Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-21 21:30:00

A béreket már kifizették, csak a prémium egy részével adósok az Üllői úton

Közpénzből mentik meg a Fradit?

Homályos nyilatkozatokkal fedezi a Ferencváros menedzsmentje a titokzatos megmentő kilétét, aki a félmilliárdos mentőcsomag ellenére sem kíván a nyilvánosság elé lépni. Az állam állna a háttérben?

– Vannak gondok, de jó irányba haladunk, ezért tudtuk tartani a kifizetések általunk vállat, június 15-i határidejét – örvendezett az előző héten a Sport Tv Mai helyzet című műsorában Orosz Pál. A Ferencváros vezérigazgatója azt állította, hogy a csapat összes játékosa megkapta elmaradt bérét, s már csak a prémium egy része hiányzik, de a munkáltató arra is garanciát vállalt, így július 7-ig rendezi elmaradásait. Jóval korábban a Fradi elnöke, Kubatov Gábor is biztos volt a határidő tartásában: – Azt ígértük, hogy június 15-ig minden elmaradást rendezni fogunk, ezen az ígéretünkön nem változtatunk – hangsúlyozta legalább egy hónappal ezelőtt. De honnan jutott pénzhez az FTC?


Félmilliárdos bevallott adósság

McCabe tavaszi távozásakor ugyanis a kasszában nulla forint volt, a tartozások összege nagyjából kétszázmilliót tett ki. A szakmai munka a gazdasági ellehetetlenülés ellenére is nagyjából rendben folyt, a klub üzemelt, ráadásul a Fradi a harmadik helyen zárta a bajnokságot. A bronzérem generálta prémiumnövekedés azonban jelentősen rontotta a pénzügyi egyenleget; az adósság félmilliárdra hízott.


Megakadt a tulajdonos keresése

A klubvezetés bevallottan új tulajdonost kezdett keresni, azonban a jelek szerint nem találta meg emberét, és Orosz Pál az előző héten már nem is forszírozta annyira az új tulajdonos/befektető érkezését. – Az lenne a legegészségesebb, ha a futballklub visszakerülne a Ferencvárosi Torna Club kötelékébe – mondta. Hogy honnan, kitől jutott hirtelen pénzhez a Fradi, nem fedte fel. Szavai szerint nagyobb cégekről és támogatókról van szó, ám nem hatalmazták fel, hogy megnevezze őket. − Túl vagyunk a megállapodás közeli állapoton, és amint tiszta helyzet áll elő, vagyis a klub visszavásárolja a labdarúgó-szakosztályt, befejeződik az átvilágítás, és a tulajdonosi szerkezet is egyértelmű lesz, a nevüket adják – fogalmazott.

Kérdésre, miszerint a meg nem nevezett cégek hozzájárultak-e a Fradi mostani adósságrendezéséhez, Orosz így válaszolt: – Ha nem így lenne, nem tudtunk volna fizetni – mondta. De a vezérigazgató szerint emellett is vannak forrásaik. Állította, a jegybevétel, a tévéközvetítési jogdíj, az egyéb szponzori támogatás és a szurkolói butik bevétele (murch and design) egyaránt a klub kasszáját hizlalja.


Életszerűtlen titkolózás

Mindezek azonban csupán aprópénzt jelenthetnek: a Nemzeti Sport adatai alapján a Fradira meccsenként átlagosan 5814 néző volt kíváncsi az előző szezonban az Üllői úton. A bevétel tetemes részét azonban elvitte a rendezés, a kisebb magánhadsereget felvonultató biztonsági cég alkalmazásának költsége. Tévéközvetítési jogdíj tudtunkkal az előző szezonban szeptemberben érkezett az első osztályú egyesületekhez (csapatonként körülbelül százmillió forintos tétel), egy szurkolói shop pedig sajnos igen nehezen értelmezhető bevételt termel hazánkban.

A kérdés továbbra is az: honnan szerezett pénzt a klub? Elvileg valóban lehetséges, hogy egy cég félmilliárdot titokban és azzal a kikötéssel folyósít a Fradinak, hogy a nevét nem hozhatják nyilvánosságra – csak éppen nem életszerű. Ha valóban minden tisztán, átláthatóan működne az Üllői úton, akkor a megmentő nem titkolná, hanem büszkén hirdetné magát, hiszen az ország kedvenc csapatát, a nemzeti öntudatba mélyen beépült Ferencvárost óvta meg a beszántástól. Egyetlen főszponzor titkolózása lenne érthető: a magyar államé.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.