Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-20 20:44:00

Mindhárom éremből egy-egy a magyarok mérlege a szombati napon

Kajak vb: őrült és csalódott nyilatkozatok

Egy-egy arany, ezüst és bronz a szombati mérlege a magyar kajak-kenu válogatottnak a szegedi világbajnokságon: emellett öt londoni indulási jogot is összelapátoltak véreink.

Kellemes meglepetésként a győzelmet a vb-újonc Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros harcolta ki 500 méteren. Kozák Danuta másodikként zárt a kajak egyesek fél kilométeres versenyében, míg a harmadik helyet Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér kenupáros szerezte, ugyancsak 500-on. Csipes Tamara és Kovács Katalin 500-as kajakos duója csalódást keltett negyedik helyével, de az egység Csipes révén újabb olimpiai kvótát szerzett az országnak (Kovács már gyűjtött egyet a négyes tagjaként), így ezek száma a női kajakosoknál ötre nőtt. A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes szintén csalódás keltően versenyzett, hetedikként ért célba, de gyakorlatilag már azzal kiharcolt négy londoni indulási jogot, hogy bekerült a döntőbe.

Tóth Dávid, férfi K-2 500 m, világbajnok (vezető képünkön): – Úgy mentünk, ahogy elterveztük. 300 méterig utaztunk, majd utána robbantottunk. Azt hiszem, az az egységünk titka, hogy technikailag nagyon jól kiegészítjük egymást. Edzőnknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak sokat köszönhetünk, és a közönség is sokat lendített rajtunk az utolsó 100 méteren. Ahogy meglátták, hogy éremért küzdünk, érezhető volt, ahogy dübörög a lelátó, s ez fantasztikus érzés volt. Szerencsére most nem követtük el azt a hibát, mint az előfutamban, amikor a közönség hatására túl nagyot indítottunk, akkor szinte majd kiestünk a hajóból.

Kulifai Tamás, férfi K-2 500 m, világbajnok: – A vb előtt a dobogós helyezést reális célkitűzésnek gondoltuk, aztán az előfutamok ebben meg is erősítettek minket. Azt viszont nem gondoltuk, hogy az aranyérem is összejöhet. A végén hiába volt szoros a verseny, éreztem, hogy nyertünk. Jövőre megpróbáljuk az 1000 métert, elvégre az az olimpiai szám.


Danuta valóban nem túl boldog az ezüst után…
Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Kozák Danuta, női K-1 500 m, 2. hely: – Nem vagyok elégedett, sőt, nagyon csalódott vagyok. Nem sikerült megvalósítanom azt, amit elterveztem. A rajt nagyon rosszul sikerült, míg német ellenfelemnek önmagához képest is nagyon jól, ez pedig sokkolt engem. Emiatt nem tudtam magamból kievezni azt, ami bennem van.
 

Takács Kincső, női C-2 500 m, 3. hely: – Nagyon örülünk, mert mindent kiadtunk magunkból. Nekünk nem kedvezett a hátszél, mert én nem kedvelem az ilyen körülményeket, így különösen értékes ez az érem.


A harmadik hely is boldogságot okozott Takácséknak
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kovács Katalin, női K-2 500 m, 4. hely: – Természetesen csalódottak vagyunk, főleg az Eb tükrében, amikor is zöldfülűként is nyerni tudtunk. Talán nem a megfelelő taktikát választottuk, ráadásul igen extrém időjárásnak számít a Maty-éren az ilyen erős hátszél. De ilyen a sport, fel kell tudni dolgozni a kudarcokat is.

Kammerer Zoltán, férfi K-4 1000 m, 7. hely: – Nem életünk pályája volt, de hibát nem tudok mondani, megvolt az utazósebességünk, az indításaink is sikerültek. Sokkal jobbat nem tudunk. Ez is nagy előrelépés a tavalyi B-döntős második helyhez képest, főleg azt figyelembe véve, hogy a 2009-es és a 2010-es világbajnok, valamint az idei Európa-bajnok egység nem jutott be a mostani fináléba, azaz egyik sem szerzett kvótát. Nekünk viszont megvan, és csak ez számít".

Storcz Botond szövetségi kapitány: – Pénteken az összes éremlehetőség bejött, a szombatot viszont vegyes érzelmekkel zártuk. A Csipes, Kovács páros esetében érmet reméltünk, de nem jött össze, ugyanakkor Tóth Dávid és Kulifai Tamás kajakpárosa nem várt diadalt aratott. A férfi kajaknégyessel elégedett vagyok, jelenleg ez a legjobb egység, amit ki tudtunk állítani. A kvótákat kiharcolta, márpedig ez volt az elsődleges cél. A kenus szakágban még jövő májusban, a poznani Világkupán lehet kvótához jutni, C-2 1000 méteren egy, C-1 200 méteren pedig még két indulási jogot osztanak ki az európaiaknak. Ez elég szűknek tűnik, de voltunk már ilyen helyzetben korábban is.
 

 

– MTI/mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.