Finnországba, az utolsó meccsre már tét nélkül utaznak legjobbjaink, mivel nekik már biztosan elúszott az Eb.


Nem jött jól az extra pihenő


Már a Portugália ellen idegenben játszott első mérkőzésen látszott, hogy Dzunics Braniszlav szövetségi edző egészen másként meccsel, mint tette azt bármelyik általa irányított klubcsapat kispadján. Az első negyedben rengeteget cserélt, „túlforgatta” a játékosokat. A válogatott alapembereit ez láthatón zavarta, hiszen saját klubjában Trotter Obie, Hanga Ádám és Báder Márton is szinte csere nélkül viszi a meccseket. A nagy terheléshez szokott játékosnak egyáltalán nem jön jól az extra pihenő, kiesik a ritmusból, s nem tud újra belendülni.


Csődöt mondtak a kulcsemberek


Augusztus 18-án, csütörtökön, a portugálok elleni meccsen láthatóan bizonytalan volt a nemzeti csapat négy alappillére. Dzunics egészen mást várt a honosított Trottertől, mint amit a játékos világéletében csinált, s amivel a Szolnoki Olaj KK-ban is egy csapásra közönségkedvenc lett. A Trotter−Hanga−Lóránt−Báder négyes, vagyis a csapat magja összesen 26 pontot szerzett a totális összeomlást hozó mérkőzésen, így a magyar válogatott a matematikai esélyét is elvesztette az Eb-re jutásra. A sikerért ebből a kvartettből egy embernek kellett volna összeszorgoskodnia 26 pontot, s a többieknek is legalább ugyanennyit. A kulcsjátékosok vergődését látva már egyértelmű volt, hogy bukás lesz a vége, Trotter például a nagyszünet utáni szakaszban többet hibázott, mint szolnoki pályafutása során összesen.


A női kézisek ugyanígy rontották el


A férfi kosárlabdázók önsorsrontó teljesítménye kísértetiesen hasonlít a női kézilabda-válogatott júniusi bukásához. Miután Mátéfi Eszter szövetségi kapitány megtalálta leghatékonyabb csapatát, a világbajnoki selejtező első, balingeni mérkőzésén remek első félidőt zártak a mieink: a néhány héttel korábban KEK-et nyerő Fradi kulcsembereire alapozott sor kézben tartotta a meccset, a szünetben még vezetett csapatunk, s jó esélye volt az idegenbeli sikerre. Mátéfi azonban belenyúlt az összeállításba, mint utóbb elmondta, pihentetni akarta a ferencvárosi játékosokat. Csakhogy a zöld-fehérek húzóemberei klubjukban szinte az egész szezont csere nélkül kézilabdázzák végig, azaz bírták volna a strapát. A kapitány változtatott, a németek hamar fordítottak, s meg is nyerték a meccset, előnnyel érkezhettek a magyarországi visszavágóra, ami lélektanilag nagyon sokat jelentett, így végül Győrben is nyerni tudtak. Mátéfi klubedzőként pontosan tudta, hogy az alapembereit csak végszükség esetén szabad lecserélnie, mint ahogyan klubcsapatánál Dzunics is csak kipontozódás esetén nyúlt a kezdő ötöshöz. A válogatottnál sajnos másként csinálták.

 

Zs. P.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.