Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-03 08:10:00

Saját útját járja az öntörvényű milliárdos a magyar fociban

Hemingway: fél évtized helyben járás

Szabó Gyuriként ment, Hemingwayként jött vissza az országba a Honvéd labdarúgó-csapatának tulajdonosa, aki Puskás volt klubját ismét nagycsapattá tenné. Nem sikerült.

Hatalmas gondban volt a nagy múltú kispesti futballcsapat 2006-ban, hiszen az akkori olasz tulajdonos éppen a csapat vidékre költöztetésére készült, amikor érkezett a megváltó, George F. Hemingway. A Honvéd megszabadult a sokat ígérgető, s ebből szinte semmit nem teljesítő olasz tulajdonostól, Piero Pinitől.

Az Amerikából visszatért üzletember Szabó Györgyként látta meg a napvilágot, s üzleti ügyvédként, majd később befektetőként fényes karrier futott be a tengerentúlon. A los-angelesi McKenna&Fitting cégnél harminc évvel ezelőtt még más hasznáért dolgozott, hogy aztán szép lassan eljusson a saját befektetésekig. A Hemingway nevet először 1983-ban használta egy kaliforniai ingatlan befektető vállalatnál, amelynek már ő volt az elnöke, s ezt a nevet hozta magával, amikor 1990-ben, Bécsben elkezdte Közép-Európa meghódítását.

Akivel lehetett, összeveszett már

A sikeres vállalkozót utolérte a „fociláz”, beszállt a kispesti csapatba, s érkezése óta mindig történik valami a Bozsik Stadion környékén. Összeveszett a sajtóval (ez a magyar futballban szinte természetes szokás a klubtulajdonosok között…), az ellenfél szurkolóival, a saját szurkolóival, majd minden általa alkalmazott edzővel, és a játékosok többségével. Időközben a Honvéd nyert két Magyar Kupát, a bajnokságban azonban esélye sem volt a dobogó közelébe férkőzni.

Legnagyobb „dobása” 2009 nyarára datálódik, ekkor gyakorlatilag az egész csapatot szétkergette, s több hiteles forrás szerint elhintette az első osztályú tulajdonosok között, hogy ne is alkalmazzák ezeket a sportolókat, mert nem feltétlenül tisztességesek. Tekintve, hogy akkoriban robbant ki a napokban letartóztatásokba torkolló bundabotrány, nagyjából sejteni lehet, hogy mire gondolt, amikor „nem tisztességes” labdarúgókról beszélt. Amikor szembesítették kijelentésével, felháborodottan kérte ki magának a feltételezést.

A Honvédban egyedül az akadémia sikeres

Az időközben megalakított Magyar Futball Akadémia korosztályos szinten szép sikereket ér el, ám a szakma véleménye szerint túlságosan eredménycentrikus. Itthonról és a környező országokból is rendre leigazolják az átlagosnál jobb fizikumú srácokat, akik erejüknek köszönhetően kortársaik ellen sorra nyerik a meccseket. Csakhogy – s ez a reálisabb szakmabeliek véleménye – mi lesz, ha a helyzet kiegyenlítődik, azaz megnőnek a többiek is? A kispesti tulajdonos rendszeresen blogot ír, egyik legutóbbi bejegyzését idézzük.

„Úgy látom, mind nemzetközi, mind magyar szinten, egy magyar csapat előtt a mai pénzügyi helyzetben tulajdonképpen két út áll nyitva, ha az átlagosnál jobb teljesítményt kíván elérni. Az egyik, amelyet egy-egy kelet-európai csapat követett, az abból áll, hogy valamilyen külső forrásból nagy mennyiségű pénz áramlik be a klubba, amelyből olyan minőségi játékosokat vásárol, melyekkel a többi hazai csapat nem rendelkezik. Ez a módszer rövid, vagy akár hosszú távú eredményességet is jelenthet. Attól függ, hogy a pénz meddig tart, hiszen a rövid- vagy középtávú megtérülés majdnem kizárt. A másik út, melyet a Honvéd próbál követni, egy jóval nehezebb, és több évig tartó misszió. Ez azon alapul, hogy a klub kineveli saját utánpótlását, melyből majd kikerül a csapat gerince. Aztán egy pár kiegészítő játékossal egy kiemelkedő, technikailag jól képzett, klubhű csapatot tudunk kiállítani. Szóval ez az elmélet. Ebbe az irányba dolgozunk már négy éve. Ha a következő három évben sikerül az akadémistáinkat beépíteni az első csapatba, akkor az elméletből valóság lehet. A folyamat maga rendkívül bonyolult. Először is ellen kell állni annak a gondolatnak, hogy 18-19 éves játékosok hátukon tudják vinni a csapatot. Ahogy ezt több klub példája is igazolja, csak lassú, megfontolt, kapkodás nélküli csapatépítés jelenthet előrelépést ezekkel a fiatalokkal. Közben pedig azokra az utánpótlás korú játékosokra is gondolnunk kell, akik jövőjüket nem Magyarországon, hanem valamelyik külföldi csapatnál képzelik el. Merthogy a magyar bajnokság sokszor még a magyar játékosoknak sem célbajnokság. Azon dolgozunk, hogy minden évben több és több Honvéd-neveléssel megerősítve egyre acélosabbak legyünk.”

Az NB I-ben 17 éve semmi

Hemingway úr egyébként meg van győződve róla, hogy a magyar labdarúgás jó irányba tart, hogy innen már csak egy lépés a Kánaán, amelybe az állam által is milliárdos nagyságrendben támogatott akadémiákon át vezet az út. A 13-szoros bajnok Honvéd egyébként utoljára 17 éve szerzett érmet a hazai NB I-ben. Tényleg erős lehet a mezőny.

 

M. B.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.