Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-17 19:30:00

Stadler József jogerősen majdnem öt évet és vagyonelkobzást kapott

Ismét börtön az akasztói futballpápának

Jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, valamint 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtotta a Szegedi Ítélőtábla Stadler Józsefet, a Stadler FC korábbi NB I-es labdarúgó-csapatának tulajdonosát.

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, valamint 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtotta Stadler Józsefet. A juhászból lett milliárdos neve azután vált országosan ismertté, hogy a kilencvenes évek közepén saját pénzéből futballstadiont építtetett az akasztói kukoricatábla helyére. A gárda az első osztály középcsapata lett, és évekig ott is ragadt. Csakhogy kiderült: Stadler vállalkozásait kimagaslóan nagy értékű áfa-csalásból üzemeltette.


Kilenc évből négy és fél lett

Az akasztói vállalkozó ellen 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993–94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Ezt a döntést később megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásában végül négy és fél év fogházbüntetést kapott, melyből kedvezménnyel 2005 januárjában szabadult.


Fiktív számlák, be nem fizetett adók

A szabadulás után áruházat nyitott Solton, ahol ruházati kereskedelemmel foglalkozott. Mivel büntetett előéletű volt, nem lehetett gazdasági vezető tisztségviselő a gazdasági társaságban, ezért strómanként az ügy másod- és a harmadrendű vádlottját jegyezték be ügyvezetőnek. A cégek többségi tulajdonosa és tényleges irányítója azonban Stadler József volt, s az alapításhoz szükséges tőkét is ő biztosította. Az ítélőtábla bizonyítottnak látta, hogy Stadler strómanok segítségével irányított vállalkozása valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtott be, a könyvelésekben fiktív számlákat szerepeltetett, és nem fizetett be 67 millió forint társasági adót. A vádlott az áruházat működtető vállalkozás könyvelésében bruttó 151 millió forintnyi fiktív számlát szerepeltett, aminek segítségével megpróbált jogosultatlanul 17 millió forintnyi általános forgalmi adót visszaigényelni. Bár a vállalkozásnak 2007-ben több mint félmilliárd forintnyi forgalma volt, nem nyújtott be adóbevallást, ezzel 67 millió forintnyi adóhiányt okozott.


Stadlert kórházban kezelik

A fellebbviteli tárgyaláson Palánkai Zsolt, Stadler József védője az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, arra hivatkozva, hogy az első fokú tárgyaláson mindhárom vádlott védelmét ugyanaz az ügyvéd látta el, annak ellenére, hogy a terheltek között érdekellentét állhatott fönt, s ezt már a nyomozóhatóságnak észlelnie kellett volna. A táblabíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének kísérletében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek Stadler Józsefet, s ezért négy év tíz hónap börtönre ítélte, és 67 millió forintig vagyonelkobzást rendelt el. Stadler József nem jelent meg a tárgyaláson, mert néhány napja a dunaújvárosi kórházban kezelik.

 

– mti/mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.