Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-29 17:15:00

Az első magyar aranyérem a sanghaji világbajnokságon

Gyurta elbírta a terhet - nyilatkozatokkal

Megvan a hőn áhított magyar aranyérem a sanghaji világbajnokságon: Gyurta Dániel ismét a világ legjobbja lett 200 méteres mellúszásban.

Az ország idehaza még aludt július 29-én, pénteken hajnalban, amikor a kínai metropoliszban egy 18 éves magyar hölgy csodát tett: Kapás Boglárka fantasztikus egyéni csúcsot úszva (majd öt másodpercet javítva korábbi legjobbján) 8:28.40-es idővel, a hatodik legjobb eredménnyel jutott a női 800 méteres gyorsúszás másnapi döntőjébe. Ugyanez nem sikerült Risztov Évának.

Az 50 gyorson induló Takács Krisztián úszótörténelmet írt: ebben a számban első magyarként jutott világbajnoki döntőbe. A dunaújvárosi fiatalember fő célja nem is a finálé volt, hanem a 22.11 másodperces olimpiai A szint teljesítése: nem bízta a véletlenre, 21.97-et repesztett, s a negyedik legjobb eredménnyel került döntőbe, így természetesen kvalifikálta magát a londoni megmérettetésre. „Nagyon boldog vagyok, hogy megvan az olimpiai A szint, az már csak ráadás, hogy döntőbe jutottam. Remekül ment az úszás, nagyon jól éreztem magam a medencében, úgy éreztem, hogy szinte repülök a vízen” – mondta az érthetően vidám magyar sportoló.


Megvan az arany!

S a nap fénypontja még hátra volt. A magyar delegáció első számú aranyesélyesére, Gyurta Dánielre várt a 200 méteres mellúszás döntője. Gyurta elbírta a rá nehezedő terhet, végig tapadt immáron majdnem egy évtizedes riválisára, a japán Kitadzsimára, majd az utolsó fél hosszon a szokott fantasztikus hajráját bemutatva nyert 2:08.41-es idővel, s megvédte két éve Rómában szerzett világbajnoki címét. Az olasz fővárosban alig egy századmásodperccel előzte meg a japánt, most több mint két tizedet vert rá.

– Ezért jöttem, ez volt az első számú célom. Éreztem, hogy nem szabad a legvégére hagynom, ezért tapadtam Kitadzsimára. Az utolsó fordulóm nem a legjobban sikerült, de az is lehet, hogy a japánnak jött ki nagyon jól. Mindegy, hogy egy századdal nyerek vagy öt méterrel, a győzelem a lényeg. Még nem fogtam fel, ami történt, próbálom feldolgozni, de ehhez idő kell. Örülök, hogy magas a mérce, ez azt jelenti, hogy szép eredményeket értem el, remélem, hogy jövőre Londonban kétszeres világbajnokhoz méltóan fogok versenyezni az olimpián – nyilatkozta boldogan Dani.

- mi -

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.