Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-26 07:00:00

Az NFL, NHL, NBA mellett a KHL és a PL is komplett fordulót rendez

Karácsonykor is zajlik az élet a ligákban

Ünnepel a keresztény világ, a hétköznapi élet azonban nem áll meg a sportpályákon, több országban karácsonykor is megtelnek a lelátók.

Abban nincs semmi különös, hogy az ortodox vallású országokban ilyenkor is vígan zajlik az élet, itt a hívők január 7-én ünneplik a karácsonyt, mert az ortodox egyház a Julián naptárt használja. Így például gőzerővel zajlik a KHL, az egykori Szovjetunió államainak profi jégkorong bajnoksága.


Kötelező a Mikulás-sapka

Angliában, ahol a nálunk szokásos Szentestét nem ünneplik, december 25-e az úgynevezett Christmas Day (Karácsony Nap), vagyis az ünnep kezdte, majd 26-án következik a Boxing Day (Dobozolós Nap, azaz az ajándékozás napja), amely szintén fontos része az angolszász ünnepnek. Nos, ezen a napon a férfiak már reggeli után útra kelnek, hiszen valamennyi angol ligában, így a Premier League-ban is teljes fordulót tartanak. A játékosok már megszokták, sőt kifejezetten szeretik a karácsonyi fordulót. A lelátókon sok a télapó jelmezes szurkoló, de a piros sapka szinte kötelező.


Az egyház sem tiltakozik

Mint, ahogy az Egyesült Államokban is, ahol a profi ligák élete sem áll meg. Zajlik az amerikai futball- (NFL) és a jégkorongbajnokság (NHL) is, s a bérviták utáni megállapodás után éppen  karácsonykor rajtol az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) csonka szezonja. A karácsonyi meccseknek itt is különleges rangja van, sőt az egyház sem tiltakozik az ünnepi játék ellen, sőt inkább pártolja, a megbékélés jeleként értékeli. De Magyarország sem marad december 26-án rangos, tétre menő esemény nélkül, hiszen az osztrák jégkorongligában (EBEL) szereplő Alba Volán a cseh Znojmo együttesét fogadja.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.