Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-05 06:30:00

„Olyan szintre juthat, amit magyar ökölvívó még soha nem ért el”

Kovács Kokó: Erdei világhíres lehet!

Élete legnehezebb meccse előtt áll Erdei Zsolt, aki első magyarként beírhatja nevét a profi boksz halhatatlanjai közé. Kovács István szerint Madár nem esélytelen, de borzasztó kemény csata vár rá.

– Eddigi harminchárom profi meccsét megnyerte, hibátlan a mérlege, van mitől tartania Erdeinek?

– Legfeljebb attól, hogy a kaliforniai Anaheimben december 31-én rendezendő gálán nem tudja magából kihozni azt, ami kétségkívül benne van – elemezte Erdei „Madár” esélyeit Kovács „Kokó” István, korábbi olimpiai és profi világbajnok. – Zsolt 37 éves, karrierje utolsó fázisában van. Ez egyfelől előny, hiszen hatalmas a rutinja, tudása pedig a súlycsoport legjobbjainak tudásával vethető csak össze, ráadásul neki van a mezőnyben a legjobb balkeze. Ehhez jön kivételes technikája, szóval minden adott ahhoz, hogy legyőzze az amerikai Tavoris Cloudot. Másfelől viszont sajnálom, hogy nem korábban, mondjuk öt, hat évvel ezelőtt jutott ehhez a lehetőséghez.

– Miért nem akkor?

– Sajnos az akkori menedzselése nem ebbe az irányba ment, ezért is hagyta ott az Universum bokszcsapatot. Ha akkor ilyen lehetőséghez jutott volna, akkor a súlycsoport megasztárjainak egyikével, Roy Jones juniorral vagy Bernard Hopkinsszal bokszolhatott volna. De Zsolt lépett, nem hagyta abba, és most teljesült az álma. A nehezebb utat választotta, kevesen bíztak benne, de megcsinálta. Tavoris Cloud kőkemény fickó, aki ráadásul pályafutása középső szakaszában van, így elképesztően motivált, nagyon nagy meccs lesz.


Kokó szerint hatalmas a tét, Zsolt győzelemével meghódítaná Amerikát.
Fotó: bevezetem.hu

– Helyezzen képbe: mit nyerhet Zsolt egy esetleges győzelemmel?

– Olyan szintre juthat, amit magyar ökölvívó még soha nem ért el. Itthon azt mondjuk, hogy Zsoltot ismerik, kedvelik Amerikában, de ez, sajnos, még nem így van. Ennek csak most jöhet el az ideje: a tét hatalmas, most nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség is megismerheti a nevét, egycsapásra elérheti azt, amit harminchárom győztes profi meccse ellenére sem kapott meg. Méltatlan, hogy ez van, mert kétségkívül megérdemelné, de a profi bokszra nem érvényesek a többi sportágban bevett szabályok. Itt nem elég nyerni és jónak lenni, csak azok juthatnak fel a csúcsra, akiknek meccseit folyamatosan adja a tv. A címmeccset sugárzó Showtime csatorna Amerikában egy lépcsővel kisebb a HBO-nál, de kapcsolatrendszere és tőkeereje akkora, hogy képes megrendezni egy ilyen nívós gálát, és garantálni tudja a közvetítést. Zsolt pedig ezzel a győzelemmel világszerte ismertté válhat!

– Mire számíthat a ringben?

– Borzasztó kemény lesz! De Madár nagyon jó versenyzőtípus, már amatőrként is mindig akkor volt a legjobb formában, amikor kellett. Ezenkívül új erőnléti edzőjével olyan programot épített fel, hogy most van a legjobb erőben. Amikor előző meccsén ránéztem, rögtön láttam, hogy hiába 37, soha nem volt még ilyen szálkás. Jó úton jár, az ereje meglesz a győzelemhez.


Pofonegyszerű, de brutálisan nehéz program: lécsőzés a gödi Duna-parton.
Fotó: erdeizsolt.com

De olyan bokszmeccs még nem volt a történelemben, amelyiken ne jött volna a holtpont. Zsoltnak a meccs közepétől lesz rázós, ha a holtpontot nagyobb megrázkódtatás és sérülés nélkül átvészeli, akkor már nem érheti baj, pontozással nyer, de kiütés szerintem nem lesz. Mivel amerikai idő szerint december 31-én lesz a meccs, az Magyarországon már január 1-jének hajnala: gyönyörűen indulhat az év! Remélem, az lesz a legnagyobb problémánk, hogy eldöntsük: Erdei Zsolt még 2011-ben vagy már 2012-ben lett az Év sportolója!

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.