Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-06 07:00:00

Csak néhány hétig tartott az európai kupakaland

Magyar foci: kiselejtezve

Augusztus 4-én az utolsó magyar focicsapat is búcsúzott Európától, véget ért a kupakaland. S a legszomorúbb, hogy komoly ellenfélnek a nyomát sem láttuk, mégis kiselejtezték legjobbjainkat.

Két évtizeddel ezelőtt még alaptétel volt, hogy a tavaszt legalább egy magyar együttes megéri az európai kupákban, aztán már az is nagyon boldoggá tett minket, ha őszre, azaz valamelyik sorozat csoportkörére állva maradt egy csapatunk. Most már odáig sem jutunk.

Az utóbbi két szezonban azonban mintha valami megváltozott volna. A DVSC 2009 őszén a BL főtábláján szerepelt, egy esztendővel később pedig az Európa-liga csoportkörébe kvalifikálta magát. Igaz, a debrecenieknek az elitmezőnyben már nem sok babér termett, ám mégis más volt egy magyar csapatért szorítani, s élőben látni a Liverpoolt, a Lyont, a Fiorentinát, a Sampdoriát vagy éppen a PSV Eindhovent. Úgy tűnik, véget ért a kétéves álom…


A Videoton elszalasztott lehetősége

Bármennyire is furcsán hangzik, a Bajnokok Ligája selejtezőjétől villámgyorsan búcsúzó Videotonnak volt a legnagyobb esélye arra, hogy kövesse a debreceniek példáját. Persze egy magyar csapat bravúr nélkül nem érhet célba. A fehérváriak a Sturm Graz kiverése után „megörökölték” volna az osztrák bajnok kiemelését, és a következő körben a grúz Zestafoni ellen léptek volna pályára, a továbbjutás pedig minimum csoportkört ért volna az Európa-ligában, hiszen a BL-selejtező utolsó körében búcsúzó gárdák átkerülnek a második számú kupasorozat főtáblájára.

Komoly esélye így tehát csak a magyar bajnoknak van, a BL-selejtezőből indulva néhány méretes bravúrral és persze jó adag szerencsével el lehet jutni a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga főtáblájáig. Az El-selejtezőből indulva viszont egy magyar csapatnak lehetetlen küldetés révbe érni.


Kis csapatok búcsúztatták a mieinket

Kalapemelést érdemel a kupaújonc paksiak eredménye, ők legalább a harmadik körig eljutottak az Európa-liga selejtezőjében, de ha végignézzük, hogy milyen együttesek búcsúztatták a mieinket, nem sok okunk akad az örömre. A Magyar Kupa-győztes Kecskemét a kazah Aktobéval nem bírt, a Fradit a norvég középcsapat, az Aalesund verte ki, míg a Paks a skót Hearts ellenében vérzett el. Lehetne méltatni az ellenfeleket, de azt el kell ismerni, hogy egyik csapat vendégjátékával sem lenne könnyű megtölteni a Puskás-stadiont.

S, hogy egy aprócska pozitívum is maradjon a végére. Az Európa-liga-selejtező első körében kifogott gyengécske ellenfeleknek is köszönhetően pontokat azért gyűjtögettek a magyar kupacsapatok: hét győzelem és négy döntetlen a mérleg, s ezzel legalább azt elértük, hogy nem zuhanunk Andorra vagy a Feröer-szigetek szintjére.

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.