Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-12-14 15:21:00

Nem jelentkeznek a befektetők

Kié lesz a Fradi?

Kevin McCabe árulja a Fradit, meg szeretne szabadulni a 2008 elején vett klubtól s a hozzá tartozó ingatlanoktól. Pedig az angol üzletember, nagy tervekkel érkezett Magyarországra, most mégis szinte menekül…

Nagy volt az öröm az Üllői úton, amikor kiderült, hogy végre sikerült tőkeerős külföldi befektetőt találni Kevin McCabe, pontosabban az érdekeltségi körébe tartozó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. személyében. McCabe egyben az angol másodosztályú Sheffield United tulajdonosa is, azaz természetesnek tűnt a két klub „gyümölcsöző” együttműködése, bár az néhány harmatgyenge, a magyar második vonalban is használhatatlan futballista zöld-fehérbe öltöztetésében merült ki. A brit milliárdos embereit a Ferencvárosi Torna Club mint egész is érdekelte, BL-győzelemre esélyes női kézilabdacsapatról, jégcsarnokról beszéltek – mindebből aztán semmi sem valósult meg.

De nézzük, mi szerepelt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács által elfogadott pályázatban. A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül, legalább 1,2 milliárd forint + áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a FIFA illetve az UEFA előírásainak. Hát ez bizony nem történt meg. Pedig Kevin McCabe mást is mondott, még az eredményhirdetés előtt. Történt ugyanis, hogy az Origo internetes portálnak tett nyilatkozatában 2011-re ígérte az új, 25 ezres Üllői úti stadiont. Ne keressék, ha arra járnak!

Akik kétkedve kérdezték, hogy miért is szán ennyi pénzt egy magyar másodosztályú csapatra egy angol befektető, azoknak itt volt a logikusnak tűnő választ: ha nemzetközi szinten is eredményes csapatot akar magáénak tudni, azt nagyságrendekkel olcsóbban teheti meg a magyar főváros IX. kerületében, mint Angliában, ahol a Sheffield Unitednak a Premier League-be juttatása is lehetetlen küldetésnek tűnik.

Aztán teltek a hetek, hónapok, s bár az új tulajdonos mindent időre kifizetett, a nagyvonalú tervekből szinte semmi sem valósult meg. Ahogy már említettük, jött néhány, a Unitedtól kiselejtezett, máshova eladhatatlan futballista, maga a csapat is megjelent egy feledhető gálameccs erejéig, McCabe viszont nem töltötte be a csapatáért a lelátón aggódó tulajdonos szerepét. Nem tudni, hogy a Fradit nem szerette meg, vagy az országgal nem tudott megbarátkozni, kétségtelen tény, hogy az utóbbi hónapokban egyre nyilvánvalóbb volt: a megmentő már magát szeretné megmenteni a Fraditól. A 2008-as vételi tranzakció fedezetét jelentő ingatlanfejlesztési üzlet valószínűleg nem, vagy nem úgy jött be, ahogy McCabe és tanácsadói egy angliai irodában kisakkozták. Jött a válság, s ebben a gazdasági környezetben nehéz profitot termelni a recesszió előtt vásárolt dolgokból. Az angol üzletembernek volt egy másik ötlete is, amely azonban, érdekes módon, szép lassan elfelejtődött.

„A legfontosabb, hogy amint minden tervezett átalakítás megvalósul, szívesen vennénk, ha magyar tulajdonosai is lennének a klubnak, akár a szurkolók is részvényesként, ahogy az több nagy angliai klubnál is működik. Őszintén hiszem, hogy egy futballklub tulajdonosi szerkezetében meg kell jelenjen a helyi közösség is, hosszú távon olyan tulajdonos vagy tulajdonosok kellenek, akik teljesen értik a helyi kultúrát, magukénak érzik a klubot” – nyilatkozta Kevin McCabe 2008 elején.
Ehhez képest most egész másfelé keres tulajdonost (és nem társat) a Fradira. November elején még csak a klub hivatalos honlapján jelent meg egy – nem is annyira burkolt hirdetésnek számító – cikk arról, hogy McCabe (úgy is mint megmentő) „üzleti partnert keres, aki segítséget nyújtana a Ferencváros Labdarúgó Zrt. fejlesztésének következő szakaszában.”

Úgy tűnik, nem jelentkezett a következő szakasz fejlesztésére ácsingózó pénzember, McCabe türelme pedig nem határtalan, legalábbis egy hónapnál tovább biztosan nem tart. December első hetében ugyanis a Vedomosztyi című orosz üzleti hetilapban jelent meg fizetett hirdetés, melynek tárgya a Fradi eladása volt. A hirdetésben csupa jót írnak a klubról (ami természetes ebben a műfajban), továbbá azt, hogy az egymilliárd rubeles (kb. 7 milliárd forint) összegre„a klub megkezdett átalakításának folytatása érdekében van szükség”.
A Fradi tehát sheffieldi megmentő nélkül maradhat, s ez nagy baj, hiszen McCabe érkezése legalább stabilizálta a helyzetet a Fradinál, most pedig újra minden kétséges, mindenki ideges.
Várják, ki jelentkezik az oroszországi hirdetésre…

Miskolczi Bence
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.