Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-31 05:30:00

Logisztikailag nem lehetetlen, hogy a válogatott befusson a második helyre

Kiszámoltuk: Egerváriék pótselejtezőt játszhatnak!

A magyar együttes négy nap alatt kétszer játszott a hollandok ellen. Kiszámoltuk, mi szükséges ahhoz, hogy meglegyen az E csoport második helye, ami pótselejtezőt ér!

Azt mindjárt az elején tisztázni kell, hogy a helyzet nem egyszerű, sorsunk ugyanis nem csak a saját kezünkben van: a rivális svédeknek még botlaniuk kell ahhoz, hogy elérjük a pótselejtezőt (vagy optimális esetben a közvetlen Eb-szereplést) érő második pozíciót. Kezdjük az ide vonatkozó regulák ismertetésével!


Ki hol veszít pontokat?

A két rendező és a kilenc csoportgyőztes biztos, hogy ott lesz a 2012-es, lengyel–ukrán közös rendezésű kontinensviadalon. A kényelmes helyzetben lévő 11-hez csatlakozik a legjobb mutatókkal záró második, a fennmaradó négy helyért pedig a maradék nyolc második helyezett vív oda-visszavágós pótselejtezőt. Az egyértelmű, hogy Egerváriék csak abban az esetben előzhetik meg a svédeket, ha minden hátralévő meccsüket megnyerik, s így (kilenc vesztett ponttal) könnyen előfordulhat, hogy nem is kell pótselejtezőt játszaniuk. Csak azt a második helyet el is kell(ene) érni! Jelenleg a magyar és a svéd gárda is 9-9 ponttal áll, ám az északiak kettővel kevesebb meccset játszottak. A második helyhez tehát az szükséges, hogy a svédek Budapesten kikapjanak, s még legalább három pontot veszítsenek. Június elején okosabbak lehetünk, hiszen 3-án Egervári Sándor csapata San Marino ellen idegenben, míg a svédek Moldovában lépnek pályára. A nekünk optimális esetben a kellemetlen ellenfélnek számító szovjet utódállamban pontot vagy pontokat hagynak Zlatan Ibrahimovicék. A svédekre június 7-én skandináv belharc vár a finnek ellen Stockholmban, akkor újra reménykedhetünk, hogy hibáznak.


A svédek elleni meccsen múlik

A nyári szünet után, szeptember 2-án következhet a továbblépés felé vezető út kulcsösszecsapása, a Puskás Stadionban vendégeskedik Svédország. Ha itt nem szerzünk három pontot, nincs miről beszélni. Ha összejön a győzelem, ami 26 éves átkot törhetne meg, akkor önbizalomtól duzzadva utazhatnánk szeptember 6-án Moldovába, míg a svédek ugyanezen a napon San Marinóban lépnek pályára, s borítékolhatóan három ponttal lesznek gazdagabbak. Október 7-én újra fohászkodhatunk egy svéd bukásért, hiszen riválisunknak Helsinkiben lesz jelenése. Négy nappal később pedig minden eldől, hiszen mi fogadjuk a finneket, a svédek pedig Hollandiát. Papíron ez lenne a háromkoronások legnehezebb meccse, ám vélelmezhető, hogy Hollandia már Eb-résztvevőként utazik Svédországba, azaz pusztán a vb-ezüstérmesre jellemző önbecsülés miatt próbál meg nyerni, hiszen a pontokra már nem lesz szüksége.


Négy meccs, négy győzelem, meg a bukta

Nekünk tehát csak az jelenthet reményt, ha mind a négy hátralévő meccsünket megnyerjük, s a svédek a budapesti vereség mellett még legalább három pontot elhullajtanak. Bonyolítja a helyzetet, hogy pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény rangsorol, tehát előfordulhat, hogy nem elég megverni Svédországot, hanem a különbség is számít. Mivel Stockholmban 2-0-ra kaptunk ki, ennél nagyobb arányú sikerre lenne szükség!
Hacsak a riválisok nem tesznek nekünk szívességet. Mondjuk, a finnek összehoznak egy döntetlent a svédek ellen (ez tenné igazán értékessé a mi Helsinkiben elért győzelmünket), s a kék-sárgák nem szereznek három pontot a záró körben Hollandia ellen. A lényeg azonban, hogy nekünk mostantól egy út maradt: menekülés a győzelmekbe!

Mennyit ér a finnországi siker?
Ahogy azt a fentiekben is jeleztük, a mieink Helsinkiben szerzett három pontja akkor érhet igazán sokat, ha legfőbb riválisunk megbotlik ugyanott, mert akkor könnyen lehet, hogy ez a siker jelenti majd a többletet. A múltban előfordult, hogy egy pont jelentette a pluszt, méghozzá olyan egy pont, amit megszerzésének pillanatában kudarcként könyvelt el az ország, Az 1978-as világbajnoki selejtezők nyitányán Görögországban lépett pályára a magyar válogatott, s ért el 1-1-es döntetlent. A meccs után szinte az egész közvélemény a szövetségi kapitány fejét követelte az iksz miatt, Baróti Lajos azonban azt mondta: meglátják majd, mennyit ér az az egy pont. S valóban, a folytatásban a rivális szovjet együttes kikapott a görögök otthonában, s a végén a sokak által kudarcként megélt döntetlennek köszönhetően előztük meg a Szovjetuniót.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ
  • Görbicz bedobná az időn túli hetest?
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.