Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-15 06:00:00

Visszavonult Phil Jackson

Istenben és a kosárlabdában hisz az NBA legsikeresebb edzője

Nem így tervezte visszavonulását, mégsem változtatta meg elhatározását: Phil Jackson hiába az NBA históriájának legsikeresebb edzője, a Los Angeles Lakerst a rájátszás első körében „kisöpörte” a Dallas.

Pedig Phil Jackson pályája nem a kudarcokról szólt, csapataival 11-szer nyert bajnoki címet, s ezzel nem csak az észak-amerikai profi kosárlabda liga legsikeresebb szakvezetője, hasonlóra az Egyesült Államok legnépszerűbb sportágai közül egyben sem volt még példa. A sikeredző Montana államban, Deer Lodge-ban látta meg a napvilágot, méghozzá mélyen vallásos családban. Szülei, Charles és Elisabeth Funk Jackson is egy katolikus közösség tagjai, sőt prédikátorai voltak. Ennek megfelelően a gyerekeket is a tisztesség és a közösség szeretetének szellemében nevelték, s ennek később a sportpályán is komoly hasznát vette Jackson, akit a közösségépítés nagymesterének tartottak.


Összehozta minden idők legjobb kosárcsapatát

A Jackson-testvérek kicsit másként éltek, mint a többi fiatal: nem jártak táncolni, nem néztek tévét, ám a sportban ugyanazt tehették, mint társaik. Sőt, az ifjú Phil általában jobb volt a többieknél, így került az egyetemi évek után az NBA-be, a New York Knicks szerződtette. Sokoldalú, több poszton is bevethető kosárlabdázónak tartották, s bár játékosként nem tartozott korának legnagyobb klasszisai közé, azért a két bajnoki címért járó aranygyűrűt sokan elfogadnák…
Amikor 1980-ban, 35 évesen befejezte aktív pályafutását, még nem sejthette, hogy szakvezetőként addig duzzasztja a kollekciót, hogy akkor is maradna talonban bajnoki aranygyűrűje, ha minden ujjára felhúzna egyet.

Jacksont a sportág legjobbja, Jordan ölelgeti: csapatot kovácsolt a nyűgös világsztárokból

Edzőként is fokozatosan lépdelt felfelé, dolgozott a CBA-ben és a Puerto Rico-i bajnokságban is, mígnem 1989-ben a Chicago Bullsnál lett főedző (ekkor már két éve Doug Collins segítőjeként a Bikáknál dolgozott). Jackson összehozta, és csapattá gyúrta minden idők legjobb chicagói kosaras alakulatát, s be tudta illeszteni a gépezetbe a történelem legkiválóbb NBA-menőjét, Michael Jordant is.


Chicago után Los Angelesben lett ötszörös bajnok

A Bulls 1991-ben szerezte meg első bajnoki címét, a következő évben jött a duplázás, aztán 1993-ban a triplázás. A sorozatos sikerek egyik titka a Jackson által kifejlesztett „háromszög taktika” volt. Igaz, amikor kiesett a háromszög egyik eleme, azaz ideiglenesen visszavonult Jordan, a Bullsnak is beütött két szűk esztendő. Aztán „Air Jordan”, a levegő ura visszatért, s a Bulls 1996 és 98 között újra nyert zsinórban három bajnoki címet.

Los Angelesbe igazolt, itt Kobe Bryant adhatott hálát a mesternek

A hatodik aranygyűrű után továbbállt a zseniális mester, s talán nem meglepő, hogy azóta nem nyert újabb aranygyűrűt a csapat. Nyert viszont az edző, aki Los Angelesben folytatta karrierjét, annál a csapatnál, amely ellen 1991-ben első nagydöntőjét nyerte még a Chicago trénereként. Az Angyalok Városában „csak” ötször jutott el a végső sikerig, nem csoda, hogy imádják őt az aranysárga-lilák szurkolói.


A siker titka a neveltetés és a személyiség

Igaz, a búcsú csúfosra sikeredett, hiszen az idei rájátszás első körében 4-0-lal búcsúztatta a Dallas Mavericks a címvédőt. „Elhatároztam, hogy ez lesz az utolsó szezonom, s ezen a Dallas elleni párharc végkifejlete sem változtat. Egyébként is mindig találnék indokot a folytatásra, hiszen imádom a sportágat, de eljött a búcsú ideje” – mondta Phil Jackson élete utolsó NBA-főedzőként levezényelt meccse után.

Mi volt a titka? Neveltetéséből, illetve személyiségéből erednek sikerei. Nem véletlen, hogy „Zen Mester” volt az egyik beceneve, hiszen nyugalmával, megfontoltságával a legkiélezettebb szituációkban is képes volt hideg fejjel dönteni. No és hitt a sikerben, ezzel tudta maga mellé állítani a legnehezebb embereket, a kor nagy sztárjait: Jordant, Shaquille O’Nealt, vagy Kobe Bryant-et. Bíztak benne, Phil Jackson pedig soha nem hagyta cserben semelyik csapatát.
Számolják csak meg az aranygyűrűit…

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.