Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-26 06:00:00

A rangadó napján ostromlott városhoz hasonlít Glasgow

Katolikus–protestáns vallásháború a futballpályán

Évente négyszer felbolydul Glasgow élete: a Celtic–Rangers összecsapás több szimpla focimeccsnél, világnézetek feszülnek egymásnak, kitör a vallásháború.

Nem szeretik egymást, s ha a viszony nem változott az elmúlt 123 évben, akkor nem valószínű, hogy belátható időn belül létrejön a békekötés. A két legsikeresebb skót futballklub csatája nem csak az eredmény miatt vált ki hatalmas indulatokat. A Celtic katolikus gyökerű egyesület, ráadásul szurkolói nem a Brit Birodalom elkötelezett hívei. A Rangers protestáns kötődésű, s angolbarát, azaz nehéz lenne közös pontot találni a drukkerek számára.

Ennyi év távlatából nagyon nehéz lenne kideríteni a gyűlölködés igazi okát, ám valószínű, hogy az ír-angol (brit) ellentét mentén kell keresnünk a vezérfonalat, s a katolikus–protestáns viszály csak hab tortán.

A Celtic–Rangers derbik napján Glasgow ostromlott városhoz hasonlít, egész negyedeket zárnak le a rendőrök, hogy megakadályozzák a felek egymásra találását. Hiszen heccelésből nincs hiány: a Celtic-hívek legfőbb „fegyvere” az ír nemzeti zászló, ezt lengetik a brit lobogóval érkező Rangers-hívek felé. Sajnos néha valódi fegyverek is előkerülnek, hiszen az 1999-es Celtic–Rangers meccsen a hazai csapat fanatikusai egy rakétával fejbe lőtték Hugh Dallas játékvezetőt, aki csak hosszas ápolás után folytathatta ténykedését. De az erőszak nem csak a meccs idejét, hanem az egész hétvégét jellemzi, hiszen felmérések szerint az Old Firm-nek is hívott rangadók víkendjén kilencszeresére nő a skót fővárosban az erőszakos bűncselekmények száma.

Ami a rivalizálás sport részét illeti, a két csapat kiemelkedik a skót bajnokságból, legtöbbször már a bajnokság elején elhúznak a vetélytársaktól, s egymás között intézik el az arany- és ezüstérem sorsát. Ez a belterjesség sem tesz jót a szurkolók viszonyának, hiszen minden egyes mérkőzés sorsdöntő jelentőségű, a kisebb csapatok ellen ugyanis ritkán hibáznak az Old Firm résztvevői. Ráadásul a skót bajnokság lebonyolításának köszönhetően évente négyszer találkoznak a csapatok, így rendszeresen akadnak mozgalmas napjai a glasgow-i rendőröknek.

Nagyvárosi ellenségek

Azonban a városokban, ahol egynél több labdarúgócsapat található, bizony előfordulnak incidensek, s ehhez nem is kell feltétlenül vallási, vagy politikai nézetkülönbség. Egy Everton szurkoló például elviseli, ha csapat a negyedik liga utolsó előtti helyén tanyázik, ha a városi rivális Liverpool az utolsó. Rómában sem tanácsos a Tevere-parton sétálgatni a „derby della capitale”, azaz a Roma–Lazio meccs napján, s Belgrád életét is megbolygatja, ha a Zvezda és Partizan csap össze. De ne hagyjuk ki a sorból a magyar főváros derbijét sem, hiszen egy Fradi–Újpest meccs a botrányos körítést illetően mindenképpen világszínvonalú. Legutóbb életveszélyesen megszúrtak egy 17 éves újpesti drukkert. Pedig itt világnézeti különbség sincs a felek között…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.