Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-09 17:00:00

Nem bolondok, csak babonásak: magyar sportolók elképesztő szokásai

Király mackóalsója, Görbicz 13-as meze – 2. rész

Nem csak a külföldi sztárok között vannak babonákhoz megrögzötten ragaszkodó sportolók, a hazai kedvencek között is akadnak olyanok, akik óriási jelentőséget tulajdonítanak egy apróságnak tűnő dolognak.

A külföldi babonás sztársportolókat körbejáró cikkünk után honfitársaink között nézünk szét; elsőként Király Gáborra, pontosabban a válogatott kapus szürke mackóalsójára fókuszálunk. A nem éppen a kor divatjának megfelelő ruhadarabot még a 90-es években, a német Hertha játékosaként viselte először a szombathelyi születésű hálóőr, s mivel szerencsét hozott, azóta is ragaszkodik hozzá.

Király mackójával az Aston Villa színeiben az akkor még manchesteri C. Ronaldót is sokkolta       Fotó: kiralygabor.eu

A szürke mackóalsó Király védjegyévé vált, s a szurkolók is elfogadják, sőt: követik a magyar focista babonáját. Amikor a Leverkusen játékosa volt, egy idegenbeli meccsen a komplett Bayer kemény mag ilyen ruházatban jelent meg! De jelenlegi csapata, az 1860 München hívei is előszeretettel utánozzák a magyar szokását. Az 1860 München játékosai egyébként most az NHL-ben meghonosodott „play-off szakáll” mintájára „feljutó hajat” viselnek, azaz megfogadták: addig nem vágatják le a hajukat, amíg esélyük van a Bundesliga I-be kerülésre.


Simek pszichológust is megkérdezett

Ugyancsak a fodrászhoz köthető Szűcs Lajos egyik fontos babonája: a Pápa kapusa a mérkőzések előtt soha nem igazíttatja meg a haját, nem borotválkozik, és nem vág körmöt. Az Újpest szélsője, Simek Péter a fűszálakra figyel babonásan minden pályára lépés előtt, igyekszik a gyepet úgy igazítani a kezével, lábával, hogy a fűszálak ne keresztezzék mozgását. A lila-fehér drukkerek kedvence egy szakembertől is megkérdezte, hogy kórosnak tartja-e szokását, a pszichológus azonban megnyugtatta.

A félelmetes bal lábáról elhíresült válogatott labdarúgó, Dzsudzsák Balázs sem marad ki a sorból. A PSV Eindhoven klasszisa saját baljában hisz: először mindig erre a lábára húzza fel a cipőjét, és a pályára is mindig bal lábbal lép. A volt profi ökölvívó világbajnok, Kótai Mihály egy törülközőhöz ragaszkodik már-már megszállottan, ha az nincs vele, úgy érzi, elhagyja az ereje. Előfordult, hogy a bokszoló egy fontos meccse előtt otthon hagyta kabaláját, és annyira kétségbeesett, hogy a meccs rendezője villámgyorsan elküldött érte egy futárt a szállodába.

Kótai (jobbra) nem csak az ököl erejében hisz                                                                       Fotó: www.boxing.top2.pl

A 13-as szám általában szerencsétlenséget jelent a babonások körében, az amerikai szállodákban többnyire nincs is ilyen számú emelet, a 12-est egyből a 14-es követi. Így a sportolók 13-as számú mezt is kerülik, ám akad, aki éppen ehhez ragaszkodik. A DVSC volt válogatott átlövője, Csapó Erika és a Győr jelenlegi klasszisa, Görbicz Anita egyaránt a szerencsétlennek tartott mezszámban lövi a gólokat.


Hat meg hét az tizenhárom

„Már nem tudom felidézni, miként lett enyém a 13-as mez – mondja Csapó Erika. – Úgy rémlik, amikor fiatalon Debrecenbe kerültem, senki nem akart abban játszani, így jutott nekem. Aztán megszoktam, s elkezdtem ragaszkodni hozzá, sőt az esküvőmet is úgy szerveztem, hogy pénteken, 13-án legyen.” A sokszoros válogatott kézilabdázó elmesélte, hogy amikor Németországba szerződött, szembesült a 13-as szám övezte babonás félelemmel: megkérdezték, milyen mezben szeretne játszani, mondta, hogy a 13-asban, mire közölték, hogy felejtse el, mert ebben a csapatban nincs és nem is lesz 13-as számú mez! „Így lettem 67-es, hiszen ha összeadjuk a két számjegyet, akkor 13-at kapunk” − mosolyog Csapó Erika.

Görbicz Anita is önszántából viseli a 13-as mezt. A világ legjobb játékosának is megválasztott győri klasszis május 13-án született, ezért nála kézenfekvő volt a mások által szerencsétlennek tartott mezszám kiválasztása.

Görbe saját születésnapjára is utal a 13-as mezzel      Fotó: www.gyorietokc.hu

A Görbe becenévvel illetett irányító ugyan nem tartja magát babonásnak, de azért ő is ragaszkodik a sokaknak riasztó számhoz: úgy tartja, neki épp az hoz szerencsét. A világbajnok kajakos, Benedek Dalma pedig a piros színben hisz: piros hajóban lett először vb-aranyérmes, ezért azóta ragaszkodik e színhez.


Darnyi mindig kiugrott, mielőtt beugrott

Kevés idegesítőbb babonát lehetne kitalálni Darnyi Tamás kedvenc szokásánál: a négyszeres olimpiai bajnok úszó minden versenye előtt szándékosan a rajtot jelző duda előtt startolt. A mezőny persze „mit lehet tudni” alapon utána ugrott, a futamot pedig mindig visszafújták a bírók. Ma már nem csinálhatná ezt, tudniillik a Nemzetközi Úszó Szövetség lehet, hogy éppen miatta módosított a szabályon: aki a rajtnál kiugrik, az máris kizárja magát a versenyből. Ergo: ilyen babonával ma Darnyiból sem lenne négyszeres olimpiai bajnok.


B. A.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.