Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-29 20:00:00

A válság miatt elégtelen az ország doppingellenes tevékenysége

Görögországot kitiltják a londoni olimpiáról?

Idén 1100, a londoni olimpia évében 1300 esetben ellenőrzik a magyar sportolókat az Antidopping Csoport szakemberei.

Pontosan 300 nap múlva kezdődik a londoni olimpia, s emiatt is tovább szigorodik az ellenőrzés. Doktor Tiszeker Ágnes, a hazai doppingkontrollt végző Magyar Antidopping Csoport vezetője elmondta, valamennyi olimpiai szereplésre esélyes magyart ellenőrizni fogják, lesz, akit több alkalommal is mintaadásra köteleznek.


Az asztma elleni szerek némelyike lekerült a tiltólistáról

A mintákat a Bécshez közeli – a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által elismert – seibersdorfi laboratóriumban elemzik, amely Európa egyik legjobb akkreditált laborjának számít. A WADA már eljuttatta a nemzeti szervezetekhez a 2012-es tiltólistát, amelyben a mindennapi orvosi gyakorlatban gyógyszerként – például asztma ellen – használatos szerek egy része már nem, illetve nem minden sportnál szerepel. Változatlanul a nem megengedett szerek között van viszont például az alapvetően izomtömegnövelő klenbuterol. Ezzel szennyezett élelmiszerek a magyar hatóságok vizsgálatai szerint itthon nincsenek, a Kínába utazóknak ugyanakkor továbbra sem biztonságos húskészítményeket fogyasztaniuk.


Az olimpia megálmódóit is kizárhatják!

A táplálék-kiegészítők ugyanakkor Magyarországon is változatlanul nagy veszélyt jelentenek, mivel forgalomba kerülhetnek olyan készítmények, amelyek a WADA tilalmi listáján szereplő szert is tartalmaznak. Tiszeker doktor kitért rá, hogy a gazdasági válságban levő Görögország a sportot illetően is bajban van: előfordulhat, hogy versenyzői nem lehetnek ott Londonban, mivel – doppingellenes tevékenységének elégtelensége miatt - a WADA leminősítette, a "nem megfelelő" kategóriába sorolva át. Ilyesféle visszasorolásra amúgy korábban még nem akadt példa.


Itthon minden a Wada előírásai szerint
működik

Magyarország tavaly kapta meg a teljes megfelelőségi státuszt, a tavasszal elfogadott doppingellenes kormányrendelet pedig mindenben követi a WADA előírásait – állította a nemzeti doppingellenes szervezet első embere.

 

– mti –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.