Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-20 07:00:00

Kilencven perc után már Paulo Sousa is látja a realitást

Ha tud, bizonyíthat a Videoton

Kétgólos hátrányból kezdi július 20-án, szerda este a Sturm Graz elleni BL-selejtező visszavágóját a Videoton. Ha a magyar bajnok nem jut tovább, akkor a csapatnak befejeződik a szezon a nemzetközi porondon.

„A látottakkal elégedett lehetek. Csapatom rendkívül egységesen és agresszívan játszott, ezért büszke vagyok rá. Azt nyújtották labdarúgóim, amit vártam tőlük” − íme egy elégedett edző véleménye. Ha valaki nem ismeri a nyilatkozat előtt lejátszott meccs eredményét, azt hiheti, hogy a tanítványairól felsőfokon beszélő Paulo Sousa együttese, a Videoton egyik jelentős sikere után szólalt meg a portugál szakember. Cseppnyi szépséghiba, hogy a fehérváriak a Sturm Graz elleni BL-selejtező első meccsén 2-0-ra kikaptak Ausztriában, s ezzel a nehéznél is nehezebb, szinte reménytelen helyzetbe kerültek: alig maradt esélyük a továbbjutásra.


Légüres térbe kerülhetnek

A Videoton persze a visszavágón még csodát tehet, ám botorság lenne ebben bízni, márpedig ha a magyar bajnok elvérzik, akkor az együttes nemzetközi szereplése véget is ér a 2011/12-es szezonra, s ezzel légüres térbe kerül, a mesterségesen felpumpált költségvetésű gárda hazai szereplése ugyanis nyugodtan sorolható az irreális kategóriába. A Vidi legalább nyolcszor több pénzből gazdálkodhat, mint a mögötte végző Paks. Kérdés, hogy ér-e ennyit a magyar bajnoki cím, ha a dédelgetett csapat már a BL-selejtező első körében búcsúzik? A kérdés persze akadémikus: tudjuk, tudják, hogy nem ér ennyit.


Idehaza csak bukhatnak: az arany természetes

Hazai pályán nincs mit bizonyítania a fehérvári csapatnak, hiszen ha sikerül megszereznie az újabb bajnoki aranyérmet, okkal mondhatják majd a többiek: hatalmas előnnyel indult, nem voltak egyenlő feltételek. Ha pedig netán bukna, az több lenne csúfos kudarcnál. A kiemelkedő költségvetést meghálálva illett volna legalább az Európa-liga play offjáig eljutni, ám a realitás az, hogy a fehérvári alakulat – hasonlóan az esztendővel korábbi, Maribor elleni párharchoz – mindössze két európai kupameccsel zárja a nemzetközi idényt.


Sousa is elismerte

Az idegenbeli 0-2 roppant kellemetlen eredmény, hiszen ha a Sturm „talál” egy gólt Fehérváron, a minimális sansz is elszáll. Persze a hátrány optimális esetben ledolgozható, ráadásul a Graz kiemelésének köszönhetően a következő körben verhető ellenfél várna a magyar aranyérmesre, hiszen a Vidi–Sturm-ütközet győztese a grúz Zesztafoni és a moldáv Chisnau párharcának továbbjutójával játszik. Már nem valószínű, hogy a Videoton, ezt Paulo Sousa is elismerte, lám-lám, belé is szorult némi realitásérzék. „Kétgólos hátrányunk ellenére is maradt esélyünk a továbbjutás kiharcolására, bár elismerem, kisebb, mint a párharc kezdete előtt volt” – mondta a portugál
Nem vitatkozunk vele.

 

M. B.

Képünkön a fehérvári Sanchez Cabrera Hector (b) és az osztrák Andreas Hölzl balettozik az első meccsen a klagenfurti Wörthersee stadionban
Fotó: MTI/Földi Imre
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.