Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-21 16:00:00

Majdnem két évtized alatt jutottak idáig, most jön a csúcstámadás

Görbiczék a kézilabdás világ legjobbjai

A szakma szerint a világ jelenlegi két legjobb női kézilabdacsapata találkozott szombaton Norvégiában, ám a meccs meglehetősen egyoldalúra sikeredett: a Győr kiütötte a házigazda Larvikot. Honnan és mennyiből jutott idáig a Győr?

A magyar bajnok meglepően könnyen kerekedett a kilenc Európa-bajnokot foglalkoztató északi sztárcsapat fölé a Bajnokok Ligája középdöntő körének harmadik fordulójában. A 25-16-os idegenbeli siker pedig azt is jelenti, ha netán a fináléban újra összeakadnának a felek, akkor a szombati sokk még biztos a norvég játékosokban lesz.

Régen ajándék sört kaptak, ma keményen fizetnek a szurkolók

Nagy utat tett meg a Győri Audi ETO KC, amíg eljutott erre a szintre, hiszen az 1990-es évek elején a magyar bajnoki dobogóról is csak álmodoztak a Rába-parti városban. Akkoriban a korszak meghatározó válogatott játékosaival próbálták megerősíteni az ETO-t, így került többek között Szántó Anna és a jelenlegi női szövetségi kapitány, Mátéfi Eszter a Kisalföldre, ám a sikerek nehezen jöttek. Amíg manapság a BL-meccsekre a 3-4 ezer forintos jegyekhez is csak protekcióval lehet hozzájutni, s az egyáltalán nem olcsó szezonbérleteket szintén elkapkodják, korábban úgy kellett bekönyörögni a drukkereket a csarnokba. A „kemény mag” ingyen járhatott a meccsekre, sőt még egy-két láda sört is kaptak a fiúk, hogy lelkesebben szurkoljanak.

A hűséges tábor komolyan áldoz kedvenceire (Fotó: gyorietokc.hu)

Rövid távon nem jöttek az eredmények, több mint fél évtized telt el az első igazi sikerig: 1999-ben harmadik lett a győri együttes a magyar bajnokságban, s döntőbe jutott az EHF-kupában. Közben azonban a háttérben is hatalmas munka folyt, komoly utánpótlásbázist építettek fel a klubnál, innen került ki Pálinger Katalin, majd Görbicz Anita, hogy csak a legnagyobb neveket említsük.

Áttörést hozott a bajnoki arany

Az utóbbi évtized derekán pedig már tisztán látszott, hogy Magyarországon eljött az „őrségváltás” ideje: az ETO 2004-ben ezüstérmes lett, egy évvel később pedig megszerezte az áhított bajnoki címet. Azóta csak 2007-ben került máshová az aranyérem (akkor az FTC lett az első), a Magyar Kupa trófeája pedig 2005 óta a győri vitrint díszíti. Az európai kupa azonban még hiányzik a kollekcióból: hat elvesztett döntő után szomorkodhattak az ETO játékosai (1999, 2002, 2004, 2005 EHF-kupa, 2006 KEK, 2009 BL), ám az idei esztendő itt is meghozhatja az áttörést.

Görbicz Anita a Győr egyik világklasszisa (Fotó: gyorietokc.hu)

Százmilliós önkormányzati támogatás

Az évek során több pilléren álló bázis alakult ki az ETO-nál, hiszen a város teljes mellszélességgel áll a csapat mögött (százmilliós nagyságrendű éves támogatást ad az önkormányzat), s tőkeerős szponzor is támogatja a csapatot. Előbb a Graboplast volt a névadó szponzor, manapság pedig az Audi a főtámogató, szintén százmillió forinthoz közeli összeggel. Sorra érkeztek a klasszis légiósok, előbb a román, szerb, szlovák vonal dominált, manapság pedig már Norvégiából vásárol játékosokat az Audi ETO. S a Rába-parti városban bíznak a helyi kötődésű emberekben: a csapatot hosszú ideje győri szakemberek irányítják Vura József, Róth Kálmán és Konkoly Csaba személyében. Jelzésértékű, hogy mindhárman a csapat utánpótlás-nevelői voltak korábban

Jelenleg a Győr a világ legjobbja!

A szombati, larviki produkció alapján túlzás nélkül állíthatjuk, hogy jelenleg a Győri Audi ETO a világ legjobb női klubcsapata, hiszen a BL-sorozat legnagyobb favoritját győzte le elképesztő magabiztossággal. Jóllehet, azt Konkoly Csaba is pontosan tudja, hogy a BL-győzelem, sőt a döntő is messze van még.

Konkoly Csaba edző a BL-trófeára fókuszál (Fotó: gyorietokc.hu) 

– Fantasztikusan teljesített a csapat, olyan mérce ez, amihez tartani kell magunkat, így juthatunk egyre közelebb célunkhoz – mondta a győriek vezetőedzője. – Nagyon szeretném, ha helyén tudnánk kezelni ezt a sikert! A léc most magasan van, ám nem szabad mindig visszafelé nézni, a már elért sikerre emlékezni, noha fontos, hogy a múlt jó dolgait megtartsuk.

Manapság már nem kell ajándék sörrel honorálni a szurkolást, sőt a fontosabb meccsekre csak protekcióval lehet jegyhez jutni! Győrben majdnem két évtizedet dolgoztak ezért!

Bábeli átalakulás
Norvég, szlovák, osztrák, brazil, szlovén légiós szerepel ma a győriek keretében, azaz bábeli sokszínűség jellemzi az öltözőt. Érdekes, hogy a kezdeti román, szerb, szlovák dominanciának vége, hiszen szerb játékosa már nincs a csapatnak, s nyártól román és szlovák kézilabdázó sem szerepel majd az ETO-ban. Olyan erős keret jött össze a zöld-fehéreknél, amiben a következő szezonra nem lesz helye Aurelia Bradeanunak és Simona Spiridonnak. S közben a győri utánpótlás-nevelés ontja a tehetségeket. A klub vezetői azt szeretnék, ha az NB I/B Nyugati csoportjában a feljutásért küzdő fiatal együttes a következő szezonban az első osztályban szerepelne. Ehhez persze pénz kell, nem is kevés (éves szinten minimum 25 millió forint!), ám a jövő szempontjából megtérülő befektetésről lehet szó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.