Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-10 20:00:00

Az volt a bűne, hogy a győzelem után helyi lányokkal ismerkedett

Kosaras gyilkosság: újabb Cozma-ügy, ezúttal amerikai áldozattal

Vasárnapra virradóra Romániában agyonvertek egy amerikai kosarast. Chauncey Hardy a CSS Giurgiu játékosa volt, s csapattársaival a Dinamo Bukarest elleni győzelmet ünnepelte, amikor megtámadták.

A történet kísértetiesen hasonlít Marian Cozma 2009-es, veszprémi meggyilkolására, a román sportnapilap, a Pro Sport is párhuzamot vont a két eset között. Hardy volt a Dinamo elleni diadal hőse, s a sikert ünnepelte csapattársaival egy szórakozóhelyen, amikor megérkeztek a támadók. Ráadásul a fekete bőrű kosárlabdázóról nehéz lenne azt állítani, hogy agresszív személyiség volt, ezt támasztja alá, hogy felsőfokú tanulmányait a Sacred Hearth (Szent Szív) Katolikus Egyetemen végezte.


Belekötöttek, mert román lányokkal ünnepelt

– Mélységesen szomorúság tölti el intézményünk minden egykori és jelenlegi hallgatóját, dolgozóját – nyilatkozta az esettel kapcsolatban C. Donald Cook, a Sacres Herth University sportigazgatója. – Chauncey Hardy egészséges fiatalember volt, akire hosszú és tartalmas élet várt. Külföldön is azt csinálta, amit a legjobban szeretett, kosárlabdázott, ekkor érte a váratlan és értelmetlen halál – mondta. A román rendőrség szóvivője, Mirela Gheta közölte, az amerikai kosaras kómában volt, amikor a bukaresti kórházba került, és már nem tudták megmenteni az életét. A rendőrök szerint Hardy támadója nem tartozott egyik ismert bűnözői csoporthoz sem, azaz nem lehet szó leszámolásról. Tegyük hozzá, hogy vitáról sem, hiszen az amerikai fiú nem beszélt románul, azaz nem szólalkozhatott össze senkivel.


Utolsó meccsén is csapata legjobbja volt

Időközben a rendőrségen feladata magát a gyilkosság gyanúsítottja, egy 25 éves, helyi fiatalember. A támadó elmondta, hogy ő, és a társaságában levő férfiak rossz szemmel nézték, hogy az amerikai kosaras román lányokkal ismerkedik, ezért alakult ki közöttük a vita. Elmondása szerint megütötte a kosárlabdázót, aki elesett, s beütötte a fejét, szerinte ez okozhatta a halálát. Mindennek ellentmond a sérülések száma és súlyossága…


Cozmát megpróbálták megvédeni veszprémi társai

A kosarasnál több – egyenként is életveszélyes – agyi sérülést diagnosztizáltak a román főváros Bagdasar-Arseni kórházának sürgősségi osztályán, ahol kétszer is megpróbálták újraéleszteni. Bár a rendőrök váltig állítják, hogy nem maffiózó volt a gyilkos, az azért érdekes, hogy Hardyt nem próbálták megvédeni csapattársai, mint anno Marian Cozmát az MKB Veszprém kézilabdázói, sőt: a tanúvallomások is meglehetősen hézagosak, azaz senki nem látott semmit…

Az viszont ezúttal is kiderült, hogy a románokban mély nyomokat, és egyértelműen pozitív emlékeket hagyott a 2009-es Cozma-gyilkosság után a magyar lakosság, illetve a veszprémi sportolók hozzáállása. A Pro Sport internetes kiadásában megjelent cikk hozzászólói közül többen is megjegyezték, Marian Cozma brutális meggyilkolása után egész Magyarország elítélte a gyilkos(oka)t, s hogy a veszprémi kézilabdázók saját testi épségüket kockáztatva próbálták megvédeni román csapattársukat. Hardy esetében ez elmaradt, s ezt bizony hiányolták is a kommentelők.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.