Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-09 06:00:00

Az újkori statisztikák szerint sokat jelent az őszi elsőség az NB I-ben

Már most odaadhatják a Lokinak az aranyat

A legutóbbi hét évben háromszor lett aranyérmes az őszi bajnok, azaz a DVSC-nek jók a kilátásai a folytatásra. Igaz, összeállításunkból az is kiderül, hogy a Loki akkor sem ijedt meg, ha hátrányban volt a bajnokság félidejében.

A 2004/05-ös szezontól, azaz a debreceniek első bajnoki címét hozó évtől néztük végig a magyar labdarúgó-bajnokságok alakulását. Arra voltunk kíváncsiak hogy mire jutott a folytatásban a félidőben vezető csapat?


Háromszor is fordított a Debrecen

A 2004/05-ös szezonban félidőben a Fradi három ponttal (35) vezetett a későbbi befutó DVSC (32) előtt. A zöld-fehérek tavasza azonban katasztrofálisra sikeredett, míg a Loki kiegyensúlyozott volt, s bár a második körben kevesebb pontot (30) szerzett, mint ősszel, így is hatpontos előnnyel szerezte meg története első aranyérmét (62) az 56 ponttal második FTC előtt. A következő szezon hajrája sokkal nagyobb izgalmakat hozott, de már az őszi zárásnál látszott, hogy nagyon kiegyensúlyozott az élmezőny. A 34 pontot szerző Újpest telelt az élen az egyaránt 33 pontig jutó DVSC, Fehérvár és MTK előtt. A tavasz azonban a Lokié volt, s végül élen zártak a debreceniek (68) megelőzve az Újpestet (65) és a Fehérvárt (64). Az aranyérem sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, az Újpest a Fehérvárt fogadta, s egy győzelemmel aranyérmes lett volna. A vendégek azonban elvitték mindhárom pontot a Puskás Ferenc Stadionból (itt készültek bajnokavatásra a lila-fehérek), míg a Loki legyűrte a Pápát, s így megvédte címét. Sőt, a következő évben a tripla is összejött a Debrecennek, pedig a bajnokság felénél még nem a hajdúságiak vezettek. Sőt, az élen álló MTK (37) előnye tetemesnek tűnt az üldözőkkel, azaz a 32 pontos ZTE-vel és a 30 pontos Debrecennel szemben. Ehhez képest ez lett a Loki addigi legfölényesebben megnyert aranyérme, a végén nyolc ponttal előzte meg a tavasszal összecsukló MTK-t és 14 egységnyivel a még gyengébben teljesítő egerszegieket.


Az élről is sikerült

A 2007/08-as szezonban megszakadt a DVSC aranyszériája, pedig az előjelek nem voltak rosszak, hiszen az őszi zárásnál csakúgy, mint egy évvel korábban harmadik volt a csapat, ráadásul a listavezető MTK előnye is kisebb volt, csak öt ponttal jártak előrébb a kék-fehérek. Csakhogy ezúttal nem pukkadt ki az MTK, így bár a tavaszt a címvédő abszolválta legeredményesebben, két pontnyit megőrzött előnyéből a fővárosi csapat. A 2008/09-es szezonban aztán kiderült, hogy élről fordulva is bajnok tud lenni a DVSC. Herczeg András csapata az Újpesttel vívott külön meccset, s az őszi záráskor 33 ponttal vezetett a lilák (30) előtt, s a végére megtriplázta előnyét, hiszen 68 ponttal lett első, az ÚTE pedig csak 59-ig jutott. Pedig akadt olyan pillanata, amikor az újpestiek tűntek befutónak, hiszen a 20. fordulóban legyőzték a Lokit, s akkor öt ponttal megugrottak. Csakhogy a hátralevő tíz körben a debreceniek veretlenek maradtak (kilenc siker, egy döntetlen), s 28 pontot szereztek, éppen kétszer annyit, mint riválisuk.


Legyőzték az új kihívót is

A 2009/10-es szezonban új kihívója akadt az akkor már négyszeres bajnok Lokinak, s az alaposan felturbózott Videoton fél távnál vezetett is két ponttal, ám végül fordított a Debrecen, s egypontos előnnyel szerezte meg története ötödik aranyérmét. A következő bajnokságban már nem remegtek meg a fehérváriak, élén fordultak, s meg is szerezték a klub történetének első aranyérmét, igazából nem is akadt riválisuk.

A címvédéstől azonban messze került a nyáron alaposan átalakított bajnokcsapat, úgy tűnik, a 15. forduló után vezető DVSC (37) és az üldöző Győr (34) párosából kerül ki a végső győztes. A jelenleg negyedik fehérváriak (26) csak hibátlan folytatásban és a riválisok botlásaiban reménykedhetnek.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.