Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-05 06:00:00

A fiatal tehetségek fejlődését akadályozhatja a másodosztály átszervezése

Magyar foci: azt változtatják meg, ami működik

Murphy szerint ami el tud romlani, az el is romlik. A magyar fociban például úgy, hogy elrontják azt, ami egyébként működik!

Átszervezik az NB II-es és NB III-as labdarúgó-bajnokságok rendszerét. Az új metódus szerint 2013-tól egycsoportos lesz a másodosztály, s ebben nem szerepelhetnek az NB I-es klubok tartalékegyüttesei. Pedig ez nagyon fontos láncszem az élvonal meghatározó együtteseinek versenyeztetésében.

Hét élvonalbeli csapatot érint a döntés

Jelenleg hét NB I-es klub második garnitúrája szerepel az NB II-ben, a Keleti-csoportban a DVSC, az Újpest és a Honvéd, a Nyugati-csoportban a Fradi, a Videoton, a Paks és a Győr tartalékai játszanak. Nekik a jelenleg zajló bajnokságon kívül még egy szezonjuk lesz ebben az osztályban, hiszen a 2013/14-es bajnokságban már egycsoportos (16 résztvevős) lesz a második vonal, s ebben a rendszerben nem jut hely az NB I-es klubok fiókcsapatainak. A Magyar Labdarúgó-szövetség decemberi döntésének célja a fejlődés elősegítése.
„Az elnökség határozott álláspontja, hogy a versenyrendszer részbeni átalakítása annál előbb hozza meg a remélt eredményeket, minél előbb kerül bevezetésre” – állt a döntés után kiadott közleményben a szövetség honlapján.

Itt tűnt fel a válogatott Varga József is

Azt nem tudni, hogy pontosan milyen eredményeket várnak az új rendszertől, az azonban egyértelműnek tűnik, hogy lerombolnak valamit, ami működött, és működik. Jó néhány élcsapat ugyanis remekül használja fiókcsapatát, sok tehetséges fiatal fejlődött itt az elmúlt években. A legjobb példa talán az ötszörös bajnok DVSC, ahol nemcsak játékosok, hanem a jelenlegi vezetőedző, Kondás Elemér is az NB II-es együttestől került a nagycsapathoz. A DVSC-DEAC néven szereplő Loki-tartalék kétszer (2009-ben és 2010-ben) is ezüstérmes volt a második vonalban, s az itt töltött időszak nagyon fontos volt a ma már felnőtt válogatott Varga József, valamint az NB I-ben rendszeresen szereplő Korhut Mihály, Nagy Zoltán, Bódi Ádám, Rezes László, Spitzmüller István pályafutásában. Majdnem biztos, hogy ők nem tartanának itt, ha nincs az NB II-es fiókcsapat.

Kár lenne lerombolni!

Nem csoda, hogy Kondás Elemér nem örül a változásnak, sőt kifejezetten ellenzi azt...
„Mi egyértelműen az új rendszer ellen voltunk, hiszen a DVSC-nél felépített, lépcsőfokonként való felfelé áramlás így megszakad – mondta a debreceni sikeredző. – A másodosztályban fiataljaink sokat fejlődnek, s a nagycsapat sérülés után visszatérő futballistáinak is jó alkalom ez arra, hogy újból felvegyék a ritmust. Akadt olyan játékos, aki rehabilitációja után a hétvégén még a DVSC-DEAC-ban szerepelt, néhány nappal később pedig már Európa-liga mérkőzésen lépett pályára. Kár lenne lerombolni ezt a működő rendszert, amelyben számunkra soha nem az eredmény volt a fontos, hanem a nevelés a képzés. Az is fontos, hogy mi mindig korrektek voltunk, az első osztályú bajnoki szüneteket sem használtuk ki arra, hogy pusztán az eredmény miatt levigyünk két-három alapembert az első csapatból. Nehéz helyzetbe kerülünk, ha bevezetik az új szisztémát, hiszen nem mindegy, hogy valaki a másod- vagy a harmadosztályban lép pályára."


M. B.

 

Nyitókép: www.dvsc.hu
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.