Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-11-30 14:46:00

Mátéfi Eszter nem számíthat az Eb-n Görbicz Anitára

Kézilabda: Vezér nélküli játszma

Lillehammerben december 7-én Szlovénia ellen kezdi Európa-bajnoki szereplését a magyar női kézilabda-válogatott, klasszis irányítónk Görbicz Anita nélkül.

 Mátéfi Eszter szövetségi kapitány csapata nincs könnyű helyzetben, hiszen nagyon nehéz csoportba került, a szlovéneken kívül Franciaország és Norvégia lesz az ellenfele a dán-norvég közös rendezésű kontinensviadalon. Ráadásul az elmúlt hétvégi felkészülési tornán súlyos ujjsérülést szenvedett a mieink egyik klasszisa, Görbicz Anita, így a játékmester nem lehet ott az Eb-n. Egy nappal korábban még az volt a vezető hír az Európa-bajnokság hivatalos honlapján, hogy a magyar válogatott tornagyőzelemmel hangolt a kontinenstornára − mára Görbicz Anita távolmaradása a szenzáció.

Hétfőn reggel még nem lehetett tudni, mi lesz Anitával – mondta Mátéfi Eszter. − Bár már vasárnap, az ukránok elleni meccs után megállapították az ujjsérülését, ő mindenképpen szeretett volna játszani az Eb-n. Felmerült, hogy konzervatív kezeléssel helyre lehet hozni a sérülést, ám nem ment le a duzzanat, s az orvosok végül a műtétet választották.

Mi játszódott le önben, amikor értesült a hírről?

– Nagyon nagy várakozással készültem, hiszen a tavalyi világbajnokságot két klasszisunk, Görbicz Anita és Pálinger Kati nélkül játszottuk végig, az ő visszatérésük nagy pluszt jelentett. Pálinger a védekezésben, Görbicz a támadásban vezéregyéniség, s mindketten nagyon fontos szerepet játszanak emberileg is a keretben. Szóval egyértelműen csalódott, vagy inkább szomorú voltam, amikor kiderült, hogy Görbe nem lehet ott velünk a kontinensbajnokságon.
 
Mintha egy sakkparti előtt szólnának, hogy a vezér nélkül kell játszania…

– Kínában, a vb-n nem volt ott Görbicz, mégis tisztességgel helytálltunk. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a támadójátékunkból Anitán kívül hiányzik most két meghatározó átlövőnk, Tóth Tímea és Zácsik Szandra.

Úgy tűnik, önnek sohasem jut a könnyebb út; így volt ez játékos pályafutása során is, amikor Erdélyből indulva a román válogatotton keresztül jutott el a magyar címeres mezig, s lett vb-ezüstérmes, olimpiai harmadik, és nincs másként edzői pályafutása során sem.

– Az biztos, hogy soha nem taposták ki előttem az utat, de mindig megküzdöttem a feladatokkal. Ha egy ilyen helyzeten túl tud jutni az ember, akkor pozitívabban folytathatja a munkát, nemegyszer éltem át hasonlót, még aktív kézilabdázóként. Tehát kiderült, hogy Anita nélkül kell végigjátszanunk az Eb-t, ettől kezdve egyértelműen a megoldást kerestem, hiszen a cél, hogy így is a lehető legjobban szerepeljünk. A sorsolás adott, nagyon nehéz a csoportunk, de ezen fölösleges bánkódni.
 
December 7-én Szlovénia ellen kezd a magyar válogatott, s ez a meccs lehet a továbbjutás kulcsa.

– Az első meccs mindig nagyon nehéz egy világversenyen, de bízom benne, hogy meg tudjuk nyerni. Kínában sem voltunk könnyű helyzetben, de felnőtt a csapat a feladathoz.
 
Az őszi Világkupán már úgy tűnt, jól megérti egymást a pályán Görbicz Anita és Szucsánszki Zita, most utóbbira hárul a teher.

– Zizi elbírja a nyomást, nem is ezzel van a gond. Mint már említettem, átlövő poszton is vannak hiányzóink, Görbicz és Szucsánszki egyidejű szerepeltetése ezen segíthetett volna.
Jövőre a 2012-es olimpiai kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú világbajnokság vár a csapatra, talán jobb, hogy most jöttek a gondok…

– Mi a garancia arra, hogy jövőre nem lesznek hasonló gondjaink?

– Mindig az aktuális csapatból kell a maximumot kihozni. Jó a hangulat, jól együtt vannak a lányok.

– Ki okozhatja a pozitív meglepetést?

– Szucsánszki Zita már meghatározó játékosa a csapatnak, tőle stabil játékot várok. Tavaly a vb-n Bulath Anita volt az egyik meglepetésember, ezen az őszön azonban egy kicsit elfáradt klubjában, de így is sokat várok tőle. Tomori Zsuzsa hétről hétre jól játszott a Fradiban, szeretném, ha ő a válogatottban is előrébb lépne. Sok múlik a beállósokon is, bízom benne, hogy megoldják a feladatukat.
 
Mivel lenne elégedett az Eb után?

– Ha a magyar válogatott úgy jön le a pályáról, hogy védekezésben és támadásban mindent megtett a sikerért, akkor elégedett leszek

Bereczky Attila

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.