Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-25 06:00:00

Műalkotások között versenyeznek a Városligeti-tavon a kajakos sztárok

Kucsera 17 másodperc alatt 275 ezret kereshet

Egy héttel a nagysikerű szegedi világbajnokság után újabb látványosságot kínálnak a kajak-kenusok: a Városligeti-tavon versenyeznek!

Nem véletlenül írtuk korábban, hogy a kajak-kenu kinőtt az érdektelenségből, hiszen a szegedi világbajnokság után egy héttel újabb őrületet eszelt ki a sportági agytröszt: ezúttal ultra rövid távú sprintversenyt rendeznek a budapesti a Városligeti-tavon!


Gyorsaság, látványosság

Augusztus 27-én 16 órától Budapest szívében, a nyáron csónakázó-tóként, télen koripályaként ismert helyszínen méri össze gyorsaságát a világ legjobb 32 kajak-kenusa – többek között a verseny napján 29. születésnapját ünneplő Kucsera Gábor. A Red Bull Vízisprint névre keresztelt meghívásos, pénzdíjas verseny ötletét felkaroló cég a Magyar Kajak-Kenu Szövetség társszervezésében ötölte ki a banzájt: a lényeg a gyorsaság, illetve a látványosság. A mindössze 100 méteres sprintelések során négy számban (női kajak egyesben, férfi kajak egyesben, férfi kenu egyesben és véletlenszerűen összesorsolt kajak vegyes párosban) hirdetnek bajnokot.


A verseny helyszínének térképe: száz métert sprintelnek
Forrás: redbull.com

Szoborpark a vízen

A helyszín már önmagában látványosságot ígér, az nemkülönben, hogy a Városligeti-tavon jelenleg a Szépművészeti Múzeum Art on Lake időszakos kiállítás szobrai foglalják el a vízfelület jelentős részét, így a kajak-kenusok műalkotások között versenyeznek egymással. A Vajdahunyad vár tövében a világ legjobb 32 kajak-kenusa rivalizál: elindul többek között Paksy Tímea (többszörös világ- és Európa-bajnok), illetve Vajda Attila (olimpiai- és világbajnok), Kozmann György (olimpiai bronzérmes, négyszeres világbajnok), Kammerer Zoltán (háromszoros olimpiai és világbajnok) és a már említett közönség kedvenc, Kucsera Gábor (kétszeres világbajnok és olimpiai negyedik helyezett) is.


Komoly pénzdíjazás

A viadalon olyan külföldi nagyágyúk szállnak vízre, mint a K-1 200 méter jelenlegi világ-és Európa-bajnoka, Edward McKeever vagy a C-1 200 méter Európa-bajnoka és háromszoros vb bronzérmese, Jevgenij Shuklin. A verseny egyenes ágú kieséses rendszerben zajlik, egy az egy ellenében. A számok első négy helyezettje nem csak az élménnyel, hanem komoly pénzzel is gazdagodik. A bajnokok fejenként kereken 1000 eurót (275 ezer forintot) kapnak (a második 750, a harmadik 550, a negyedik 250 euróval gazdagodik). Tekintve, hogy a néhány nappal ezelőtt befeződött Maty-éri világbajnokságon a 200 méteres távon a kajakos győztes 34 másodperc alatt teljesítette a távot (ő egyébként a lengyel Siemionowski volt), akkor Kucsera 100 méteren ennek cirka a fele alatt, 17 másodperc alatt kereshet 275 ezret. És még bulinak sem utolsó, mert a víziszinpadon a viadal után koncert emeli az est fényét.

 

– mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.